Sreda,
14. 12. 2022,
6.29

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

151

Natisni članek

raketa Patriot oprema vojska vojna Rusija Ukrajina

Sreda, 14. 12. 2022, 6.29

2 meseca, 3 tedne

294. dan vojne v Ukrajini

Neslana šala ruskega politika: Deček iz Kijeva si za božič želi raketo. Dobil jo bo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

151

Deček | Ruske sile so otroke zadrževale v t. i. otroških celicah in jim dajale zelo malo vode in skoraj nič hrane, je povedal vodja ukrajinskega urada za človekove pravice Dmitro Lubinec. | Foto Twitter

Ruske sile so otroke zadrževale v t. i. otroških celicah in jim dajale zelo malo vode in skoraj nič hrane, je povedal vodja ukrajinskega urada za človekove pravice Dmitro Lubinec.

Foto: Twitter

294. dan vojne v Ukrajini. Dopisnica britanskega The Guardiana, ki v živo spremlja dogajanje v Ukrajini, je na svojem profilu na Twitterju objavila posnetek ruskega parlamentarca in namestnika predsednika stranke Pravična Rusija Olega Nilova, ki je na humanitarni prireditvi ob odpiranju pisem želja, ki so visela na jelki, izrekel nesramno šalo na račun ukrajinskega dečka. Videoposnetek prikazuje Nilova, ki na humanitarni prireditvi z jelke vzame pismo z željo in pravi: "Vova, fant iz Kijeva, sanja o raketah. Vova, dobil boš rakete – samo počakaj," je dejal, nato pa dodal, da se je šalil. 

Poudarki dneva: 

16.54 Ukrajinci odkrili mučilnico otrok: "Dali so jim zelo malo vode in skoraj nič hrane" 

15.51 Ukrajinski obveščevalci preiskali več verskih objektov zaradi suma povezav z Moskvo
15.01 Rusija poroča o rekordni žetvi žita
13.39 IEA: Rusija novembra povečala izvoz nafte, a z nižjimi prihodki
13.37 V Evropskem parlamentu ukrajinskemu ljudstvu podelili nagrado Saharov
13.24 Ukrajina in Rusija znova izmenjali zapornike
12.53 Podporo s Slavo Ukrajini izrazil tudi Jean-Claude Van Damme
12.20 Scholz: Niti eden od Putinovih načrtov se ni uresničil
12.11 Ukrajina: Rusi so nad regijo Herson izstrelili 42 raket
12.09 Kremelj: Ameriški raketni sistemi so zakonita tarča
11.23 Papež poziva, da za božič porabimo manj in več namenimo Ukrajini
11.10 Zelenski zaprosil za pomoč pri odstranjevanju min, Rusijo obtožil ekocida
10.09 Ukrajinski parlament sprejel sporno zakonodajo o medijih
9.20 V Kijevu znova zračni napadi in eksplozije
9.13 Jutranje eksplozije v Kijevu
6.15 Načrti za sistem Patriot sprejeti še v tem tednu 

19.09 Neslana šala ruskega politika: Deček iz Kijeva si za božič želi raketo. Dobil jo bo!

"Vova, fant iz Kijeva, sanja o raketah. Vova, dobil boš rakete – samo počakaj," je na humanitarni prireditvi dejal ruski politik Oleg Nilov, zatem pa dodal: "To je seveda šala."

Več preberite tukaj: 

Novice Neslana šala ruskega politika: Deček iz Kijeva si za božič želi raketo. Dobil jo bo! #video

16.54 Ukrajinci odkrili mučilnico otrok: "Dali so jim zelo malo vode in skoraj nič hrane" 

Ukrajinski preiskovalci so v nedavno osvobojenem mestu Herson odkrili "mučilnico", kjer naj bi ruske sile zadrževale in zlorabljale otroke, je dejal ukrajinski uradnik.

Ruske sile so otroke zadrževale v t. i. otroških celicah in jim dajale zelo malo vode in skoraj nič hrane, je povedal vodja ukrajinskega urada za človekove pravice Dmitro Lubinec, ki se je skliceval na pričevanja prebivalcev Hersona.

