Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 6. 2014,
12.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 26. 6. 2014, 12.57

6 let, 6 mesecev

Na vrhu slovenskih gostiln je po prihodkih … pekarna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Petindvajset najuspešnejših gostiln in restavracij je lani ustvarilo dobrih 64 milijonov evrov prihodkov. Največ prihodkov, več kot pet milijonov, je ustvarilo podjetje Savinjske pekovske dobrote.

Med slovenskimi restavracijami in gostilnami, vpisanimi v poslovni imenik bizi.si, po prihodkih v letu 2013 prednjači – pekarna. Savinjske pekovske dobrote (SPD) so zabeležile dobrih 5,28 milijona evrov prihodkov, kar je nekaj več kot 200 tisočakov več kot lani. V podjetju se ukvarjajo s pekarstvom in slaščičarstvom, poleg prodajaln s pekovskimi izdelki in sladicami pa imajo tudi tri picerije, za zdaj vse v Savinjski dolini.

Gradijo prepoznavnost lastne blagovne znamke "Kriza se je dotaknila tudi nas, soočamo se tudi z nelojalno konkurenco, ki je med pekarnami žal vse večja," nam pove direktor podjetja SPD Sašo Seljak. So pa v zadnjem obdobju veliko vlagali v marketing in razvoj lastne blagovne znamke Hrustljava skušnjava, pod katero pečejo različne vrste kruha po lastnih, zaščitenih recepturah. "Povezali smo se s podjetjem Spar, kjer prodajamo svoje izdelke, čemur pripisujem tudi vse večjo prepoznavnost drugod po Sloveniji."

Podjetje SPD je v preteklih petih letih raslo zelo hitro, zato je njihov prednostni cilj stabilizirati razmere, a hkrati že načrtujejo širitev v druge regije. "Letos bomo odprli dve prodajalni v Ljubljani, prihodnje leto pa še dve na Gorenjskem."

Slovenci imajo radi hitro … Na drugem mestu po višini prihodkov v lanskem letu je podjetje Volenik, zastopnik ameriške verige restavracij s hitro prehrano McDonald's. V Sloveniji je za zdaj 16 McDonald'sovih restavracij, ki jih dnevno obišče več kot 29 tisoč ljudi. Leta 2013 so zabeležili približno 4,76 milijona evrov prihodkov, kar je slabih 50 tisoč evrov manj kot lani.

… in sladko Na tretjem mestu bizijeve lestvice je podjetje Teman, ki je s svojimi slaščičarnami, kavarnami in restavracijami leta 2013 ustvarilo nekaj več kot 3,96 milijona evrov prihodkov. Med njihove lokale – vsi so v ljubljanskem BTC-ju – spadajo slaščičarni Dulcis Caffe in Twenty Caffe, ošterija pri Oljki, restavraciji Casa Nostra in San Martino, špageterija in pizzerija Al Capone ter restavracija in bar diVino.

Največ gostiln in restavracij na Savinjskem V dejavnosti Gostilne in restavracije poslovnega imenika bizi.si je trenutno v Sloveniji zabeleženih in aktivnih 2466 različnih podjetij. Največ gostincev najdemo v savinjski regiji, sledijo gorenjska, podravska in goriška regija. Osrednja Slovenija z Ljubljano je šele na sedmem mestu.

V prvih petih mesecih letošnjega leta je bilo ustanovljenih 160 gostiln, kar je za 25 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Največ (45) se jih je odprlo v osrednjeslovenski regiji, le ena pa v notranjsko-kraški regiji.

Letos v stečaj že 27 gostiln V prvi polovici leta je bilo med gostilnami in restavracijami zabeleženih 27 insolvenčnih postopkov, v vseh primerih je šlo za stečaje. Za primerjavo – v celotnem letu 2013 je bilo stečajev 15. V zadnjih treh letih likvidacij med gostilnami ni bilo, so se pa tri soočile s prisilno poravnavo.

Ne spreglejte