Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 11. 2019,
13.33

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

5

Natisni članek

rop Zakladnica na dresdenskem gradu Dresden vlom

Ponedeljek, 25. 11. 2019, 13.33

4 leta, 5 mesecev

V Dresdnu vdrli v zakladnico. Ukradli za milijardo evrov dragocenosti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

5

Zakladnica na dresdenskem gradu | V zakladnico muzeja na dresdenskem gradu sta vlomila dva človeka, ki naj bi ukradla tri zbirke dragocenosti. | Foto Reuters

V zakladnico muzeja na dresdenskem gradu sta vlomila dva človeka, ki naj bi ukradla tri zbirke dragocenosti.

Foto: Reuters

Vloma v zakladnico muzeja na dresdenskem gradu, ki hrani eno izmed največjih in najbolje ohranjenih zbirk baročnih dragocenosti v Evropi, sta osumljena dva človeka, ki naj bi ukradla tri zbirke dragocenosti. Njihova vrednost je neprecenljiva, poudarja generalna direktorica Dresdenske državne umetniške zbirke.

Kot je sporočila nemška policija, je na kameri v sobani draguljev videti dva vlomilca. Načelnik kriminalistov Volker Lange ob tem ni izključil možnosti, da so pri vlomu sodelovali še drugi ljudje.

Vlomilca sta v sobano vdrla skozi okno, nato pa načrtno odšla do vitrine, kjer je bilo skoraj sto predmetov, in jo razbila. Policija je prijavo o vlomu dobila v zgodnjih jutranjih urah. Varnostna služba je policijo obvestila o vlomu ob 4.59, je pojasnil načelnik dresdenske policije Jörg Kubiessa.

Milijarda evrov škode?

Nemški tabloid Bild je poročal o plenu v višini milijarde evrov, podobno poročajo tudi drugi mediji. Prostori v muzeju so običajno sicer strogo varovani. Po poročanju medijev bi lahko bila danes zjutraj motena oskrba z električno energijo v muzejskem kompleksu, saj je zagorela bližnja električna omarica. 

Da je bila omarica poškodovana, so potrdili tudi v dobavitelju električne energije Drewag, a za zdaj ni jasno, ali je to neposredno povezano z vlomom. Bild je poročal, da so vlomilci onesposobili omarico in nato v zakladnico splezali skozi okno.

Nemški tabloid Bild je poročal o plenu v višini milijarde evrov, podobno poročajo tudi drugi mediji. | Foto: Reuters Nemški tabloid Bild je poročal o plenu v višini milijarde evrov, podobno poročajo tudi drugi mediji. Foto: Reuters

Kmalu po vlomu je v Dresdnu zagorelo osebno vozilo, policija pa še preverja, ali sta vlomilca to vozilo uporabila pri begu. Policija naj bi še danes objavila fotografije osumljencev in ukradenih predmetov.

Generalna direktorica Dresdenske državne umetniške zbirke Marion Ackermann je potrdila, da sta vlomilca ukradla tri zbirke dragocenosti, njihova vrednost pa je po njenih besedah neprecenljiva. Vrednosti ukradenih stvari ni mogoče oceniti, saj gre za poseben pomen v popolnosti zbirke in manj v materialni vrednosti, je dejala ter izrazila upanje, da se ukradeni predmeti zaradi mednarodne prepoznavnosti ne bodo pojavili na trgu umetnin.

Zakladnica velja za eno največjih baročnih čudes

Po poročanju nemških medijev gre za dragocenosti saškega volilnega kneza Avgusta Močnega, ki naj bi obsegale zbirke gumbov, zaponk, okrasja za pokrivala in odlikovanj, okrašene z briljanti, diamanti, rubini, smaragdi ali safirji. Avgust Močni (1670–1733) je zakladnico uredil med letoma 1723 in 1730.

Nemška ministrica za kulturo Monika Grütters je v odzivu na vlom poudarila, da gre za napad na identiteto Nemčije kot kulturnega naroda. Kraja "primerkov, ki predstavljajo identiteto kulturnega naroda, nas je zadela v srce", je dejala ministrica in kot prednostno nalogo označila še bolj okrepljeno varovanje nemških muzejev in kulturnih ustanov. "Zaščita kulturnih zakladov je vredna vsakega napora," je še dejala Grüttersova.

Ne spreglejte