Sreda,
2. 10. 2024,
6.54

Osveženo pred

8 ur, 48 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Natisni članek

soočenje podpredsednik ZDA volitve

Sreda, 2. 10. 2024, 6.54

8 ur, 48 minut

Walz in Vance vljudno skozi soočenje podpredsedniških kandidatov ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23
soočenje, JD Vance, Tim Walz | Dvoboj na televiziji CBS ni prinesel jasnega zmagovalca ali poraženca.  | Foto Reuters

Dvoboj na televiziji CBS ni prinesel jasnega zmagovalca ali poraženca.

Foto: Reuters

Demokratski in republikanski podpredsedniški kandidat Tim Walz in JD Vance sta na televizijskem soočenju v torek vljudno in spoštljivo razpravljala o vročih političnih vprašanjih, čeprav brez omembe vojne v Ukrajini. Ostrino napadov sta prihranila za predsedniška kandidata Donalda Trumpa in Kamalo Harris.

Voditeljici televizije CBS sta kandidatoma le enkrat izklopili mikrofon, ko nista upoštevala pravil in se zapletla v prepir, celotno soočenje pa je minilo kot v časih, preden je na politični oder v ZDA stopil Donald Trump.

Tim Walz | Foto: Reuters Tim Walz Foto: Reuters

Walz priznal, da je zamočil, Vance šokiral s trditvijo o Trumpu

Tabor Kamale Harris je bil pred soočenjem malce zaskrbljen, kako se bo Walz odrezal, vendar so si na koncu oddahnili. Zadovoljen je lahko tudi Trump, saj je Vance po ocenah analitikov svojo nalogo opravil več kot odlično. Potem ko je Trump na soočenju s Harris govoril o priseljencih, ki jedo pse in mačke, je Vance skozi soočenje deloval kot glas razuma.

Na televiziji Fox News so po debati navdušeno ponavljali odlomek, ko je Walz priznal, da je zamočil, ko je trdil, da se je leta 1989 udeležil kitajskih demokratičnih protestov protestov na Trgu nebeškega miru.

Vance je po drugi strani analitike šokiral s trditvijo, da je Trump branil zdravstveno reformo predsednika Obame in jo celo izboljšal, čeprav je v resnici od začetka mandata leta 2017 skušal reformo, ki je vsem Američanom zagotovila dostop do zdravstva, ukiniti.

JD Vance | Foto: Reuters JD Vance Foto: Reuters

Walz je spomnil, da je reformo pred Trumpom najprej rešilo vrhovno sodišče ZDA, nato pa še danes že pokojni republikanec senator John McCain.

Senator iz Ohia Vance je tudi trdil, da je Trump leta 2020 mirno sestopil z oblasti, čeprav ni priznal, da je izgubil volitve proti Joeju Bidnu in je privržence spodbudil k napadu na kongres, da preprečijo potrditev izida volitev. Vance je dejal, da je Trump podpornike pozval k mirnim protestom.

V anketi, ki sta jo je na vzorcu 1630 ljudi izvedla CBS in inštitut YouGov, je za odstotno točko več sodelujočih prepričal Vance. Je pa analitik CNN in nekdanji svetovalec predsednika Baracka Obame David Axelrod dejal, da je dobil veliko sporočil od volivcev, ki bi si želeli, da bi bila Walz in Vance predsedniška kandidata.

soočenje, JD Vance, Tim Walz | Foto: Reuters Foto: Reuters

Priznavala sta si dobre zamisli, do predsedniških kandidatov pa nista bila usmiljena

Vance je trdil, da je Kamala Harris na široko odprla vrata nezakonitim priseljencem, kar naj bi bil razlog za visoke cene stanovanj.

Guverner Minnesote Walz mu je skozi soočenje vračal z opozarjanjem na dvostrankarski predlog zakonodaje, ki bi reševal krizo na meji, vendar je to propadlo, ker je Trump republikancem ukazal, da morajo glasovati proti, ker to potrebuje kot predvolilno vprašanje.

Pri uvodnem vprašanju o krizi na Bližnjem vzhodu je Vance dobil točke s trditvijo, da v Trumpovem času ni bilo nobenega velikega mednarodnega spopada. Walz pa je za spopade med Iranom in Izraelom obtožil Trumpa, ker je samovoljno odstopil od jedrskega sporazuma.

Na vprašanje o tem, da je v preteklosti Trumpa primerjal s Hitlerjem, je Vance odgovoril, da so ga zavedli mediji. Za nekdanje lastne kritike, da Trumpu ni uspel noben velik politični podvig, pa je okrivil tako republikance kot demokrate v kongresu, ker so proti nekdanjemu predsedniku sprožali ustavne obtožbe.

Pri vprašanju o podnebnih spremembah je Walz govoril o vlaganjih v čisto energijo, Vance pa je trdil, da lahko le povečanje energetske proizvodnje v ZDA reši svet pred poplavami in drugimi posledicami. Harris je obtožil, da uvaža sončne celice iz Kitajske in tako še bolj onesnažuje svet.

Ko je Vance ponavljal Trumpovo stališče, da je odprava pravice do splava na nacionalni ravni to vprašanje ustrezno prenesla na zvezne države, je demokrat poimensko našteval ženske, ki so morale za zdravstveno nego bežati preko meja zveznih držav.

Navedel je primer nosečega dekleta iz Georgie, ki je na poti na splav v Severno Karolino umrlo, in zatrdil, da ne gre za pravice držav, ampak za človekove pravice, med katere spada pravica do zdravstva.

"V Minnesoti zaupamo ženskam in zdravnikom. Naše stališče glede tega je – brigaj se zase," je dejal Vanceu, ki je zanikal, da je kdajkoli zagovarjal popolno prepoved splava po celotnih ZDA.

Newyorško soočenje podpredsedniških kandidatov je bilo edino pred volitvami 5. novembra. Trump in Harris sta se enkrat že pomerila in demokratka je republikanca izzvala na še eno soočenje, vendar je Trump to zavrnil. | Foto: Reuters Newyorško soočenje podpredsedniških kandidatov je bilo edino pred volitvami 5. novembra. Trump in Harris sta se enkrat že pomerila in demokratka je republikanca izzvala na še eno soočenje, vendar je Trump to zavrnil. Foto: Reuters

Jimmy Carter, nekdanji ameriški predsednik, ZDA
Novice Nekdanji ameriški predsednik Carter praznuje stoti rojstni dan #video
JD Vance, Tim Walz, podpredsedniški kandidat, volitve, ZDA
V ZDA soočenje podpredsedniških kandidatov, ki si rada izmenjujeta žaljivke
Iran rakete
Novice Smo tik pred izbruhom velike vojne? To je za zdaj znano.
William Burns, šef CIA, ZDA
Novice Direktor Cie pri šefu Sove