SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Makedoniji sprožili lustracijski proces

4

termometer

Uslužbenci makedonske javne uprave bodo morali do konca septembra dokazati, da niso sodelovali s komunističnimi tajnimi službami.

V Makedoniji se je namreč uradno začel lustracijski proces, poročajo makedonski mediji.

Uradniki bodo morali dokazati, da niso sodelovali s komunističnimi tajnimi službami Makedonski uradniki, vključno s predsednikoma države in parlamenta, premierom, ministri in župani, bodo morali do konca meseca t. i. odboru za preverbo dejstev izročiti pri notarju overjene izjave in dokazati, da niso sodelovali s komunističnimi tajnimi službami. Odbor bo nato te izjave preveril. V prvi fazi lustracijskega procesa naj bi zajeli več kot 250 ljudi.

Zakon so sprejeli lani Zakon o lustraciji so v Makedoniji sprejeli lani, a so parlamentarne stranke za več mesecev zavrle njegovo izvajanje. Zakon pokriva obdobje od leta 1944 do leta 1991, ko je Makedonija z razpadom Jugoslavije stopila na samostojno pot.

Zakon ne zadeva članov članov akademije znanosti in umetnosti V makedonskih arhivih je več kot 36.000 policijskih kartotek iz obdobja po drugi svetovni vojni, ta številka pa ne vključuje kartotek v zasebnih arhivih in tistih v Beogradu, so na ponedeljkovi novinarski konferenci po poročanju Mie povedali člani odbora za preverjanje dejstev.

Zakon o lustraciji ne zadeva članov Makedonske akademije znanosti in kulture, vodstva makedonske pravoslavne cerkve, novinarjev ali profesorjev, razen če bi sami zahtevali drugače.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin