Torek,
23. 4. 2019,
7.32

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

13

Natisni članek

Šrilanka teroristični napad tajne službe terorizem

Torek, 23. 4. 2019, 7.32

5 let

Eksplozije v Šrilanki povračilo za napade na mošeji v Christchurchu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

13

Teroristični napadi v Šrilanki so bili maščevanje za marčevske napade na mošeji v novozelandskem Christchurchu, kažejo prve ugotovitve preiskave krvavih napadov v Šrilanki. V seriji eksplozij je pred dvema dnevoma umrlo več kot 320 ljudi, več kot 520 pa je ranjenih. Prebivalci in javnost se medtem sprašujejo, zakaj pristojne službe na podlagi predhodnih obvestil o možnih terorističnih napadih v nedeljo niso preprečile krvavih eksplozij.

Prve ugotovitve preiskave terorističnih napadov na velikonočno nedeljo v Šrilanki kažejo, da so bili napadi izvedeni kot maščevanje zaradi napadov na mošeji v novozelandskem Christchurchu sredi letošnjega marca, je povedal namestnik šrilanškega obrambnega ministra Ruwan Wijewardene.

Vlada: Napadi so bili maščevanje za pokole v Christchurchu

"Menimo, da je napade izvedla skrajna islamistična skupina kot povračilni ukrep za pokol v mošejah v Christchurchu na Novi Zelandiji," je poudaril Wijewardene. Iz urada novozelandske premierke Jacinde Ardern so medtem sporočili, da še niso videli nobenih obveščevalnih podatkov, ki bi napade na Šrilanki povezovali z napadi v Christchurchu, kjer je bilo v napadu avstralskega desničarskega terorista ubitih 50 ljudi.

Video: Planet TV

Kot je po besedah namestnika ministra do zdaj pokazala preiskava, za napadi stoji šrilanška lokalna skupina NTJ, ki je povezana z malo znano skrajno islamistično skupino v Indiji. "Zdaj so bile razkrite tesne povezave z JMI," je izjavil Wijewardene, pri čemer je imel očitno v mislih skrajno islamistično skupino v Indiji. O skupini JMI ni znanih veliko podatkov, z izjemo poročil, da so jo ustanovili lani in da je povezana s skupino s podobnim imenom iz Bangladeša.

"Sprejeti moramo takojšnje ukrepe za prepoved organizacij, ki imajo povezave s skrajneži," je dejal Wijewardene in dodal, da ima Šrilanka pri preiskavi pomoč iz tujine. Odgovornosti za napade je sicer danes prevzela Islamska država. "Tisti, ki so predvčerajšnjim izvedli napad na članice koalicije pod vodstvom ZDA in kristjane v Šrilanki, so borci Islamske države," so sporočili skrajneži.

Obveščevalci zaznali povečano aktivnost skrajnežev

Prebivalci in javnost se medtem sprašujejo, zakaj oblasti na podlagi prejetih obvestil o nevarnosti terorizma niso preprečile nedeljskih krvavih napadov. Premier Ranil Wickremesinghe in njegov kabinet o možnosti terorističnih napadov nista bila obveščena, pravijo predstavniki šrilanške vlade.

Zaradi spora s predsednikom Maithripalo Siriseno šrilanški premier po poročanju BBC od lanskega oktobra ni sodeloval na sestankih o varnostnih razmerah v državi. Sirisena je namreč lani zamenjal Wickremesingho in poskušal imenovati novega premierja, s čimer je v otoški državi sprožil ustavno krizo. Po odločitvi vrhovnega sodišča se je Wickremesinghe vrnil na položaj, vendar pa na prej omenjenih srečanjih ni več sodeloval.

Oblasti na Šrilanki so bile obveščene o povečani nevarnosti terorističnih napadov, vendar niso ukrepale. Na fotografiji pripadniki šrilanške vojske. | Foto: Reuters Oblasti na Šrilanki so bile obveščene o povečani nevarnosti terorističnih napadov, vendar niso ukrepale. Na fotografiji pripadniki šrilanške vojske. Foto: Reuters

Predstavnik premierjevega kabineta Rajitha Senaratne je povedal, da so obveščevalne službe v začetku aprila začele izdajati opozorila glede dejavnosti islamskih skrajnežev iz skupine NTJ. Zaradi teh obvestil je obrambno ministrstvo policiji poslalo podrobno opozorilo, ki je bilo kasneje tudi poslano šefom nekaterih varnostnih divizij.

Po navedbah Senaratne je poročilo vsebovalo tako opozorilo tujih obveščevalnih agencij o mogočih napadih radikalne skupine kot tudi poimenski seznam članov NTJ. Po poročanju ameriških medijev so šrilanške uradnike o možnosti terorističnih napadov NTJ prejšnji mesec opozorili tako indijski kot tudi ameriški obveščevalci.