Po teh pričevanjih so bili otroci podvrženi psihičnemu mučenju. Po besedah ​​prič so jim ruski vojaki povedali, da so jih starši zapustili in da se ne bodo nikoli vrnili domov.

Štirinajstletnika so aretirali in pozneje mučili samo zato, ker je fotografiral uničeno rusko opremo, je trdil Lubinec. "Prvič smo posneli trpinčenje otrok. Mislil sem, da po Buči in Irpinu ni hujšega, v Hersonu pa se je izkazalo, da so se dogajale še hujše stvari," je dodal.

The Guardian poroča, da te trditve niso bile neodvisno preverjene, ruska stran pa jih še ni komentirala. Novinarji Guardiana so pred tem obiskali še eno "mučilnico" v Hersonu. Ukrajinska stran trdi, da je bilo tam priprtih na desetine moških, ki so jih ruski vojaki pretepli, mučili z električnimi šoki, nekatere pa so tudi ubili.

16.40 EU Ukrajini odobrila še 500 milijonov evrov posojila

EU je Ukrajini odobrila še 500 milijonov evrov posojila, s čimer se je skupni znesek finančne pomoči Bruslja tej državi od začetka vojne povišal na 7,2 milijarde evrov, je danes sporočila Evropska komisija. Medtem je Evropski parlament sprejel spremenjeno uredbo, ki EU omogoča prenos 18 milijard evrov finančne pomoči Ukrajini v prihodnjem letu.

Več preberite tukaj: 

evropski parlament
Novice EU Ukrajini odobrila še 500 milijonov evrov posojila

15.51 Ukrajinski obveščevalci preiskali več verskih objektov zaradi suma povezav z Moskvo

Iz ukrajinske varnostne službe SBU so sporočili, da so njihovi agenti preiskave izvedli, da bi "identificirali osebe, ki bi lahko bile vpletene v nezakonite dejavnosti, ki škodijo suverenosti države Ukrajine".

Želijo namreč "zaščititi prebivalce pred provokacijami in terorističnimi napadi" ter preprečiti uporabo verskih skupnosti kot središč "ruskega sveta", so dodali. Gre za koncept, ki ga je razvila Moskva, da bi upravičila rusko invazijo na Ukrajino s potrebo po priključitvi te države k Rusiji, da bi oblikovali rusko govorečo in pravoslavno enoto.

V USB so še pojasnili, da se ukrepi nanašajo na 19 samostanov, katedral in cerkva, ki pripadajo pravoslavni cerkvi pod moskovskim patriarhatom, in da so namenjeni "preprečevanju subverzivnih dejavnosti ruskih tajnih služb v Ukrajini". Ti verski objekti so v več regijah.

V začetku meseca je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski napovedal, da želi v Ukrajini prepovedati delovanje z Rusijo povezanih verskih organizacij in postaviti pod vprašaj status pravoslavne cerkve, ki je pod nadzorom moskovskega patriarhata.

Od novembra so sicer ukrajinske oblasti izvedle že vrsto preiskav v več drugih bogoslužnih prostorih te cerkve. V zadnjih tednih pa so uvedli tudi sankcije proti njenim 15 dostojanstvenikom, ker so bili naklonjeni Moskvi ali so sodelovali z ruskimi okupacijskimi silami.

Ukrajina, država z večinskim pravoslavnim prebivalstvom, je razdeljena na pravoslavno cerkev, ki je odvisna od moskovskega patriarhata –  ta je sicer konec maja sporočila, da zaradi ruske invazije prekinja vezi z Rusijo – in cerkve, ki je neodvisna od ruskega nadzora.

15.01 Rusija poroča o rekordni žetvi žita

Več kot devet mesecev po invaziji na sosednjo Ukrajino je Rusija sporočila, da je letošnja žetev žita rekordna in bo po pričakovanjih znašala 150 milijonov ton. Ob tem na Rusijo letijo očitki, da je pridelke pobrala tudi z okupiranega ukrajinskega ozemlja.

