Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 2. 2015,
12.40

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

letališče

Torek, 3. 2. 2015, 12.40

7 let, 2 meseca

Boj med svetovnimi letališči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dubajsko letališče Dubai International je prehitelo londonski Heathrow in postalo najaktivnejše letališče na svetu. V 2014 je prepeljalo 70,4 milijona potnikov. Načrtujejo že novo širitev.

Strateška lokacija, izjemen uspeh Letališče v Dubaju ima izjemno strateško lokacijo in izjemno dobro povezave. Če dodamo še ambiciozne lastnike ter superuspešno domačo letalsko družbo Emirates, morda niti ni presenetljivo, da ta pomemben prometni vezni člen med Vzhodom in Zahodom deluje tako uspešno. Kot navaja Wall Street Journal, je letališče število potnikov od leta 2013 povečalo za 6,1 odstotka in s 70,4 milijona prepeljanimi potniki postalo najbolj zaposleno letališče na planetu. S tem je Dubaju uspelo prehiteti londonski Heathrow, ki mu je kljub omejenim kapacitetam v istem obdobju uspelo prepeljati 68,1 milijona potnikov.

Nove širitve pomenijo več izbire za potnike Poslovni uspeh dubajskega letališča je še toliko odmevnejši, če upoštevamo, da so na njem skoraj tri mesece potekala vzdrževalna in gradbena dela, ki so hudo ohromila tamkajšnji letalski promet. A medtem ko nadgradnje v Dubaju potekajo hitro in učinkovito, se Heathrow že leta spopada z vse manj uresničljivim načrtom za t. i. tretjo stezo. Kot poroča britanski časnik Telegraph, je izvedba te strateško pomembne nadgradnje vse manj realna, saj dober milijon prebivalcev, ki bi jih prizadela, projektu ne namenja zadostne podpore. V Dubaju po drugi strani v prihodnjih osmih letih načrtujejo zgraditev novega letališča, ki bo lahko prepeljalo kar 240 milijonov potnikov letno. Več izbire in več letalskih družb bo za potnike najbrž pomenilo še privlačnejše cene.

Se obeta oživitev Gatwicka? Za redne in priložnostne potnike status quo na Heathrowu gotovo ne pomeni nič dobrega, saj bodo v prihodnjih letih že tako omejene zmogljivosti še bolj obremenjene, kar najbrž pomeni večjo gnečo in zmedo pri poletih. Žarek upanja za tiste, ki pogosto potujejo v London, je še pred nekaj leti odpisani Gatwick, kamor leti tudi Adria Airways. Po poročanju Telegrapha naj bi imelo vodstvo tega letališča realen in učinkovit načrt za prenovo oz. širitev ter zadostno podporo za njegovo izvedbo.

Adria Airways za zdaj na Gatwick, EasyJet na Stansted Slovenski nacionalni prevoznik v poletnem voznem redu od 16.5. leti na Gatwick dvakrat tedensko, in sicer vsako sredo in soboto, medtem ko nizkocenovna alternativa potnike povezuje z letališčem Stansted.

Ljubljansko letališče uspešno Za primerjavo – ljubljansko letališče je po javno dostopnih podatkih leta 2014 prepeljalo 1.338.619 potnikov, kar je v primerjavi z letom 2013 1,3 odstotka več. Pozitiven trend so zaznali tudi pri tovornem transportu, ki je v navedenem obdobju zrasel za 6,8 odstotka.

Ne spreglejte