Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 2. 2017,
8.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Petek, 24. 2. 2017, 8.40

6 let, 6 mesecev

Trump: ZDA na vrhu držav z jedrskim orožjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump napoveduje povečanje ameriškega jedrskega arzenala in zagotavlja, da bo naredil vse, da bodo ZDA na vrhu držav z jedrskim orožjem. Hkrati nadaljuje ukinjanje ukrepov Baracka Obame. Zvezna vlada bo še naprej podpirala zasebne zapore, ki jih je Obama nameraval opustiti.

Trump je v intervjuju za Reuters dejal, da bi bilo lepo, če bi bil svet brez jedrskega orožja, vendar bo, dokler ni tako, naredil vse, da bodo ZDA na vrhu držav, ki imajo takšno orožje. ZDA tako glede jedrskih zalog ne bodo zaostajale za nobeno državo, niti prijateljsko.

Čeprav so sredi 30-letnega programa posodobitve jedrskih zalog, ki bo stal tisoč milijard dolarjev, Trump trdi, da so začele ZDA glede jedrskega orožja zaostajati.

Sporazum Start, s katerim so ZDA in Rusija omejile število jedrskih bomb in raket, je po njegovem mnenju slab. ZDA in Rusija imajo trenutno okoli 7.000 kosov jedrskega orožja, vendar jih po pogodbi Start vsaka od držav do 5. februarja 2018 ne sme imeti več kot 800.

Trump preklical Obamov ukrep o ukinitvi zasebnih zaporov

Ameriški pravosodni minister Jeff Sessions je včeraj zagotovil, da bodo ZDA še naprej podpirale zasebne zapore. S tem je odpravil navodilo administracije predsednika Obame, da je treba takšne zapore opustiti, ker prinašajo več težav kot koristi.

Preiskava pravosodnega ministrstva ZDA je ugotovila, da imajo zasebni zapori veliko več varnostnih in drugih težav kot vladni, zato je avgusta lani zvezni urad za zapore začel zmanjševati število zasebnih zaporov.

V zveznih zaporih je trenutno 190 tisoč ljudi, od tega v zasebnih 22.100 oziroma 12 odstotkov.

Donald Trump še naprej ukinja ukrepe administracije Baracka Obame. | Foto: Reuters Donald Trump še naprej ukinja ukrepe administracije Baracka Obame. Foto: Reuters

Kelly in Tillerson končala obisk Mehike, razlike ostajajo

Ameriška minister za domovinsko varnost John Kelly in državni sekretar Rex Tillerson sta s pogovorom z mehiškim predsednikom Enriquejem Peno Nietom sklenila obisk Mehike, vendar razlike med državama ostajajo. Kelly je zagotovil, da bodo ZDA imigracijske ukrepe izvajale v sodelovanju z Mehiko.

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je s pogovorom z mehiškim predsednikom Enriquejem Peno Nietom sklenil obisk Mehike. | Foto: Reuters Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je s pogovorom z mehiškim predsednikom Enriquejem Peno Nietom sklenil obisk Mehike. Foto: Reuters

Trump Mehiko obtožuje gospodarskega izkoriščanja ZDA in napoveduje spremembe v sporazumu o prosti trgovini Severne Amerike (Nafta). Obljublja gradnjo zidu na meji in izstavitev računa Mehiki ter izgone nezakonitih priseljencev.

Dejal je, da so bile zadnje odmevne operacije proti nezakonitim priseljencem v ZDA vojaške operacije, to pa je v nasprotju z izjavami njegovih podrejenih v Beli hiši, ki zavračajo kritike, da vlada razmišlja o uporabi vojske.

Ne spreglejte