Da bo letošnja žetev rekordna, je v ruskem parlamentu napovedal kmetijski minister Dmitrij Patrušev. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi bilo v skupni izkupiček všteto tudi žito, ki ga je Rusija nezakonito ukradla z okupiranih ukrajinskih ozemelj. Da je pokradla velike količine žita, Rusijo vztrajno obtožuje tudi Kijev.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je novembra na podlagi satelitskih slik sporočila, da je Rusija do tedaj na okupiranem ozemlju požela za okoli 5,8 milijona ton pšenice v vrednosti ene milijarde dolarjev. Tudi brez ukrajinskega žita pa bo, kot kaže, ruska žetev letos precej višja od lanske, ko je znašala 120 milijonov ton.

Trenutni žetveni rekord je Rusija dosegla leta 2017, ko so poročali o 135 milijonih ton pobranega žita, navaja dpa.

Po besedah Patruševa so letos pridelali tudi več sladkorne pese, soje, ogrščice, krompirja, sadja in zelenjave kot leto prej.

Rusija je med vodilnimi svetovnimi izvoznicami žita, njena žetev pa močno vpliva na cene na mednarodnem trgu. Cene žita so se letos po ruski invaziji na Ukrajino močno zvišale, tudi zaradi ruske pomorske blokade ukrajinskih pristanišč. Moskva namerava izvoz žita prihodnje leto podvojiti.

13.39 IEA: Rusija novembra povečala izvoz nafte, a z nižjimi prihodki

Izvoz ruske nafte se je novembra povečal, a je država zanjo iztržila manj, kaže poročilo Mednarodne agencije za energijo (IEA). Še naprej ocenjujejo, da bodo mednarodne sankcije proti Rusiji zaradi njenega napada na Ukrajino prihodnje leto zmanjšale rusko proizvodnjo črnega zlata, a bi to lahko vodilo v veliko zvišanje cen.

Trend padanja cen nafte na svetovni ravni in višji popusti na rusko nafto so prihodke Moskve od prodaje nafte novembra znižali za 700 milijonov dolarjev na 15,8 milijarde dolarjev (15 milijard evrov), poročajo tuje tiskovne agencije.

Novembra sicer še nista učinkovala 5. decembra uveljavljena embargo na uvoz večine ruske nafte v EU in cenovna kapica za rusko nafto, ki jo ta po morju izvaža v tretje države. Cenovna kapica je postavljena pri 60 dolarjih za 159-litrski sod surove nafte.

Bruselj želi z ukrepi, usklajenimi tudi s skupino G7, zmanjšati prihodke Rusije za financiranje vojne v Ukrajini in zagotoviti stabilnost svetovnih trgov. V Rusiji so v odzivu na sprejetje ukrepov poudarili, da cenovne kapice ne bodo upoštevali. Kot je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ukrep predstavlja "korak k destabilizaciji svetovnih energetskih trgov".

Po napovedih IEA bodo ti ukrepi črpanje ruske nafte prihodnje leto zmanjšali za 1,4 milijona sodov dnevno. "Ob tem ne moremo izključiti možnosti velikih podražitev cen nafte prihodnje leto," so opozorili.

13.37 V Evropskem parlamentu ukrajinskemu ljudstvu podelili nagrado Saharov

V Evropskem parlamentu v Strasbourgu so danes ukrajinskemu ljudstvu podelili letošnjo nagrado Saharov za svobodo misli. Parlament je prek videopovezave nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je pozval k čimprejšnji ustanovitvi posebnega sodišča za preiskavo ruskih zločinov med vojno v Ukrajini.

Več preberite tukaj:

Evropski parlament
Novice Ukrajinsko ljudstvo prejelo nagrado Saharov

13.24 Ukrajina in Rusija znova izmenjali zapornike

Ukrajinske oblasti so danes sporočile, da so z Rusijo znova izmenjale vojne ujetnike. V okviru izmenjave je bilo vrnjenih 64 pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil in tudi ameriški državljan. Prav tako sta si državi izmenjali posmrtne ostanke štirih ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Štiriinšestdeset pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil, ki so se bojevali v Donecku in Lugansku ter sodelovali pri obrambi mesta Bahmut, se vrača domov," je na družbenih omrežjih zapisal vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak in pojasnil, da so med njimi tako častniki kot navadni vojaki.

