Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 1. 2009,
17.41

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 25. 1. 2009, 17.41

8 let, 5 mesecev

V Rusiji začeli z izbiro novega poglavarja pravoslavne cerkve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ruska pravoslavna cerkev je začela postopek izbire novega patriarha, ki bo nasledil decembra lani preminulega Aleksija II. Visoki predstavniki cerkve bodo izmed treh kandidatov novega patriarha.

Zbor višje duhovščine, t. i. arhierejski sabor, je v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika, kjer ima svoj sedež Ruska pravoslavna cerkev, začel postopek izbire novega patriarha. Člani zbora so med približno 145 kandidati, ki izpolnjujejo pogoje - so med drugim starejši od 40 let, uživajo dober ugled in imajo izkušnje z upravljanjem škofij -, izbrali metropolite Kirila, Klimenta ter Filareta.

Patriarha bo izbiralo približno 700 delegatov iz 64 držav Izmed trojice kandidatov bo splošni ali razširjeni zbor, imenovan pomesni sabor, ki se bo zbral v torek, odločil o novem, 16. patriarhu. Približno 700 delegatov, tudi laikov, iz 64 držav bo naslednika Alekseja II. izbralo enega od treh imen.

Splošni zbor, ki lahko ob izbranih treh doda še svojega kandidata, ima sicer za razglasitev novega patriarh čas do četrtka, nato pa se bodo začele priprave na slovesno ustoličenje, ki je predvideno za prihodnjo nedeljo, 1. februarja.

Rusko pravoslavno cerkev je začasno vodil metropolit Kiril Začetek izbire kandidatov v katedrali Kristusa Odrešenika je prenašala ruska televizija. Vodil ga je 62-letni metropolit Kiril, ki po smrti Aleksija II. začasno vodi Rusko pravoslavno cerkev, udeležilo pa se ga je okoli 200 nadškofov, škofov in metropolitov. Med njimi so bili prvič tudi predstavniki Ruske pravoslavne cerkve iz tujine.

Metropolit Kiril ima po mnenju analitikov največ možnosti, da postane 16. patriarh Ruske pravoslavne cerkve, kar se je izkazalo tudi danes, ko je Kiril prejel 97 glasov. 59-letni metropolit Kaluge in Borovskega Kliment je prejel 32 glasov, metropolit Minska in Slucka Filaret pa 16 glasov. Kliment naj bi sicer užival precejšnjo podporo v duhovščini.

Aleksij II. je veljal za zelo karizmatičnega človeka Ruska pravoslavna cerkev bo novega patriarha dobila po tem, ko je 5. decembra lani v 80. letu starosti umrl Aleksij II. Slednjemu je po več desetletjih represije nekdanje Sovjetske zveze uspelo ponovno vzpostaviti avtoriteto Ruske pravoslavne cerkve. Veljal je za osebo s karizmo, ki ga je odlikovalo prijazno izražanje in moralna avtoriteta med milijoni ruskih vernikov. Njegovo vlogo na mednarodnem prizorišču je sicer zaznamoval hladen odnos do katoličanov.

Njegov najverjetnejši naslednik Kiril, ki si je kot vodja oddelka za zunanje zadeve pri Ruski pravoslavni cerkvi v preteklosti ustvaril velik vpliv in številna poznanstva v cerkvah po vsem svetu, je po eni strani sporna osebnost, še posebej za konservativnejše predstavnike ruske cerkve. Po drugi strani bi zanj lahko navijal sam ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki si želi sprave s Katoliško cerkvijo.

Novega patriarha morajo imenovati v pol leta Ruska pravoslavna cerkev ima v skladu s tradicijo za imenovanje naslednika umrlega patriarha na voljo šest mesecev.

Ne spreglejte