Sobota,
26. 10. 2024,
18.24

Osveženo pred

1 dan, 17 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Natisni članek

finančna pomoč reforme Evropska unija Kosovo Vjosa Osmani Ursula von der Leyen

Sobota, 26. 10. 2024, 18.24

1 dan, 17 ur

Von der Leyen danes na Kosovu in v Črni gori

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12
Ursula von der Leyen, Vjosa Osmani | Ursula von der Leyen je pozdravila dogovor, ki umika omejitve pri izvozu srbskih izdelkov na Kosovo, ki sta ga Priština in Beograd dosegla pred dvema tednoma. Pozdravila je tudi uvedbo brezvizumskega režima z Evropsko unijo. Predsednica Vjosa Osmani pa je pozvala k hitri odpravi ukrepov, ki jih je EU v zadnjih mesecih sprejela proti Kosovu. | Foto Reuters

Ursula von der Leyen je pozdravila dogovor, ki umika omejitve pri izvozu srbskih izdelkov na Kosovo, ki sta ga Priština in Beograd dosegla pred dvema tednoma. Pozdravila je tudi uvedbo brezvizumskega režima z Evropsko unijo. Predsednica Vjosa Osmani pa je pozvala k hitri odpravi ukrepov, ki jih je EU v zadnjih mesecih sprejela proti Kosovu.

Foto: Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v okviru turneje po Zahodnem Balkanu obiskala Prištino in Podgorico in pohvalila gospodarski napredek Kosova in Črne gore v zadnjih letih. Napovedala je, da bo država iz načrta EU za gospodarsko rast Zahodnega Balkana letos lahko prejela 60 milijonov evrov, skupno pa 880 milijonov evrov.

Ursula von der Leyen, ki se je v Prištini srečala s predsednico Vjoso Osmani in premierjem Albinom Kurtijem, je na omrežju X izpostavila, da se je Kosovo odlično odrezalo pri pripravi reformnega načrta, ki je podlaga za izplačilo sredstev iz načrta EU za gospodarsko rast Zahodnega Balkana.

Z njim želi EU pospešiti približevanje teh držav uniji, zlasti na področju sprejemanja potrebnih reform. V ta namen je vzpostavila nov finančni instrument za obdobje 2024–2027, vreden šest milijard evrov.

Von der Leyen podpornica širitve EU

Ob današnjem srečanju s predsednico Osmani je von der Leyen poudarila, da bo tudi v njenem drugem mandatu na čelu Evropske komisije širitev ostala med prioritetami Unije, so sporočili iz Bruslja.

"Predana sem prihodnosti, v kateri bo vseh šest držav Zahodnega Balkana del naše unije," je poudarila.

Von der Leyen je pozdravila dogovor, ki umika omejitve pri izvozu srbskih izdelkov na Kosovo, ki sta ga Priština in Beograd dosegla pred dvema tednoma. Pozdravila je tudi uvedbo brezvizumskega režima z Evropsko unijo.

Predsednica Osmani je pozvala k hitri odpravi ukrepov, ki jih je EU v zadnjih mesecih sprejela proti Kosovu, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. "EU mora priznati in ceniti, kar smo dosegli. Skrajni čas je, da se nepravični ukrepi proti Kosovu končno odpravijo," je dejala.

Pohvalila napredek Črne gore na poti v EU

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Podgorici, kjer je sklenila turnejo po državah Zahodnega Balkana, pohvalila napredek Črne gore na poti v EU. Državi bo v okviru načrta EU za rast na voljo več kot 380 milijonov evrov, od tega 27 milijonov do konca leta, je sporočila.

Predsednica komisije, ki se je srečala s črnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem in premierjem Milojkom Spajićem, je pohvalila Črno goro pri uresničevanju njenih ambicij.

Črnogorski premier Milojko Spajić je dejal, da je Črna gora pokazala zavezanost evropski poti, ter izrazil pričakovanje, da bo država postala članica unije do leta 2028. | Foto: Reuters Črnogorski premier Milojko Spajić je dejal, da je Črna gora pokazala zavezanost evropski poti, ter izrazil pričakovanje, da bo država postala članica unije do leta 2028. Foto: Reuters Lepo je spremljati uresničevanje vaših ambicij, je po srečanju s Spajićem sporočila na družbenem omrežju X. Tudi na novinarski konferenci s Spajićem je izrazila navdušenje nad hitrostjo napredovanja Črne gore na evropski poti, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Črnogorski premier Spajić je dejal, da je Črna gora pokazala zavezanost evropski poti, ter izrazil pričakovanje, da bo država postala članica unije do leta 2028.

"Manj kot letu dni je uspela doseči veliko in pokazala, da je predana evropski poti," je dejal, poroča Hina. "Veliko smo naredili, a mislim, da moramo v prihodnje storiti še veliko več, za to pa potrebujemo podporo celotne družbe," je dejal črnogorski premier.

Milatović pa je po pogovorih s von der Leyen izpostavil, da je "intenziven tempo zapiranja poglavij" nujen, da bi država izpolnila cilj in postala 28. država članica EU do leta 2028.

Črna gora je prošnjo za članstvo v uniji vložila konec leta 2008, pogajanja pa začela leta 2012. Po več letih zastoja je konec junija letos vstopila v sklepno fazo pristopnih pogajanj, v kateri bo zapirala preostala pogajalska poglavja.

Von der Leyen je v okviru turneje po Zahodnem Balkanu doslej obiskala Albanijo, Severno Makedonijo, Bosno in Hercegovino ter Srbijo. Po obisku v Prištini pa je turnejo danes sklenila z obiskom v Črni gori.

Ursula von der Leyen, Borjana Krišto
Novice Von der Leyen v Sarajevu: Za vse kandidatke veljajo enake zahteve glede reform
Ursula Von Der Leyen
Novice Von der Leyen v Skopju za čimprejšnji začetek pristopnih pogajanj z EU
Ursula Von der Leyen
Novice Bruseljski analitiki: Ursula von der Leyen s sestavo nove komisije utrjuje svoj položaj
Ukrajina
Novice Von der Leyen na obisku v Kijevu napovedala 35 milijard evrov posojila Ukrajini