Torek,
16. 7. 2024,
9.01

Osveženo pred

4 ure, 5 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,26

Natisni članek

Joe Biden konvencija ZDA Donald Trump

Torek, 16. 7. 2024, 9.01

4 ure, 5 minut

Trump prvič v javnosti po poskusu atentata #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,26

Nekdanji ameriški predsednik in kandidat republikancev na novembrskih volitvah Donald Trump se je v ponedeljek na strankarski konvenciji v Milwaukeeju prvič po sobotnem poskusu atentata pojavil v javnosti. Trump je pred navdušeno množico poziral s svojim podpredsedniškim kandidatom J. D. Vanceom, govor pa bo imel v četrtek.

Donald Trump je s povitim desnim ušesom pozdravil strankarske kolege in podpornike, zbrane na konvenciji v Winsconsinu. Republikanski delegati so pred tem Trumpa potrdili za kandidata stranke na letošnjih predsedniških volitvah. 78-letnik, ki je v soboto preživel poskus atentata, bo nominacijo sprejel v četrtek z govorom ob koncu konvencije.

Nekdanji predsednik ZDA v ponedeljek ni govoril, je pa poziral s senatorjem iz Ohia J. D. Vanceom, ki ga je pred tem na svojem omrežju Truth Social predstavil kot podpredsedniškega kandidata za novembrske volitve.

Donald Trump atentat
Novice Takoj, ko je bila izstreljena krogla, so splet preplavile teorije zarote

Nacionalne konvencije ameriških političnih strank vsaka štiri leta služijo za potrditev predsedniških in podpredsedniških kandidatov ter tudi za potrditev strankarske platforme.

Trump je že v začetku leta brez težav na strankarskih volitvah in zborovanjih zbral zadostno število delegatov za potrditev nominacije. Najdlje se mu je upirala nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley.

Potem ko je preživel poskus atentata, pa je utihnila vsaka najmanjša opozicija njegovi popolni prevladi v stranki.

Musk napovedal milijonske donacije za Trumpovo kampanjo

Ameriški poslovnež in milijarder Elon Musk je medtem napovedal, da namerava vsak mesec v poseben sklad nameniti 45 milijonov dolarjev, denar pa bo namenjen financiranju kampanje nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa za ponovno izvolitev na položaj na novembrskih volitvah, poročajo ameriški mediji.

Muskove donacije bo prejemala politična skupina America PAC, ki se bo osredotočila na spodbujanje registracije volivcev, predčasnega glasovanja in pošiljanja glasovnic po pošti med prebivalci zveznih držav, kjer se navadno lomijo rezultati volitev, je v ponedeljek prvi poročal časnik Wall Street Journal, ki se sklicuje na dobro obveščene vire.

Musk je Trumpovo kampanjo javno podprl po poskusu atentata na nekdanjega predsednika. | Foto: Reuters Musk je Trumpovo kampanjo javno podprl po poskusu atentata na nekdanjega predsednika. Foto: Reuters Poleg Muska naj bi bili med glavnimi donatorji, ki bodo prispevali v novi sklad, še soustanovitelj tehnološkega podjetja Palantir Joe Lonsdale, nekdanja veleposlanica ZDA v Kanadi in pri ZN Kelly Craft ter več premožnih vlagateljev v kriptovalute, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

qanon shaman
Novice Analitika o atentatu na Trumpa: "Tudi ta atentat bo še kako dobro uporabil v svojih javnih nastopih"

Musk je Trumpovo kampanjo javno podprl v soboto, potem ko je nekdanji predsednik ZDA na zborovanju v mestu Butler v Pensilvaniji preživel poskus atentata.

"V popolnosti podpiram predsednika Trumpa in upam, da bo hitro okreval," je Musk zapisal v objavi na omrežju X, nekdanjem Twitterju, ki ga je kupil leta 2022 in nato preimenoval.

