Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 8. 2018,
7.07

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Turčija ZDA

Četrtek, 2. 8. 2018, 7.07

5 let, 8 mesecev

Zaradi pastorja ZDA uvedle sankcije proti turškima ministroma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Bela hiša ZDA | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je naročil uvedbo sankcij proti turškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve Abdulhamitu Gulu in Sulejmanu Sojluju, ker Turčija še ni odstopila od pregona ameriškega pastorja Andrewa Brunsona.

ZDA so sankcije uvedle proti turškima ministroma, ki sta igrala vodilno vlogo pri aretaciji in priporu pastorja Brunsona, je navedla tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders. Za oba ministra velja zamrznitev premoženja v ZDA in prepoved transakcij Američanov z njima.

Sankcije je potrdil minister za finance Steven Mnuchin, ki je dejal, da je nadaljevanje kazenskega pregona pastorja Brunsona nesprejemljivo. Kot je dodal, je Trump dal jasno vedeti, da pričakuje, da bo Turčija pastorja nemudoma izpustila na prostost.

Takšne sankcije sicer, glede na to, da je Turčija članica Nata, niso običajne.

Novice Katerim državam so ZDA od leta 1950 prodale največ orožja? #video

Turki pastorja obtožujejo vohunstva in organizacije državnega udara

50-letnega Brunsona iz Severne Karoline so v Turčiji zaprli pred letom in pol. Obtožujejo ga, da je vohunil za Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki velja v Turčiji in ZDA za teroristično organizacijo. Naprtili so mu tudi obtožnico vohunjenja za gibanje Fethullaha Gülena, ki se je zatekel v ZDA in živi v Pensilvaniji. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan Gülena obtožuje organizacije neuspešnega državnega udara leta 2016.

Brunsona so zaradi zdravstvenih težav pred kratkim izpustili iz zapora in premestili v hišni pripor.

Pastor pomagal beguncem iz Sirije

Brunson je sicer v Izmirju vodil majhno protestantsko krščansko skupino 25 vernikov, ki je med drugim pomagala beguncem iz Sirije. V Turčiji živi že skoraj četrt stoletja in je bil pred aretacijo v postopku pridobitve stalnega bivališča.

Turčija ga obtožuje, da je skušal vnašati razdor med Turke s pohvalami na račun Gülena in PKK. Ob tem naj bi bil tudi ameriški vohun in menda celo predviden za šefa izpostave Cie v Turčiji, če bi državni udar uspel. Nekateri pa menijo, da ima Erdoganov režim Brunsona za talca, ki ga želi zamenjati za Gülena.

Ne spreglejte