SiolNET. Posel danes Novice
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fracking v Sloveniji: usoda 50-milijonske investicije bo razrešena v tujini

0,02

termometer

fracking | Britanska družba je marca lani napovedala, da bo spor s Slovenijo v zvezi s postopki izdaje dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih predala arbitražnemu tribunalu. Nastale škode je po oceni Ascenta za več kot sto milijonov evrov. Danes je navedla, da bo "odločno uveljavljala svoj odškodninski zahtevek v mednarodni arbitraži", a kljub temu upa, da bo mogoče najti sporazumno rešitev. Kot so zatrdili, so z vlado znova pripravljeni na sodelovanje oz. pogovore. | Foto: Reuters
Britanska družba je marca lani napovedala, da bo spor s Slovenijo v zvezi s postopki izdaje dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih predala arbitražnemu tribunalu. Nastale škode je po oceni Ascenta za več kot sto milijonov evrov. Danes je navedla, da bo "odločno uveljavljala svoj odškodninski zahtevek v mednarodni arbitraži", a kljub temu upa, da bo mogoče najti sporazumno rešitev. Kot so zatrdili, so z vlado znova pripravljeni na sodelovanje oz. pogovore. Foto: Reuters

Potem ko se je danes v Sloveniji uveljavila popolna prepoved frackinga, so v družbi Ascent Resources, ki je z državo že v sporu zaradi postopkov izdaje dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih, napovedali, da bodo obranili svojo 50 milijonov evrov vredno naložbo. Državo so tako danes obvestili, da krši dvostransko pogodbo.

"Ascent Resources in njegova hčerinska družba Ascent Slovenija sta danes uradno obvestila slovensko vlado o nadaljnjih kršitvah dvostranskega investicijskega sporazuma med Veliko Britanijo in Slovenijo ter pogodbe o energetski listini," je družba zapisala v sporočilu za javnost, objavljenem na svoji spletni strani.

Vlado so po njihovih navedbah obvestili, da so ukrepi, ki vključujejo spremembe zakona o rudarstvu, ki imetnikom rudarskih pravic prepovedujejo izvajanje raziskovanja ali izkoriščanja ogljikovodikov z uporabo hidravlične stimulacije, povzročili dodatno znatno škodo naložbam vlagateljev v Sloveniji. "Družba ostaja zavezana obrambi svoje naložbe v Sloveniji v višini več kot 50 milijonov evrov," so poudarili.

Britanci trdijo: Škode za več kot sto milijonov

Britanska družba je marca lani napovedala, da bo spor s Slovenijo v zvezi s postopki izdaje dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih predala arbitražnemu tribunalu. Nastale škode je po oceni Ascenta za več kot sto milijonov evrov. Danes je navedla, da bo "odločno uveljavljala svoj odškodninski zahtevek v mednarodni arbitraži", a kljub temu upa, da bo mogoče najti sporazumno rešitev. Kot so zatrdili, so z vlado znova pripravljeni na sodelovanje oz. pogovore.

Spor se je začel, ko je agencija za okolje (Arso) marca 2019 odločila, da je pred izdajo dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih s stimulacijo vrtin, ki ga načrtujeta britanski Ascent Resources in njegov slovenski partner Geoenergo, treba izvesti presojo vplivov na okolje. Upravno sodišče je Arsu pritrdilo.

Danes pa je začela veljati novela zakona o rudarstvu, ki uvaja popolno prepoved hidravličnega lomljenja oz. frackinga. Novela obenem prinaša dodatne definicije nekaterih pojmov, izpopolnjuje področje reguliranih poklicev v rudarstvu in opredeljuje nekatere prekrške.

dolar Posel danes Največja podražitev dolarja v 22 letih. Kaj to pomeni? HRVAŠKA EVRO Posel danes Po debaklu Hrvati predstavili nov nacionalni kovanec za en evro nepremičnine, nakup hiše, stanovanjski kredit Posel danes Spremembe pri kreditiranju prebivalstva

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin