Petek,
30. 4. 2021,
20.42

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

epidemija Indija Koronavirus

Petek, 30. 4. 2021, 20.42

3 leta

covid-19 dogajanje in cepljenje po svetu

V Indiji se lahko cepijo vsi odrasli, v ZDA v celoti cepljenih 100 milijonov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
indija | Samo 25 milijonov od 1,3 milijarde prebivalcev Indije je prejelo oba odmerka. | Foto Reuters

Samo 25 milijonov od 1,3 milijarde prebivalcev Indije je prejelo oba odmerka.

Foto: Reuters

V Indijo je danes prispela prva ameriška nujna pomoč za soočanje s pandemijo bolezni covid-19. V državi so medtem znova zabeležili rekordnih 385 tisoč novih primerov okužbe in skoraj 3.500 smrtnih žrtev zaradi covid-19. Evropski sistem za covidno potrdilo naj bi bil tehnično pripravljen 1. junija

Indijske oblasti so napovedale, da se bodo lahko od sobote naprej proti covid-19 cepili vsi odrasli. To pomeni, da bo do cepljenja upravičenih okoli 600 milijonov več ljudi. Vendar pa v več zveznih državah opozarjajo, da nimajo dovolj cepiva. Doslej so porabili okoli 150 milijonov odmerkov cepiva. Samo 25 milijonov od 1,3 milijarde prebivalcev je prejelo oba odmerka.

Prispel kisik

Ameriško vojaško transportno letalo Super Galaxy je danes na mednarodno letališče v New Delhiju pripeljalo več kot 400 jeklenk s kisikom, ki ga v Indiji močno primanjkuje. S posebnimi poleti bodo do prihodnjega tedna nadaljevali z dostavo pomoči, ki so jo darovali posamezniki in podjetja, so navedli ameriški uradniki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pomoč obljubilo 40 držav

Po navedbah državnega sekretarja na indijskem ministrstvu za zunanje zadeve Harsha Vardhana Shringle je pomoč obljubilo več kot 40 držav. Med drugim naj bi poslale več kot štiri tisoč koncentratorjev kisika in deset tisoč jeklenk s kisikom. Na poti pa so tudi zdravila za zdravljenje bolezni covid-19 ter sestavine za proizvodnjo cepiva in zdravila remdesivir.

Zadnja je pomoč danes ponudila Japonska, ki bo Indiji poslala 300 koncentratorjev kisika in 300 medicinskih ventilatorjev.

Narendra Modi
Novice Za stanje v Indiji kriva tudi množična politična zborovanja #video

V enem dnevu 3.500 smrti

V Indiji je število smrtnih žrtev zaradi covid-19 preseglo 200 tisoč, 45 tisoč ljudi je umrlo samo ta mesec. V zadnjem dnevu je umrlo skoraj 3.500 covidnih bolnikov. V zadnjih 24 urah so potrdili še 385 tisoč okužb, kar je največji dnevni prirast novih okužb na svetu doslej.

Na številnih območjih po državi v bolnišnicah zmanjkuje postelj, sorodniki obolelih pa iščejo zdravila in jeklenke s kisikom.

V krematorijih pa se medtem soočajo s pomanjkanjem lesa za sežiganje umrlih. Za vsak sežig namreč potrebujejo od 300 do 400 kilogramov lesa.

V ZDA v celoti cepljenih 100 milijonov ljudi

cepljenje ZDA | Foto: Reuters Foto: Reuters

V ZDA je bilo proti covidu-19 v celoti cepljenih že sto milijonov ljudi, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil koordinator Bele hiše za odziv na pandemijo novega koronavirusa Jeff Zients.

"To pomeni sto milijonov Američanov z občutkom olajšanja in pomirjenosti, ker vedo, da so po dolgem in težkem letu zdaj zaščiteni pred virusom, ker vedo, da njihova odločitev za cepljenje ščiti ne le njih, temveč tudi njihove družine, njihove prijatelje in njihove skupnosti," je Zients komentiral doseganje novega mejnika v boju z virusom.

Administracija predsednika Joeja Bidna si je ob nastopu najprej zastavila cilj razdeliti sto milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19 v prvih sto dneh na oblasti, a je nato ta cilj podvojila na 200 milijonov in ga 21. aprila tudi dosegla.