Najbogatejši mož na svetu, čigar premoženje je po oceni revije Forbes trenutno ocenjeno na več kot 252 milijard dolarjev, je Trumpa od začetka predsedniške kampanje vedno bolj odkrito podpiral – marca sta se tudi osebno srečala na dogodku za donatorje na Floridi, ki ga je gostil milijarder Nelson Peltz.

Čeprav so donacije posameznikov za volilne kampanje v ZDA formalno omejene na dobrih 3000 evrov na osebo, vrzeli v sistemu financiranja volilnih kampanj političnim "megadonatorjem" omogočajo, da prispevajo v sklade, imenovane politični akcijski odbori (PAC), prek katerih nato finančno podpirajo kandidate.

Biden priznal zmoto zaradi uporabe besede tarča v povezavi s Trumpom

Predsednik ZDA Joe Biden je v ponedeljkovem intervjuju za televizijo NBC priznal, da je naredil napako, ko je donatorjem pred časom dejal, da je treba postaviti Trumpa v središče tarče. Dva dni po poskusu atentata na konkurenta je pojasnil, da je s tem želel povedati le, da se je treba osredotočiti na to, kar Trump počne in govori.

"Uporaba besede tarča je bila napačna. Mislim sem povedati, da se je treba osredotočiti na to, kar počne," je po ponesrečeni izjavi o Donaldu Trumpu dejal ameriški predsednik Joe Biden. | Foto: Reuters "Uporaba besede tarča je bila napačna. Mislim sem povedati, da se je treba osredotočiti na to, kar počne," je po ponesrečeni izjavi o Donaldu Trumpu dejal ameriški predsednik Joe Biden. Foto: Reuters Potem ko je bil Trump v soboto tarča neuspelega atentata, je več republikancev na čelu s senatorjem J.D. Vanceom, ki si ga je Trump v ponedeljek izbral za podpredsedniškega kandidata, Bidna obtožilo, da je vsaj posredno odgovoren za tragedijo, v kateri je poleg napadalca umrl še en moški.

"Uporaba besede tarča je bila napačna. Mislim sem povedati, da se je treba osredotočiti na to, kar počne. Na njegovo politiko, na vse laži, ki jih je izrekel med soočenjem," je povedal Biden in Američane pozval, naj umirijo politično retoriko.

"Jaz nisem tisti, ki je rekel, da želi biti diktator prvi dan na oblasti. Jaz nisem tisti, ki zavrača legitimni izid volitev. Ne moreš imeti rad svoje države le takrat, ko zmagaš," je dejal Biden in vztrajal, da se je treba osredotočiti na Trumpovo retoriko, nikakor pa ne izvajati nasilja.

Vztrajal pa je tudi, da je nujno še naprej opozarjati na Trumpovo grožnjo, ker je ta preveč očitna.

Vance je po neuspešnem atentatu dejal, da je osrednja tema Bidnova kampanje to, da je Trump avtoritativen fašist, ki ga je treba ustaviti za vsako ceno. Vance je sicer Trumpa leta 2016, ko še ni bil med njegovimi podporniki, imenoval za bodočega ameriškega Hitlerja.

Biden je v intervjuju v smehu pripomnil, da se povsem strinja s tistim, kar je Vance govoril o Trumpu pred leti.

81-letni predsednik se je v pogovoru dotaknil tudi vprašanja njegove starosti in vztrajal, da je še sposoben voditi državo. "Star sem, ampak le tri leta starejši od Trumpa. Moja umska ostrina je prekleto dobra," je dejal, a obenem priznal, da so vprašanja o njegovi starosti legitimna.

Na vprašanje o pogovoru s Trumpom po poskusu atentata je Biden odgovoril, da je bil pogovor zelo prisrčen. "Povedal sem mu, kako zelo sem zaskrbljen /.../. Trump je zvenel dobro, dejal je, da je v redu. Zahvalil se mi je, da sem ga poklical," je dejal Biden, ki mu po mnenju političnih analitikov na novembrskih volitvah kaže slabo.

Trump priča
Novice Priča napada: Sprva smo mislili, da je ognjemet #video