Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2016,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

2

Natisni članek

Hans-Dietrich Genscher

Petek, 1. 4. 2016, 12.19

8 let

Umrl nekdanji nemški minister z zaslugami za priznanje Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

2

Zaradi odpovedi srca je umrl nekdanji nemški zunanji minister Hans-Dietrich Genscher, so poročanje nemškega tednik Spiegel potrdili v njegovem uradu.

Leta 1992 je Genscher prejel zlati častni znak svobode Republike Slovenije za zasluge in osebni prispevek pri vzpostavljanju, razvijanju in krepitvi mednarodnih odnosov, ki prispevajo k mednarodnemu priznanju in uveljavljanju Republike Slovenije. Vlada takratnega nemškega kanclerja Helmuta Kohla, v kateri je bil Genscher zunanji minister, je namreč odigrala pomembno vlogo v postopku mednarodnega priznavanja slovenske države.

Znan je bil po svojem rumenem brezrokavniku

Liberalec Genscher, ki je bil znan po svojem rumenem brezrokavniku, je kar 23 let deloval kot nemški minister, od tega 18 let kot zunanji minister. S tem si je prislužil naslov najdlje delujočega zunanjega ministra v zahodnem svetu. Kot vodja nemške diplomacije je deloval med letoma 1974 in 1992, pod tremi različnimi kanclerji, v prizadevanjih za umiritev napetosti med Vzhodom in Zahodom pa naj bi po nekaterih ocenah prepotoval okoli dva milijona kilometrov.

Rodil se je leta 1927 v mestu Halle v nekdanji Vzhodni Nemčiji. V mladosti je med drugo svetovno vojno moral služiti v vojski nacistične Nemčije, tik pred koncem vojne pa je najprej pristal v ameriškem, nato pa britanskem ujetništvu. Kot vojni ujetnik je študiral pravo, leta 1952 pa je pobegnil v tedanjo Zahodno Nemčijo in tam začel delovati kot odvetnik.

Prvič je bil imenovan za ministra leta 1969

V bundestag je bil kot kandidat liberalcev (FDP) prvič izvoljen leta 1965 in ostal član vse do upokojitve leta 1998. Prvič je bil imenovan za ministra leta 1969 v vladi kanclerja Willyja Brandta; prevzel je vodenje notranjega ministrstva. Njegov mandat je tedaj zaznamoval teroristični napad na izraelske atlete na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972. Sam je to označil kot najtežji trenutek v svoji politični karieri.

Za vrhunec njegove kariere pa nedvomno velja 30. september 1989, ko je več tisoč Vzhodnim Nemcem, ki so taborili pred nemškim veleposlaništvom v Pragi, dejal, da lahko svobodno odidejo na Zahod.

"Videl je daleč onkraj berlinskega zidu in razumel enkratno priložnost, ki se je pojavila z njegovim padcem. Pomembno je pripomogel k temu, da smo to priložnost lahko izkoristili tudi mi, se osamosvojili in postali enakopravni člani demokratične in združene Evrope.

Bil je velik človek, prepričan Evropejec in vztrajen borec za demokracijo in mir," je danes o pokojnem Genscherju zapisal predsednik slovenske vlade Miro Cerar.

Rupel: Genscher je bil boter slovenske države
Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel je zapisal, da je bil Genscher prvi med političnimi prijatelji Slovenije v času njenega osamosvajanja. Označil ga je za botra slovenske države, pa tudi za botra združevanja liberalnih in liberalcem bližnjih političnih skupin v Sloveniji.

Brglez Genscherja označil za dobrega prijatelja Slovenije
Predsednik DZ Milan Brglez je ob smrti Genscherja v sporočilu zapisal, da je bil podpornik in prijatelj Slovenije. Brglez je dodal, da bi bila brez Genscherjeve podpore Slovenija gotovo mednarodno priznana veliko pozneje, pot v mednarodne organizacije pa bi bila težja.

 

Ne spreglejte