SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Veliki Britaniji prvi potniki skozi telesne skenerje

2

termometer

Prve skenerje so britanske oblasti uvedle na londonskem letališču Heathrow in na letališču v Manchestru, a za zdaj na obeh le na enem terminalu, saj gre za poskusno fazo.

Prihodnji teden nameravajo britanske oblasti telesne skenerje uvesti na nadaljnjih terminalih. Britanska vlada je napovedala, da bodo do konca leta vsa letališča opremili z ustreznimi napravami, ki bodo lahko izsledila skrite eksplozivne snovi. Skenerji niso povzročili bistvenih zamud Z letališča Heathrow so sporočili, da uvedba telesnih skenerjev v letalskem prometu ni povzročila omembe vrednih zamud.

Tako z letališča v Manchestru kot Heatrowa so dali vedeti, da bodo posnetki telesnih skenerjev posredovani računalnikom, na katerih pa ne bodo kopičili podatkov. Poudarili so tudi, da črno-beli posnetki telesnih skenerjev ne prikazujejo nobenih telesnih posebnosti, kot so lasje ali poteze obraza.

Slovenija telesnih skenerjev za zdaj ne podpira Uporaba telesnih skenerjev je v EU dvignila veliko prahu, članice unije pa so glede tega razdeljene.

Poleg Velike Britanije naj bi jih uvedla tudi Nizozemska, druge države, med njimi Nemčija pa tudi predsedujoča Španija, pa so do tega precej zadržane. Tudi Slovenija za zdaj uporabe telesnih skenerjev ne podpira.

Vprašanje skenerjev je bilo aktualno že pred leti Vprašanje telesnih skenerjev je bilo v EU aktualno že pred leti, ko je Evropska komisija pripravila tudi uredbo o njihovi uporabi, a jo je po pomislekih Evropskega parlamenta umaknila. Vnovično razpravo o teh napravah, pa tudi njihovo uvedbo v nekaterih državah, je sprožil spodleteli poskus napada na letu iz Amsterdama v Detroit za božič lani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin