Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2009,
8.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 5. 2009, 8.33

8 let

Za ZDA Al Kaida ostaja največja teroristična grožnja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški State Department je objavil svoje redno letno poročilo o terorizmu, v katerem za leto 2008 ugotavlja padec števila terorističnih napadov po svetu.

Ob tem zunanje ministrstvo navaja, da predstavlja mednarodna teroristična mreža Al Kaida še naprej največjo teroristično grožnjo za ZDA in zaveznike. Mednarodno sodelovanje je vse boljše Poročilo State Departmenta ugotavlja, da je mednarodno sodelovanje v boju proti terorizmu vse boljše, predvsem na področju prizadevanj za prekinitev finančnih transakcij teroristom. V Iraku naj bi medtem Al Kaida izgubljala podporo, saj naj bi sunitski plemenski voditelji odločili za sodelovanje z ZDA. Lani za 18 % manj terorističnih napadov kot leta 2007 V svetu se je leta 2007 po svetu zgodilo skupaj 14.506 terorističnih napadov, lani za 18 odstotkov manj oziroma 11.700. Teroristični napadi so leta 2007 zahtevali 15.765 smrtnih žrtev, lani za 6800 manj. Število terorističnih napadov je lani upadlo tudi v Iraku. Leta 2007 jih je bilo 6210, lani 3258. Število napadov se je medtem podvojilo v Pakistanu, ki ga poročilo omenja kot državo, kjer ima Al Kaida na meji z Afganistanom varno zatočišče.

Al Kaida naj bi bila šibkejša kot pred letom 2001

Poročilo še navaja, da se je Al Kaida skupaj s talibani po letu 2001 zatekla na plemenska območja na meji z Afganistanom, kjer obnavlja svoje zmogljivosti, čeprav naj bi bila ta teroristična mreža danes šibkejša kot pred 11. septembrom 2001 in z manj javne podpore. Ne glede na to, pa ji je uspelo obnoviti nekaj operacijskih zmogljivosti, nadomestiti ključne voditelje in obnoviti nadzor vrhovnega vodstva.

Iran je medtem za ZDA še vedno med vodilnimi državami, ki sponzorirajo terorizma, in sicer zaradi podpore palestinskega gibanja Hamas v Gazi in gibanja Hezbolah v Libanonu. Iran prav tako uri šiitske borce za Irak in na splošno krepi prizadevanja za večji vpliv na Bližnjem vzhodu.

Na seznamu, ki ga je objavil State Department, so še vedno tudi Kuba, Sirija in Sudan, Severno Korejo pa so lani črtali zaradi dogovora o jedrski razorožitvi, čeprav se pri tem še vedno zatika.

Ne spreglejte