Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 9. 2008,
10.48

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 9. 9. 2008, 10.48

8 let, 6 mesecev

Zardari prisegel kot pakistanski predsednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Vdovec nekdanje pakistanske premierke Benazir Buto Asif Ali Zardari je danes prisegel kot 14. predsednik Pakistana.

Zardari, ki bo na položaju nasledil Perveza Mušarafa, je prisegel na slovesnosti v predsedniški palači v Islamabadu, ki so jo spremljali številni politiki in tuji gostje, v živo pa jo je predvajala tudi pakistanska televizija. Zardari je zmagal na sobotnih tajnih predsedniških volitvah v parlamentu, na katerih je prejel več kot dve tretjini glasov in prepričljivo porazil dva protikandidata. Po neuradnih rezultatih je prejel 488 od 685 glasov. Na položaju bo 53-letni Zardari nasledil Mušarafa, ki je pod dalj časa trajajočim pritiskom odstopil 18. avgusta.

Na slovesnosti tudi afganistanski predsednik Na današnji skrbno varovani slovesnosti so bili navzoči tudi trije Zardarijevi otroci in afganistanski predsednik Hamid Karzaj, spremljali pa so jo glasni vzkliki "Dolgo živela Butova" in "Butova je živa".

Zardari je po atentatu na Butovo decembra lani tudi sopredsednik njene Pakistanske ljudske stranke (PPP). Zardari sam je v preteklosti že izražal pričakovanje, da bo tarča skrajnežev, ki so ubili njegovo soprogo.

Državo pretresa nasilje islamskih skrajnežev Zardari vodenje Pakistana prevzema v času, ko jo pretresa nasilje islamskih skrajnežev ter hudi gospodarski problemi, vključno z upočasnjeno gospodarsko rastjo, vrtoglavo inflacijo in nevarno nizkimi deviznimi rezervami.

Novi predsednik se bo moral soočiti tudi z vedno večjo zaskrbljenostjo mednarodne skupnosti nad stabilnostjo Pakistana, ki je pod Mušarafom postal zaveznik ZDA v boju proti terorizmu oz. invaziji na Afganistan. V zameno so v državo pritekle milijarde dolarjev, hkrati pa je v bombnih in samomorilskih napadih samo v minulem letu dni umrlo okoli 1200 ljudi.

"Ni čas za praznovanje, ampak za "trdo delo in reševanje problemov ljudi" Zardari naj bi še danes pred novinarji razkril svojo vizijo prihodnosti Pakistana, vključno z načrti za boj proti skrajnežem in gospodarski stiski. Že v nedeljo je dokazal, da se namerava dela lotiti resno, saj je odpovedal za ponedeljek napovedani dela prost dan, namenjen praznovanju ob izvolitvi novega predsednika. Kot je ob tem pojasnil, zdaj ni čas za praznovanje, ampak za "trdo delo in reševanje problemov ljudi".

Zardari se sooča tudi z vladno krizo, saj je njegova PPP, ki je na čelu vladajoče koalicije, nedavno izgubila podporo Pakistanske muslimanske lige-N (PML-N) nekdanjega premiera Navaza Šarifa. Obenem so ga pakistanski mediji v minulih dneh pozivali, naj ovrže vse pomisleke glede njegove sporne preteklosti in dokaže, da je vreden zaupanja.

"Gospod Deset odstotkov" Zardari je bil v preteklosti tako globoko vpleten v korupcijske škandale, da si je prislužil vzdevek "Gospod Deset odstotkov" in je enajst let preživel za rešetkami, čeprav sam trdi, da so bile vse obtožbe na njegov račun politično motivirane.

Ne spreglejte