Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 7. 2008,
8.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 11. 7. 2008, 8.02

8 let

V BiH se spominjajo 13. obletnice pokola v Srebrenici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob 13. obletnici pokola v Srebrenici se je v spominskem parku Potočari v BiH zbralo preko 30.000 ljudi.

Zbrane ob komemorativni slovesnosti so med drugimi nagovorili predsedujoči predsedstvu BiH Haris Silajdžić, visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Miroslav Lajčak in ameriški veleposlanik v BiH Charles English.

"Dolgo smo bili priče zmanjševanja pomena tega, kar se je zgodilo na tem mestu. Mnogi niso želeli izreči besede genocid. Zdaj, ko imamo razsodbo najvišje mednarodne sodne instance, da je bil tukaj storjen genocid, kar je prva taka razsodba v zgodovini, mnogi želijo zmanjšati pomen te razsodbe ali jo celo ignorirati," je dejal Silajdžić.

Ob tem je izrazil nezadovoljstvo, ker mednarodna skupnost po njegovih besedah nima volje dosledno vztrajati pri spoštovanju razsodbe Meddržavnega sodišča v Haagu. Ob tem je posebej izpostavil obvezo Srbije, da temu haaškemu sodišču izroči odgovorne za genocid, posebej Ratka Mladića in Radovana Karadžića, ki sta še vedno na prostosti.

V imenu evropskega parlamenta sta se spominske slovesnosti v Potočarih udeležila evropski poslanec Jelko Kacin in podpredsednica Evropskega parlamenta Diana Wallis. "Premalo besed je, da bi lahko opisali tukajšnje vzdušje. Vemo, kaj se je na tem mestu zgodilo, in vemo, da mora priti tudi pravica," je dejala Wallisova. Ob tem je izrazila upanje, da bo "ta lepa država v prihodnje našla svoje mesto v srcu Evrope", in da "mora Evropa biti združena v svoji različnosti".

Da je Srbija popolnoma pripravljena na sodelovanje z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu in na čimprejšnjo aretacijo Mladića, pa je poudaril srbski predsednik Boris Tadić. "Za Srbijo je izjemno pomembno, da se vprašanje vojnih zločinov in zločincev zaključi," je poudaril Tadić in dodal, da so srebreniške žrtve trajen opomin, ki Srbijo obvezuje, da se vsi odgovorni za vojne zločine znajdejo v Haagu, ne glede na narodnost ali vero, in ne glede nato, ali se pišejo Mladić, Orić, Haradinaj ali Gotovina.

Srebreniški pokol velja za najhujši pokol po drugi svetovni vojni v Evropi. 11. julija 1995 so namreč bosanski Srbi po zavzetju te muslimanske enklave ubili okoli 8000 bosanskih Muslimanov. V spominskem centru Potočari v Srebrenici so od odprtja leta 2003 pokopali 2900 identificiranih trupel žrtev iz Srebrenice, na tokratni slovesnosti pa jih bodo še 307.

Gre predvsem za moške in fante, stare od 14 do 75 let, katerih posmrtne ostanke so izkopali iz 60 množičnih grobišč po državi. To so tudi edina že identificirana trupla žrtev tega pokola, ki je zahteval življenja več kot 8000 moških in fantov, medtem ko morajo posmrtne ostanke več tisoč žrtev še identificirati.

Ne spreglejte