Evropski sistem za covidno potrdilo naj bi bil tehnično pripravljen 1. junija

Evropski sistem za covidno potrdilo, ki naj bi olajšalo potovanja to poletje, bo s tehničnega vidika nared s 1. junijem, ko naj bi bila z njim povezana tudi že večina članic EU. Preizkušanje sistema naj bi se začelo 10. maja. Slovenija naj bi se preizkušanju pridružila v drugem valu, ki se začne konec maja, so povedali viri v Evropski komisiji.

Evropski sistem za covidno potrdilo, ki naj bi olajšalo potovanja to poletje, bo s tehničnega vidika nared s 1. junijem, ko naj bi bila z njim povezana tudi že večina članic EU. | Foto: Reuters Evropski sistem za covidno potrdilo, ki naj bi olajšalo potovanja to poletje, bo s tehničnega vidika nared s 1. junijem, ko naj bi bila z njim povezana tudi že večina članic EU. Foto: Reuters

Evropska komisija je covidno potrdilo z uradnim imenom digitalno zeleno potrdilo predlagala sredi marca. Najprej so izhodišče za medinstitucionalna pogajanja sredi aprila potrdile članice unije, nato pa ta teden še Evropski parlament. Pogajanja naj bi se začela v kratkem. Postopek je po navedbah virov doslej potekal rekordno hitro.

Vzporedno s političnim procesom potekajo tehnične priprave sistema. V komisiji so danes izpostavili, da se bo preizkušanje evropskega sistema začelo 10. maja s sodelovanjem Francije, Malte, Nizozemske, Estonije, Švedske, Litva, Luksemburga, Hrvaške, Bolgarije, Španije, Italije, Češke, Avstrije, Islandije, Grčije in Nemčije.

V drugem valu preizkušanja, ki naj bi se začel konec maja, pa naj bi sodelovali Latvija, Romunija, Ciper, Irska, Portugalska, Poljska, Danska, Slovenija, Finska, Belgija, Slovaška, Madžarska, Norveška in Lihtenštajn. Gre sicer za dinamičen proces, mogoče so spremembe.

Pfizer in BioNTech zaprosila za odobritev svojega cepiva za otroke v EU

Podjetji Pfizer in BioNTech sta Evropsko agencijo za zdravila (Ema) zaprosili, da njuno cepivo proti covidu-19 odobri še za otroke, stare med 12 in 15 let, so danes sporočili iz podjetij.

Podjetji Pfizer in BioNTech sta Evropsko agencijo za zdravila (Ema) zaprosili, da njuno cepivo proti covidu-19 odobri še za otroke, stare med 12 in 15 let. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Podjetji Pfizer in BioNTech sta Evropsko agencijo za zdravila (Ema) zaprosili, da njuno cepivo proti covidu-19 odobri še za otroke, stare med 12 in 15 let. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kot so navedli, so vložili prošnjo, da Ema dovoljenje za pogojno uporabo cepiva ameriškega farmacevtskega podjetja in nemškega biotehnološkega podjetja razširi na mladostnike, stare med 12 in 15 let.

Soustanovitelj BioNTecha Ugur Sahin je v četrtek izrazil pričakovanje, da se bodo lahko od junija v Evropski uniji z njihovim cepivom cepili tudi mladostniki. Sahin je dejal, da je zelo pomembno omogočiti otrokom, da se vrnejo v normalno šolsko življenje ter da se družijo s svojci in prijatelji.

BioNTech in Pfizer sta ta mesec za izredno odobritev cepiva za stare od 12 do 15 let zaprosila tudi že v ZDA.

Podjetji sta konec marca sporočili, da je tretja faza kliničnih preizkusov pokazala, da je cepivo proti covidu-19, ki so ga razvili, pri otrocih, starih od 12 do 15 let, 100-odstotno učinkovito in varno.

koronavirus, indija
Novice Bogataši zbežali iz države: v Indiji 350 tisoč okužb v enem dnevu #video
indija
Novice V indijskih bolnišnicah trije ljudje v eni postelji, Italija podaljšuje obvezno karanteno