Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
20.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Turčija policija protest solzivec

Petek, 31. 5. 2013, 20.40

8 let

V Istanbulu in Ankari nad protestnike s solzivcem (FOTO in VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Protesti v istanbulskem parku so se sprevrgli v nasilje. Protestniki so se spopadli s policijo, pri tem pa je ta aretirala 60 ljudi.

Turška policija je uporabila solzivec in vodni top, pri tem je bilo najmanj sto ljudi poškodovanih, enega so odpeljali v bolnišnico, kjer je moral na nujno operacijo. Najmanj sedem poškodovanih ima hude poškodbe, med njimi zlomljene okončine in poškodbe glave, piše BBC.

Protesti tudi v Ankari V Istanbulu so aretirali 60 protestnikov, protesti pa so se razširili tudi v Ankaro. "Protestniki pravijo, da ne gre več za drevesa," je poročal dopisnik spletne strani Al Jazeera. V obeh mestih so policisti uporabili solzivec, v Istanbulu pa še vodni top. Organizacija Amnesty International je sicer ukrepanje policije obsodila in dodala, da gre za pretirano uporabo sile.

"Škropijo, kot bi šlo za pesticide" V nasilni policijski intervenciji je bilo več ranjenih, kar je privedlo do mobilizacije v civilni družbi, ko so se številni aktivisti pridružili protestnikom, med njimi tudi skrajni, kar je privedlo do novih incidentov. Ves dan je tako prihajalo do spopadov med policijo in protestniki na trgu v središču mesta ter okoliških cestah, kjer je tudi veliko turistov. Policija je uporabila toliko solzivca, da je zapolnil tudi bližnjo postajo podzemne železnice, zato so jo zaprli. "Vse škropijo, kot bi šlo za pesticide. Otroke, dojenčke, stare, turiste," je na Twitterju zapisal eden od protestnikov.

Protestniki so v parku Gezi Park protestirali vse od začetka tedna, saj se ne strinjajo z načrti, da bi park preuredili in bi postal tako del trga Taksim. Protestniki so namreč prepričani, da bi morali park ohraniti, saj je ena od redkih zelenih površin v Istanbulu. Številni protestniki so ob tem izrazili nestrinjanje z vlado premierja Recepa Tayyipa Erdogana, ki je na oblasti od leta 2002.

Na družbenih omrežjih je protestnikom, ki nasprotujejo spremembam na trgu Taksim, izrazilo podporo na tisoče ljudi.

Načrt je del širšega projekta, ki so ga v Carigradu začeli novembra. Od prihoda buldožerjev na trg v ponedeljek so se začeli na trgu zbirati okoljevarstveni aktivisti skupaj z okoliškimi prebivalci, podprli pa so jih tudi opozicijski poslanci. Večkrat je prišlo do manjših spopadov s policijo. Njihovo gibanje je kmalu postalo politično, ko so kritizirali vlado in njene velike gradbene projekte v Carigradu, kot je gradnja tretjega mostu čez Bospor, za katerega so temeljni kamen postavili v sredo, in velikega letališča.

Protesti tudi proti Erdoganovi vladi Proti Erdoganovim načrtom so protestniki protestirali s transparenti: "Ljudstvo se ti ne bo preklonilo." "Nimamo vlade, imamo Tayyipa Erdogana," je za BBC povedal politični znanstvenik in protestnik Koray Caliskan. "Ne poslušajo nas. To je začetek neudobnega poletja," je še dodal.

Nekateri v Turčiji pa menijo, da njegova vlada postaja avtoritativna. Njegova vlada je namreč pretekli teden prepovedala prodajo in uživanje alkoholne pijače. Erdogan pa je to potezo vlade opravičil z besedami, da ne želi, da bi mladi Turki tavajo naokoli opiti in nikakor ni želel vsiliti muslimanskih vrednot. Erdogan je sicer že pred dnevi dejal, da vlada od urbanističnega projekta v Carigradu ne bo odstopila. "Delajte, kar želite, mi smo se odločili," je dejal.

Ne spreglejte