Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2008,
12.37

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 2. 7. 2008, 12.37

8 let, 1 mesec

V napadu z buldožerjem najmanj štirje mrtvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Palestinec se je danes v središču Jeruzalema z buldožerjem zaletel v poln avtobus in avtomobil, pri čemer so bili ubiti najmanj štirje ljudje, 45 pa je ranjenih.

Napadalca so nato ustrelili. Odgovornost za napad je prevzela manj znana skupina Brigade osvoboditeljev Galileje. "Teroristični incident" Tiskovni predstavnik izraelske policije Micky Rosenfeld je napad označil kot "teroristični incident", ki ga je vzdolž polne ceste v središču zahodnega Jeruzalema izvedel moški iz vzhodnega Jeruzalema. Napadalec je bil zaradi kriminalne preteklosti policiji že znan, zaposlen pa je bil na gradbišču ob cesti, kjer je izvršil napad.

Moški se je z buldožerjem zaletel v avtobus javnega prevoza, ki se je pri tem prevrnil, zaletel pa se je tudi v več avtomobilov, ki jih je prevračal, enega pa je popolnoma uničil. Nanj je nato več ljudi začelo streljati, najmanj dva policista pa sta skočila na buldožer in prav tako streljala na napadalca, ki je nato podlegel strelom.

Oblasti o napadu niso prejele opozoril Oblasti o morebitnem napadu pred tem niso prejele opozoril. Skupina, ki je prevzela odgovornost za napad, je marca izvedla napad v judovskem semenišču v Jeruzalemu. Tako so se po lastnih navedbah maščevali za uboj višjega častnika libanonskega gibanja Hezbolah Imada Mughnieha v sirskem Damasku, za katerega so obsodili Izrael. Ta je kakršnokoli odgovornost zanikal.

Hamas: Napad je "naraven rezultat" izraelske agresije" Palestinsko gibanje Hamas je medtem napad označilo kot "naraven rezultat" izraelske agresije. Ob tem so še poudarili, da ne vedo, kdo je odgovoren za napad.

Egipt zaradi nasilja Palestincev zaprl prehod z Gazo Egipt pa je danes zaprl mejni prehod Rafa na območje Gaze, potem ko ga je več sto Palestincev dan po njegovem odprtju napadlo in metalo kamne na policiste. Jezne množice, ki so na prehod čez mejo čakale več ur, so z nasiljem izsilile vstop v Egipt. Egiptovski mejni nadzorniki so Palestince razgnali z vodnimi topovi. Kot so sporočili varnostni viri, so zatem zaprli celoten prehod.

Palestinci so z napadom želeli izraziti protest zaradi majhnega števila prebivalcev Gaze, ki je lahko prečkalo prehod, odkar ga je Egipt za dva dni odprl v torek zjutraj. Egipt je Rafo odprl slaba dva tedna po dogovoru o prekinitvi ognja med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas.

V Tokiu dogovor o projektu za pospešitev palestinskega gospodarstva Predstavniki Japonske in Izraela, Jordanije ter palestinskih oblasti so se medtem v Tokiu dogovorili o projektu, s katerimi naj bi pospešili rast palestinskega gospodarstva in ustvarili pogoje za nova delovna mesta na Zahodnem bregu. Prihodnje leto naj bi tako v regiji začeli graditi kmetijsko-industrijski park, ki ga bo financirala Japonska. Vse štiri strani so v skupni deklaraciji še zapisale, da bo pobuda "prispevala k ustanovitvi prihodnje palestinske države, ki bo uspevala v sobivanju z Izraelom".

Ne spreglejte