Petek,
20. 7. 2018,
6.48

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

1

Natisni članek

Donald Trump Vladimir Putin Bela hiša ZDA Rusija

Petek, 20. 7. 2018, 6.48

5 let, 9 mesecev

Trump še naprej razburja domačo javnost: Putina vabi v Belo hišo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

1

Donald Trump | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Po vseh težavah, ki jih ima doma zaradi vrha z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je ameriški predsednik Donald Trump brez vednosti sodelavcev Putina povabil na obisk ZDA v septembru. Bela hiša je ob tem sporočila, da se Trump ne strinja s Putinovo idejo, da ZDA predajo nekdanjega veleposlanika v Moskvi na zaslišanje Rusiji.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je v četrtek sporočila, da Trump zavrača Putinovo ponudbo, da bi ZDA v zameno za sodelovanje pri zaslišanju 12 ruskih obveščevalcev obtoženih vpletanja v volitve 2016 Rusiji predale nekdanjega veleposlanika v Moskvi Michaela McFaula.

Trump vseeno upa, da bodo lahko zaslišali 12 ruskih obveščevalcev

Sandersova je ob tem dodala, da je bila Putinova ponudba "iskrena", Trump pa še naprej upa, da bo 12 ruskih obveščevalcev prišlo v ZDA, da dokažejo svojo nedolžnost ali krivdo. Bela hiša je še v sredo trdila, da Putinovo ponudbo obravnavajo, čeprav so jo na ameriškem zunanjem ministrstvu označili za absurdno.

Donald Trump
Novice Pod plazom kritik Trump poskušal popraviti svojo izjavo

Ob tem je v javnost prišla novica, da je Trump svetovalcu za nacionalno varnost Johnu Boltonu naročil, naj povabi Putina v Washington. S tem je presenetil predvsem nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti Dana Coatsa, ki je za novico izvedel med pogovorom za ameriško televizijo MSNBC.

Coats sicer še naprej vztraja, da ni niti najmanjšega dvoma, da se je Rusija vpletala v ameriške volitve leta 2016 in še naprej ogroža nacionalno varnost ZDA z vdori v računalniške sisteme.

Kaj sta Trump in Putin govorila o Krimu

Na dan prihaja, da je Trump sprejel Putinovo ponudbo o izvedbi referenduma na Krimu, ki je pod rusko zasedbo in ni veliko dvomov o izidu takšnega referenduma. Ukrajinci se držijo za glave, kot so se dan prej Črnogorci, ko jih je Trump označil za agresiven narod, ki lahko začne tretjo svetovno vojno.

Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov je danes v Moskvi izjavil, da je Rusija načeloma pripravljena na novo srečanje z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. "A najprej moramo predelati srečanje v Helsinkih in razumeti, kaj sta oba predsednika dosegla," je dejal in dodal, da ohranjanje stalnega dialoga terja obojestransko razumevanje.
Donald Trump
Novice Tretja svetovna vojna v Črni gori? Tako so v Podgorici odgovorili Trumpu.