SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Začetek operacije ukrajinski sil na vzhodu naj bi že terjal prve žrtve

2

termometer

Vlada v Kijevu je danes sprožila protiteroristično operacijo proti proruskim separatistom na vzhodu države in zagrozila z uničenjem oborožencev, ki ne bodo položili orožja.

Po navedbah separatistov je že prišlo do prvih spopadov, ki naj bi terjali žrtve. ZDA so operacijo Kijeva označile za zmerno, Moskva pa govori o robu državljanske vojne. Pripravljajo pa se še na obsežnejše spopade.

Ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je v parlamentu objavil, da je Ukrajina sprožila "protiteroristično" operacijo proti proruskim separatistom na vzhodu države, a v parlamentu ni pojasnil večjih podrobnosti o poteku operacije, razen da ukrajinske sile delujejo severno od Donecka. Zatrdil je, da bodo akcijo izvedli na "odgovoren in primeren" način. "Cilj je, da zaščitimo državljane pred teroristi, ki želijo razkosati to državo," je poslancem dejal Turčinov.

Lavrov: "Če bo Ukrajina napadla ruske aktiviste, bodo pogajanja propadla" Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je med obiskom v Pekingu posvaril pred propadom napovedanih štiristranskih pogajanj o ukrajinski krizi. Kitajski zunanji minister Wang Yi pa je poudaril, da Kitajska ne želi nadaljnje destabilizacije razmer v Ukrajini in meni, da je treba vzpostaviti pogoje za ustrezno rešitev problema.

Lavrov je dejal, da bi pogajanja, ki bodo predvidoma v četrtek v Ženevi in na katerih bodo poleg Ukrajine in Rusije sodelovale še EU in ZDA, lahko propadla, če bodo ukrajinske oblasti uporabile nasilje nad proruskimi separatisti na vzhodu države.

Obama Putinu grozil z novimi sankcijami Ameriški predsednik je izrazil globoko zaskrbljenost, ker ruske oblasti podpirajo delovanje oboroženih, prorusko usmerjenih separatistov na vzhodu Ukrajine, ki nasprotujejo novim ukrajinskim oblastem in destabilizirajo položaj v državi.

Obama je pozval Putina, naj vpliva na ruske protestnike, da zapustijo zasedene objekte v Ukrajini.

Putin zanika obtožbe Vladimir Putin je zavrnil Obamove očitke o ruskem vmešavanju v Ukrajini kot neutemeljene in plod neobjektivnih informacij. Kot pravi Vladimir Putin, so nemiri v Ukrajini posledica nesposobnosti in nepripravljenosti oblasti v Kijevu, da bi upoštevale interese ruskih prebivalcev v Ukrajini. Potem ko se je iztekel rok ukrajinskih oblasti proruskim aktivistom, ki na vzhodu Ukrajine zasedajo vladne objekte, in ko je včeraj začasni ukrajinski predsednik ukazal začetek protiteroristične akcije, se proruski protestniki še niso predali in tega tudi ne nameravajo storiti.

Očitki in nekompetentnost ukrajinskih oboroženih sil Nasprotno, kot piše spletna stran BBC, opazovalci navajajo, da se proruski aktivisti še bolj oborožujejo. Nekateri vojaški analitiki, na primer Aleksander Skipaljski, vojaške in varnostne sile obtožujejo, da kljub ukazu Turčinova o obsežni operaciji te pravzaprav niso pripravljene izpeljati. Kot še pravi, gre očitno za nekompetentnost in pomanjkanje izkušenj.

Omenjeni vojaški strokovnjak zato več pričakuje od novega vodje varnostno-protiteroristične službe Vasilija Krutova, ki naj bi bil po mnenju Skipaljskega izkušen častnik. "Gre za prvo pravo rešitev ukrajinskih oblasti po dolgem času," je še povedal v pogovoru za rusko spletno stran BBC.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin