Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 12. 2007,
21.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 16. 12. 2007, 21.09

8 let

Volitve v Kirgizistanu so veljavne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Kirgizistanu so se končale predčasne parlamentarne volitve, na katerih predsednik Kurmanbek Bakijev s svojo na novo ustanovljeno stranko Ak Zhol (Svetla pot) pričakuje zmago.

Volitve so veljavne, saj je na volišča prišlo 61 odstotkov od 2,7 milijona volilnih upravičencev. Prvi rezultati bodo znani v ponedeljek. Bakijev je še pred volitvami zatrjeval, da vse stranke niso sposobne prevzeti odgovornosti za državo. Medtem pa nekatere opozicijske stranke oblasti obtožujejo prevare, saj naj bi nekateri volivci glasovali dvakrat. Kot pravi opozicija, na podlagi rezultatov volitev opozicija sploh ne bo več prisotna v parlamentu. Za sedeže v parlamentu se je potegovalo 12 strank Za 90 sedežev enodomnega parlamenta se je potegovalo 12 političnih strank. V skladu z volilno zakonodajo morajo stranke za vstop v parlament premagati dve oviri: najprej doseči petodstotni volilni prag za vstop v parlament na državni ravni, hkrati pa morajo v vsaki od sedmih regij in dveh največjih mestih, Biškeku in Ošu, dobiti najmanj 0,5 odstotka glasov.

Bodo sledili avtoritarnim sosedam ali se odločili za demokratizacijo?

Volitve, ki jih je kirgizistanski predsednik Kurmanbek Bakijev razpisal po referendumu o spremembi ustave oktobra letos, naj bi ponudile odgovor na vprašanje, ali bo Kirgizistan sledil avtoritarni usmeritvi svojih sosed v Srednji Aziji ali pa bo stopil na pot demokratizacije.

Med kampanijo pretepali opozicijske aktiviste Po mnenju opozicije je Bakijev referendum v resnici izpeljal, ker je želel razpustiti parlament in razpisati predčasne volitve, ki bi koristile predvsem njegovi na novo ustanovljeni stranki Ak Zhol (Svetla pot). Med predvolilno kampanjo je opozicija vedno znova opozarjala na ovire, ki jim jih je postavljala oblast. V času volilne kampanje je bilo pretepenih več opozicijskih aktivistov.

Volitve so opazovali tudi predstavniki iz Ovse

Po navedbah volilne komisije je parlamentarne volitve v Kirgizistanu opazovalo kakšnih 600 tujih opazovalcev, med njim 270 predstavnikov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Ovse je zadnje volitve v Kirgizistanu ocenil kot nedemokratične. Po ocenah poznavalcev želi Bakijev po številnih ustavnih spremembah na predčasnih parlamentarnih volitvah utrditi svojo moč.

Ne spreglejte