TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
7.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 7.44

8 let

"Ponosni, da smo ljudje"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V zaselku Hrbatini pod Koštabono so v uporabo predali prvo hišo Planeta 47, centra za Downov sindrom.

Projektu, ki je nastal iz civilne pobude in se napaja v glavnem z dobrodelnimi prispevki, sta srečo zaželela Igor Lukšič, minister za šolstvo in šport, ter Jani Bačič, podžupan MO Koper. Minister Igor Lukšič se je na otvoritvi v petek zahvalil Gaii in Alanu Asta za njuno pobudo in trud, da je zaživel center, v katerem bodo svoj drugi dom našli otroci in odrasli z Downovim sindromom. "V imenu države se zahvaljujem vsem, ki so prispevali denar, in vsem, ki se trudijo, da smo lahko danes ponosni, da smo ljudje," je dejal Lukšič. Obeta se sprememba zakona o posebnih potrebah Država pri investiciji ni neposredno sodelovala, na pobudo staršev otrok z Downovim sindromom pa bodo spremenili zakon o posebnih potrebah. Zavod za napredne komunikacije, nosilec projekta Planet 47, pa bo pridobil status zavoda v javnem interesu. Tudi koprski podžupan Jani Bačič ni skrival navdušenja nad postorjenim. "Ko sem se vozil po novourejeni cesti in ko sem videl, kako lepo podobo je dobilo novo središče, sem bil navdušen," je priznal Bačič. Cesto je uredila občina, ki je zavodu tudi omogočila stavbno pravico na občinskem zemljišču. Podžupan je obljubil pomoč tudi v bodoče, predvsem pri pridobivanju denarja iz evropskih skladov.

Ohranitvi stare istrske hiše dali prednost pred novogradnjo

Center za Downov sindrom bo tako lahko začel delovati že ta mesec. "Ceneje bi bilo, če bi staro istrsko hišo porušili in zgradili novo, a se za to nismo odločili," je pojasnil Alan Asta in poudaril, da so pri adaptaciji uporabili izključno naravne materiale, kar bo uporabnikom centra zagotavljalo prijetno in zdravo bivanje.

Za adaptacijo 138 kvadratnih metrov stavbnih površin in treh dvorišč za delavnice na prostem so porabili 168.000 evrov, vrednost vloženega prostovoljnega dela pa ocenjujejo na 100.000 evrov. Uredili so tudi kopalnico in sobo z dostopom za invalide.

"V investicijo so vključeni tudi nakup polovice hiše, ki je sedaj last zavoda, vsa infrastruktura in arhitekturni projekt celotnega centra, ki ga bomo še dograjevali," pojasnjuje Gaia Asta. "S tem smo porabili denar, ki smo ga zbrali na dobrodelnem koncertu lani, in se še nekoliko zadolžili."

Prva delavnica na Planetu 47 bo že ta mesec, do konca septembra pa bodo izpeljali še tri.

Ne spreglejte