Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
11.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 11.11

8 let

V Egiptu volijo zgornji dom parlamenta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Egiptu potekajo delne volitve v zgornji dom parlamenta, šuro. Glasovanje spremljajo pritožbe o korupciji in nepravilnostih.

Sicer pa volitve potekajo sredi razgrete politične debate pred oktobrskimi parlamentarnimi in ključnimi predsedniškimi volitvami leta 2011.

Muslimanska bratovščina uradno prepovedana Volivci odločajo o 74 sedežih 264-članske šure, ki je v veliki meri posvetovalno telo. Izbirajo med 446 kandidati, med katerimi je 11 žensk, v 55 volilnih okrajih. Volitve novih članov šure sicer potekajo vsako tri leta, pri čemer volivci odločajo o skupaj 176 sedežih, 88 pa jih za šestletni mandat imenuje predsednik države, poročajo tuje tiskovne agencije.

V šuri ima večino vladajoča Narodna demokratska stranka (NPD), opozicijske skupine pa imajo le malo možnosti, da bi okrepile svoj položaj. Muslimanska bratovščina, največja in najbolje organizirana opozicijska skupina v Egiptu, je uradno prepovedana. Kakih deset njenih članov kljub temu kandidira, in sicer kot neodvisni kandidati. Bratovščina trenutno v šuri nima svojih predstavnikov, jih pa ima 88 v spodnjem domu parlamenta.

V jutranjih urah ni bilo opaziti gneče pred volišči, so se pa že pojavile kritike opozicije. Na severu države naj bi policija prijela šest kandidatov Muslimanske bratovščine, v pristaniškem Suezu pa naj bi privrženci ministra za nafto Sameha Fahmija pritiskali na delavce, naj ti glasujejo za ministra.

Oblasti obtožili "korupcije in nepravilnosti" Muslimanska bratovščina je že pred volitvami egiptovske oblasti obtožila, da niso izpolnile obljube o poštenih in svobodnih volitvah. Vrhovni vodja bratovščine Mohamed Badije je v nedeljo obsodil "korupcijo in nepravilnosti" pred volitvami, saj naj bi varnostne sile odstranile plakate s kandidati gibanja in jim preprečile, da bi vodili predvolilno kampanjo.

Volitve v šuro, ki jo je leta 1980 ustanovil pokojni egiptovski voditelj Anvar al Sadat, tokrat potekajo predvsem v luči prihajajočih predsedniških volitev prihodnje leto. Glavno vprašanje je, kdo bo naslednik 82-letnega Hosnija Mubaraka, ki je bil marca letos operiran v Nemčiji. Mubarak se še ni izjasnil, ali bo na volitvah kandidiral, ga pa k temu nagovarja njegova NPD.

Ne spreglejte