Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
1. 4. 2014,
13.12

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2014, 13.12

8 let, 3 mesece

Zakaj bodo superbogataši vse bolj bogati

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Premoženjska neenakost ni vse večja samo med odstotkom najbogatejših in preostalimi Američani, vse večje razlike v bogastvu so tudi znotraj odstotka najbogatejših.

Razlike v dohodkih med odstotkom najbogatejših in preostalimi Američani se stalno večajo od sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Toda vse večje so tudi razlike pri celotnem premoženju gospodinjstev, kot so prihranki, vrednost nepremičnin, pokojnin in drugih virov denarja.

Vrnitev v dvajsetega leta prejšnjega stoletja Razlika v premoženju med odstotkom najbogatejših in preostalimi Američani so se vrnile na raven v dvajsetih let prejšnjega stoletja. Vsaj tako kaže raziskava, ki sta jo opravila ekonomista Emmanuel Saez in Gabriel Zucman.

Kot piše spletna stran thinkprogress.org, sta ekonomista ugotovila, da je bilo bogastvo vedno bolj nakopičeno na vrhu, toda v zadnjih desetletjih deset odstotkov najbogatejših postaja vse bolj bogatih. Pravzaprav se največ dogaja znotraj skupine najbogatejšega enega odstotka.

Svoje žepe najbolj polnijo najbogatejši Američani Od osemdesetih let prejšnjega stoletja je bolj bogatelo najbogatejšega 0,1 odstotka Američanov, torej tisti, ki imajo več kot 20 milijonov dolarjev premoženja (14,6 milijona evrov), kot je v povprečju bogatel celoten odstotek najbogatejših.

Še bolj pa je bogatelo 0,01 odstotka Američanov, torej tisti, ki imajo več kot sto milijonov dolarjev premoženja (73 milijonov evrov). Nasprotno pa niso kaj prida obogateli tisti bogataši, ki ne spadajo med 0,1 odstotka najbogatejših.

Srednji bogataši nazadujejo Še več, premoženje t. i. srednjih bogatašev, torej tistih, ki spadajo med deset odstotkov najbogatejših, toda niso dovolj bogati, da bi se uvrstili med odstotek najbogatejših, se dejansko zmanjšuje. Od borznega zloma leta 1929 do leta 1986 je progresivna obdavčitev zajezila veliko neenakost, pozneje pa je neenakost naraščala. Razlike v premoženju se večajo zato, ker lahko bogataši več privarčujejo – in bolj kot so bogati, več lahko privarčujejo. Na drugi strani pa kar 90 odstotkov Američanov že pred krizo ni imelo tako visokih dohodkov, da bi lahko varčevali. Te razlike v premoženju se lahko v prihodnje samo še povečajo.

Ne spreglejte