Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
18.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 18.26

7 let, 12 mesecev

WikiLeaks: Švedska za izključitev Rusije iz Sveta Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Švedska je po rusko-gruzijski vojni leta 2008 ob očitni podpori ZDA želela Rusijo izključiti iz Sveta Evrope, izhaja iz ene izmed ameriških depeš, objavljenih na spletni strani WikiLeaks.

Dokument obenem navaja, da je bila Slovenija v skupini držav, ki so takrat želele "oster odziv" EU proti Rusiji. Švedska je bila v času kratkotrajne vojne med Rusijo in Gruzijo predsedujoča Odboru ministrov Sveta Evrope. V depeši, ki jo je na podlagi pogovora z visokim švedskim diplomatom spisalo ameriško veleposlaništvo v Stockholmu, piše, da bo "Švedska kot predsedujoča Svetu Evrope poskušala pridobiti podporo drugih članic SE proti Rusiji, v prihodnjih mesecih pa si bo prizadevala z glasovanjem Rusijo izključiti".

"To je še vedno v prvi fazi, a to je trenutni cilj zunanjega ministra (Carla) Bildta," piše v depeši. "Trenutna ideja je švedsko predsedovanje Svetu Evrope (do novembra 2008) izkoristiti za mobilizacijo podpore za izključitev Rusije iz Sveta Evrope," ob tem še dodaja depeša.

Prednostna naloga je bila ustaviti trpljenje V njej tudi piše, da želi Švedska skupaj z Veliko Britanijo, Belgijo, Dansko, baltskimi državami, Slovenijo, Slovaško in Bolgarijo trdo stališče in "oster odziv" Evropske unije proti Rusiji. Ta skupina držav se glede na depešo ni strinjala s Francijo, Nemčijo, Irsko, Nizozemsko, Malto in Ciprom, ki so bile mnenja, da je prednostna naloga "ustaviti trpljenje in zagotoviti spoštovanje prekinitve ognja".

Rusko vojsko primerjal z metodami Hitlerja Tiskovna predstavnica Bildta, ki je tudi švedski zunanji minister, depeše ni želela komentirati. Komentar je zavrnil tudi švedski premier Fredrik Reinfeldt. Bildt je sicer med rusko-gruzijsko vojno sprožil burno polemiko, saj je ravnanje ruske vojske primerjal z metodami Adolfa Hitlerja.

Ruske sile so avgusta 2008 vdrle v del Gruzije s ciljem, da preženejo gruzijske sile, ki so poskušale vnovič zavzeti nadzor nad separatistično regijo Južna Osetija. Kratkotrajna vojna je prinesla hudo ohladitev odnosov med Rusijo in Natom.

Ne spreglejte