"Uspelo nam je osvoboditi tudi državljana ZDA Suedija Murekezija, ki je pomagal našemu ljudstvu," je dodal. Po podatkih ukrajinskega koordinacijskega štaba za ravnanje z vojnimi ujetniki je bil ameriški državljan pridržan v mestu Herson, ker je sodeloval na proukrajinskih zborovanjih.

Ruska tiskovna agencija Tass navaja, da je bil Murekezi aretiran junija ter obtožen udeležbe na protiruskih protestih in spodbujanja etničnega sovraštva.

Moskva je medtem poročala o izmenjavi pravoslavnega duhovnika in trupel dveh pilotov zasebne vojaške skupine Wagner, ubitih med spopadi v okolici mesta Bahmut. Po navedbah Kijeva je bilo do zdaj vrnjenih že več kot 1.400 ukrajinskih vojnih ujetnikov.

12.53 Podporo s Slavo Ukrajini izrazil tudi Jean-Claude Van Damme

62-letnega belgijskega igralca, umetnika borilnih veščin, filmskega ustvarjalca in koreografa borb Jeana-Clauda Van Damma so danes posneli v Ukrajini, kjer je poziral s tamkajšnjimi prebivalci. V nedeljo naj bi ga videli tudi v bolnišnici v zahodni Ukrajini.

Na posnetku Jean-Claude Van Damme dvakrat skupaj s prebivalci vzklikne: "Slava Ukrajini!" Kot so zapisali pri ukrajinskem zunanjem ministrstvu, on bolje kot kdorkoli drug ve, kakšen učinek ima ta dvojni vzklik.

12.20 Scholz: Niti eden od Putinovih načrtov se ni uresničil

Ruski predsednik Vladimir Putin v vojni v Ukrajini ni dosegel niti enega cilja, je danes med govorom v bundestagu izjavil nemški kancler Olaf Scholz. Ob tem je pohvalil nedavno odločitev notranjih ministrov EU o sprejemu Hrvaške v schengensko območje in dodal, da je oživitev pogajanj o pridružitvi držav Zahodnega Balkana EU v interesu Nemčije.

Več preberite tukaj:

Olaf Scholz
Novice Scholz: Putin v Ukrajini ni dosegel niti enega cilja

12.11 Ukrajina: Rusi so nad regijo Herson izstrelili 42 raket

"Sovražnik je ponovno obstreljeval stanovanjske predele Hersona. Napadalci so zadeli jahtni klub, šolo, športni objekt ter zasebne in stanovanjske objekte. Žal so bile tudi civilne žrtve. Ruski okupator je ubil eno osebo, drugi prebivalec regije pa je bil ranjen," je dejal vodja regionalne vojaške uprave Jaroslav Januševič.

Rusi so regijo v preteklem dnevu obstreljevali 42-krat, je dejal.

12.09 Kremelj: Ameriški raketni sistemi so zakonita tarča

Rusija ni prejela nobenih predlogov za "božično premirje" v Ukrajini, so zjutraj sporočili iz Kremlja, poroča Index.hr. Zelenski je Rusijo pozval, naj do božiča začne umikati vojake kot prvi korak k mirovnemu dogovoru.

Dmitrij Peskov | Foto: Reuters Foto: Reuters Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je odgovoril tudi na vprašanje o dobavi ameriških sistemov protizračne obrambe Patriot Ukrajini. Moskva je dejala, da bodo sistemi "zakonita tarča ruskih oboroženih sil".

11.23 Papež poziva, da za božič porabimo manj in več namenimo Ukrajini

Papež Frančišek je danes pozval, naj ljudje porabijo manj za božična darila in praznovanja ter privarčevani denar raje darujejo prizadetim prebivalcem Ukrajine, ki je opustošena od vojne. Ukrajinci trpijo zaradi mraza in lakote, je opozoril papež na današnji splošni avdienci v Vatikanu.

Več preberite tukaj:

papež Frančišek
Novice Papež poziva, da za božič porabimo manj in več namenimo Ukrajini

11.10 Zelenski zaprosil za pomoč pri odstranjevanju min, Rusijo obtožil ekocida

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v videonagovoru novozelandskemu parlamentu mednarodno skupnost danes zaprosil, naj pomaga njegovi državi pri odstranjevanju min in drugih neeksplodiranih sredstev. Ta po njegovih besedah onesnažujejo območje, ki je po površini enako velikosti Kambodže ali Urugvaja.

