Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
31. 3. 2017,
11.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Tuš Mirko Tuš prodaja

Petek, 31. 3. 2017, 11.20

6 let, 7 mesecev

Mirko Tuš kmalu ne bo več večinski lastnik Tuša?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Mirko Tuš, Enrgotuš | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Čez mesec dni naj bi bilo znano, ali bo konzorcij bank, ki so največje upnice, prodal skupino Tuš, poročajo Finance. Neuradno naj bi najvišjo ponudbo oddal angleški sklad, ki se ukvarja s prestrukturiranjem.

Skupina Engrotuš v lasti nekoč najbogatejšega Slovenca Mirka Tuša se že leta otepa visokih dolgov, ki naj bi trenutno znašali še okrog 400 milijonov evrov, še nekaj več kot 100 milijonov evrov pa naj bi dolgovala dobaviteljem.

V zadnjih mesecih je več skladov opravilo skrbni pregled skupine Tuš, ob tem pa je okoli 15 investitorjev oddalo neobvezujoče ponudbe, pišejo Finance. Bančne upnice, konzorcij vodi NLB, že dalj časa zahtevajo prodajo premoženja trgovske skupine.

Odločitev o prodaji do konca aprila

Banke želijo, da se Tuš osredotoči le na osnovno dejavnost - trgovinski del. | Foto: Bor Slana Banke želijo, da se Tuš osredotoči le na osnovno dejavnost - trgovinski del. Foto: Bor Slana Do konca aprila naj bi bilo znano, ali se bodo banke odločile za prodajo terjatev, neuradno pa naj ne bi bile preveč zadovoljne s ponudbo angleškega sklada.

Bančne upnice že dalj časa zahtevajo prodajo premoženja trgovske skupine.

V procesu prestrukturiranja bančne upnice zahtevajo, da se mora Tuš znebiti vseh stvari, ki niso povezane z njegovo osnovo dejavnostjo v Sloveniji. To je trgovinski del Engrotuš.

Za zdaj še tudi ni znano, kolikšen delež podjetja bo ostal prvemu možu Tušu.

Že prodal telekomunikacijski del in trgovski center

V preteklosti je Tuš prezadolženost delno reševal s prodajo nekaterih svojih delov skupine. Leta 2015 je prodal telekomunikacijsko družbo Tušmobil, lani pa še koprski trgovski center Planet Tuš.

Kupil ga je južnoafriški nepremičninski sklad Greenbay Properties, ki je v lasti enega najbogatejših Južnoafričanov Desa de Beera, kupnina pa je znašala 56 milijonov evrov.

Ne spreglejte