Šrilanka
Novice Šrilanka: Za napadi stoji skrajna islamistična skupina #foto #video

"Velikanski neuspeh obveščevalcev"

Ali je varnostna opozorila prejel tudi predsednik Sirisena, v ponedeljek še ni bilo jasno. "Po našem mnenju je prav, da je to krožilo med varnostnimi službami in policijo," je dejal predsednikov svetovalec Shiral Lakthilaka. Kot je dodal, je predsednik že imenoval specialni komite, ki ga bo vodil član vrhovnega sodišča in ki bo preiskal, kaj se je zgodilo v nedeljo. Minister za načrtovanje mest Rauff Hakeem je napade medtem že označil za "velikanski neuspeh obveščevalcev".

"To je sramotno za vse nas. Vsi se sramujemo tega," je poudaril Hakeem. "Nekatere uradnike iz obveščevalne službe so opozorili na možnosti incidentov. Zgodila se je zamuda pri ukrepanju. Resno moramo preiskati, zakaj so bila ta opozorila prezrta," pa je na Twitterju poudaril minister za telekomunikacije Harin Fernando.

Šrilanka | Foto: Reuters Foto: Reuters

V spomin na žrtve napadov so zastave na vladnih poslopjih danes spuščene na pol droga. Žrtvam so se s tremi minutami tišine poklonili ob 8.30 po lokalnem času, ko je na velikonočno nedeljo odjeknila prva od šestih bomb. Med ubitimi je najmanj 31 tujcev, 14 jih še pogrešajo, bojijo pa se, da so mrtvi, so v ponedeljek zvečer sporočili z zunanjega ministrstva. Število žrtev bi po ocenah oblasti lahko še naraslo, saj je okoli 500 ranjenih v bolnišnicah. Med ranjenimi je tudi 17 tujcev.

Šrilanka
Novice Šrilanka: Policija serijo krvavih eksplozij obravnava kot terorizem #foto #video

Oblasti razglasile izredne razmere, turisti množično zapuščajo otok

Zaradi možnosti novih terorističnih napadov Šrilanko zapušča vedno več turistov. Oblasti so v ponedeljek razglasile izredne razmere, ki dajejo policiji in vojski možnost, da pridržita in zaslišujeta osumljence brez naloga sodišča. Tovrstna pooblastila so policisti in vojaki nazadnje imeli v času državljanske vojne, ki se je končala leta 2009.

Oblasti so razglasile izredne razmere, ki dajejo policiji in vojski možnost, da pridržita in zaslišujeta osumljence brez naloga sodišča. | Foto: Reuters Oblasti so razglasile izredne razmere, ki dajejo policiji in vojski možnost, da pridržita in zaslišujeta osumljence brez naloga sodišča. Foto: Reuters

Prazne ulice prestolnice Kolombo so v ponedeljek zvečer, ko so začele veljati izredne razmere, nadzorovale oborožene varnostne sile. Vlada je po seriji nedeljskih eksplozij v cerkvah in hotelih blokirala tudi dostop do Facebooka, WhatsAppa in Instagrama.

V povezavi z napadi so policisti prijeli 40 osumljencev, v ponedeljek pa so na avtobusni postaji v Kolombu odkrili 87 bombnih detonatorjev. V Kolombu je v ponedeljek odjeknila še ena eksplozija, sprožila jo je policija, ko je poskušala dezaktivirati bombo. V incidentu se ni poškodoval nihče.

Papež Frančišek
Novice Papež po krvavih napadih na Šrilanki izrazil bolečino

Šter: Razmere v Šrilanki so negotove, nujna je previdnost

Slovensko zunanje ministrstvo potovanj v Šrilanko za zdaj ne odsvetuje, a ljudem, ki so v tem trenutku tam, svetujejo previdnost. "Razmere so zelo negotove. Tistim, ki so tam, svetujemo, naj ne bodo preveč radovedni in naj zvečer ne hodijo ven," je povedal vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter.

Slovensko zunanje ministrstvo po njegovih besedah pozorno spremlja razmere v Šrilanki. Ljudem, ki se obračajo nanje, tudi predstavnikom turističnih agencij poskušamo podati najbolj ažurne in realne informacije, je dejal Šter: "Ne želimo biti ne promotor tistega, ki organizira potovanja, niti ne želimo dajati paničnih vesti, ki bi bile le deloma resnične."

Slovenski turisti niso bili med žrtvami nedeljskih napadov, je ponovil Šter. Podatkov o tem, ali se je kdo po napadih odločil za odpoved potovanja, na ministrstvu nimajo, turistične agencije pa aranžmajev za zdaj niso odpovedale. Nekatere države potovanja v Šrilanko v tem trenutku sicer odsvetujejo.