Več preberite tukaj:

Zelenski
Novice Zelenski zaprosil za pomoč pri odstranjevanju min, Rusijo obtožil ekocida

10.09 Ukrajinski parlament sprejel sporno zakonodajo o medijih

Ukrajinski parlament je v torek sprejel sporni zakon o medijih, ki vključuje daljnosežna pooblastila za nacionalni radiotelevizijski svet, poročajo tuje tiskovne agencije. Med drugim lahko zdaj svet v primeru ponavljajočih se kršitev pravil tudi za 30 dni blokira spletne medije, ne da bi o tem odločilo sodišče.

Več preberite tukaj:

Zelenski
Novice Ukrajinski parlament sprejel sporno zakonodajo o medijih

9.20 V Kijevu znova zračni napadi in eksplozije

Kmalu po tem, ko se je danes zjutraj oglasil alarm, je bilo v Kijevu slišati več glasnih eksplozij, poroča španska tiskovna agencija EFE. "Eksplozije v okrožju Ševčenkiv v prestolnici. Osnovne storitve še vedno delujejo," je na omrežju Telegram na kratko zapisal župan Kijeva Vitalij Kličko.

Vodja kijevske vojaške uprave Sergej Popko je po navedbah britanskega BBC sporočil, da so ukrajinske sile danes sestrelile 13 iranskih brezpilotnih letalnikov, guverner kijevske regije Oleksij Kuleba pa je ob tem dejal, da "sistemi zračne obrambe v regiji delujejo".

Več preberite tukaj: 

Novice Putin Zelenskemu na dronu poslal to sporočilo #video

"V jutranjem napadu na Kijev sta bili poškodovani dve upravni stavbi, v bližji vasi Višnjeve pa je bila poškodovana hiša," je na Telegramu zapisal namestnik vodje urada ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko. Po navedbah reševalnih služb v napadih ni bilo žrtev.

"Zdaj je pomembno, da ostanemo v zakloniščih in na varnih mestih. Rusija nadaljuje svoj teror proti naši državi, vendar smo vsak dan močnejši," je dodal Kuleba.

9.13 Jutranje eksplozije v Kijevu

V Kijevu so danes zgodaj zjutraj odjeknile eksplozije. Približno 20 minut prej so se v mestu in regiji oglasile sirene za zračni napad, sta Reutersu povedali dve priči.

Ukrajinski poslanec Oleksij Gončarenko je povedal, da so slišali tri eksplozije.

6.15 Načrti za sistem Patriot sprejeti še v tem tednu 

Združene države Amerike (ZDA) zaključujejo načrte za pošiljanje protiraketnega obrambnega sistema Patriot v Ukrajino. Končna odločitev bi lahko bila objavljena že ta teden, je potrdilo več ameriških uradnikov.

Načrti še čakajo na odobritev ameriškega obrambnega ministra Lloyda Austina, nato pa jih mora podpisati ameriški predsednik Joe Biden. Oba naj bi napotitev v Ukrajino odobrila, so za CNN povedali trije ameriški uradniki.

Informacije o tem, koliko lansirnikov naj bi poslali v Ukrajino, niso znane. Sistem Patriot običajno vključuje radar, ki zaznava in sledi ciljem, računalnike, opremo za ustvarjanje potrebne energije, nadzorni sistem in do osem lanserjev, od katerih lahko vsak izstreli štiri rakete.

Rakete Patriot | Foto: Reuters Foto: Reuters

Mig
Novice Rusko letalo prestreglo norveško in mu prepovedalo prestop ruske meje
okno, mraz, zima
Novice V Rusiji vse kaže na novo mobilizacijo
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Ukrajina potrebuje dve milijardi kubičnih metrov dodatnega plina
Melitopol
Novice V strateško ključnem mestu odjeknila močna eksplozija
Zelenski
Novice Rusija odgovorila na mirovni predlog Zelenskega: Sprejeti morate novo realnost
Vladimir Putin
Novice Putin decembra letos ne bo odgovarjal na vprašanja novinarjev in javnosti