Sreda,
11. 9. 2024,
19.16

Osveženo pred

23 ur, 47 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Natisni članek

Zahodni breg Palestina Gaza

Sreda, 11. 9. 2024, 19.16

23 ur, 47 minut

Zračni napad na begunsko taborišče v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
Nuseirat, Gaza | Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo od 7. oktobra lani v palestinski enklavi skupno ubitih najmanj 41.084 ljudi, še več kot 95 tisoč je ranjenih. | Foto Reuters

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo od 7. oktobra lani v palestinski enklavi skupno ubitih najmanj 41.084 ljudi, še več kot 95 tisoč je ranjenih.

Foto: Reuters

V zračnem napadu izraelskih sil na poslopje šole v taborišču Nuseirat v osrednjem delu Gaze, kjer bivajo razseljeni Palestinci, je bilo popoldne ubitih najmanj 14 Palestincev, še 18 je ranjenih, navajajo oblasti v Gazi. Med ubitimi naj bi bila tudi uslužbenca Agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA), poročajo tuje tiskovne agencije.

Reševalci po besedah tiskovnega predstavnika civilne zaščite v Gazi nadaljujejo iskanje žrtev napada pod ruševinami šole Al Jawni, ki je bila od 7. oktobra lani že večkrat napadena, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Izraelske sile so napad potrdile. Po njihovih navedbah je bil usmerjen proti skupini operativcev palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki so v nekdanji šoli uredili poveljniški in nadzorni center, poroča francoska tiskovna agencija AFP. | Foto: Reuters Izraelske sile so napad potrdile. Po njihovih navedbah je bil usmerjen proti skupini operativcev palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki so v nekdanji šoli uredili poveljniški in nadzorni center, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Foto: Reuters

"Hamas sistematično krši mednarodno pravo ter brutalno izkorišča civilne ustanove in prebivalstvo kot živi ščit za teroristične dejavnosti," je še sporočila izraelska vojska in zagotovila, da so sprejeli "ukrepe za zmanjšanje škode za civiliste".

Izraelska vojska je sicer pred tem taborišče Nuseirat označila za varno območje, kamor se lahko zatečejo Palestinci iz drugih delov oblegane enklave.

Po navedbah oblasti v Gazi je bilo v nekdanji šoli, ki jo je nekoč upravljala UNRWA, v času napada nastanjenih več kot pet tisoč razseljenih oseb.

Izraelske sile so v zadnjih mesecih v Gazi napadle več šolskih poslopij, le v begunskem taborišču Nuseirat naj bi doslej napadli več kot 18 šol ali zavetišč. | Foto: Reuters Izraelske sile so v zadnjih mesecih v Gazi napadle več šolskih poslopij, le v begunskem taborišču Nuseirat naj bi doslej napadli več kot 18 šol ali zavetišč. Foto: Reuters

V izraelskih napadih na Zahodnem bregu ubitih pet Palestincev

V izraelskih zračnih napadih na okupiranem Zahodnem bregu so danes ubili pet Palestincev, pa je sporočilo palestinsko združenje Rdečega polmeseca. Izraelska vojska trdi, da je zadela teroristično celico, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah Rdečega polmeseca je izraelska vojska z brezpilotniki izvedla napade v bližini mošeje v kraju Tubas na severu Zahodnega brega. Očividci, na katere se sklicuje francoska tiskovna agencija AFP, poročajo tudi o napadih v kraju Tamun.

Izraelska vojska je medtem sporočila, da njene sile izvajajo protiteroristične dejavnosti na območju Tubasa in Tamuna ter da je eno od njenih letal med operacijo v Tubasu zadelo oboroženo teroristično celico.

Poveljnik Hezbolaha
Novice V izraelskem napadu ubit poveljnik Hezbolaha

Izrael je konec avgusta začel obsežno ofenzivo na severu Zahodnega brega, vključno z območjem Tubasa. V izraelskem letalskem napadu na avtomobil v Tubasu prejšnji teden so po navedbah zdravstvenih virov ubili pet ljudi. Izraelska vojska je takrat sporočila, da je izvedla tri usmerjene napade na oborožene teroriste in da je med ubitimi tudi pomemben terorist iz Dženina Muhamad Zakaria Zubeidi.

Izrael Zahodni breg zaseda od leta 1967, odkar je palestinsko islamistično gibanje Hamas 7. oktobra lani z napadom na Izrael sprožilo vojno v Gazi, pa je okrepil napade na tem ozemlju.

Po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje so v tem času na Zahodnem bregu ubili približno 700 Palestincev. Izraelske oblasti navajajo, da so v tem obdobju v palestinskih napadih na tem ozemlju ubili najmanj 23 Izraelcev, vključno z vojaki.

Josep Borrell
Novice Borrell v Rafi: Storimo veliko, vendar zagotovo ne dovolj
izraelska vojska, tank, Izrael
Novice Izraelci napadli Sirijo, najmanj 14 smrtnih žrtev