SiolNET. Novice Svet
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump nekdanjemu direktorju Cie odvzel varnostna potrdila

0,36

termometer

Brennan |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo odvzel varnostna potrdila za dostop do zaupnih podatkov nekdanjemu direktorju ameriške obveščevalne agencije Cia Johnu Brennanu ter s podobno potezo zagrozil več drugim kritikom. V nenavadnem navodilu je Trump zatrdil, da je Brennan postal bloden.

Brennan velja za ostrega kritika ameriškega predsednika. Le nekaj ur pred objavo odločitve je nekdanji direktor Cie Trumpu očital, da mu ne uspeva živeti niti v skladu z minimalnimi standardi dostojnosti, vljudnosti in poštenosti.

Odzval se je tudi po objavi predsednikovega navodila, ko je Trumpa obtožil, da poskuša omejevati svobodo govora v politično motiviranih akcijah, kar bi po Brennanovi presoji moralo resno skrbeti Američane.

Trump: Brennan je širil neutemeljene in nezaslišane trditve

V izjavi ob objavi odločitve je Trump dejal, da je Brennan glede njegove administracije širil "neutemeljene in nezaslišane trditve" tako na televiziji kot na internetu. Trump je pozneje še tvitnil, da je Brennan madež za državo. "Zaslužimo si bolje kot to," je dodal.

Centralna obveščevalna agencija CIA Novice Sedem slabih stvari, ki jih je CIA naredila v 70 letih delovanja

Določeni državni uradniki ZDA dobijo posebna varnostna potrdila za dostop do zaupnih podatkov, ki v določenih primerih veljajo tudi, ko niso več zaposleni v vladnih agencijah. Z dostopom do zaupnih informacij lahko namreč svetujejo svojim naslednikom, a jih še vedno ne smejo razkrivati v javnosti.

Paul Manafort Novice Odvetniki nekdanjega šefa Trumpove kampanje niso poklicali nobene priče

V izjavi Bele hiše so dodali, da bi lahko varnostna potrdila izgubilo še osem drugih uradnikov, med drugim nekdanji direktor FBI James Comey, nekdanji nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti ZDA James Clapper ter nekdanji šef Cie in NSA Michael Hayden.

Donald Trump Novice Trump podpisal 716 milijard dolarjev vreden obrambni proračun

O morebitnem odvzemu varnostnih potrdil je Trump začel razmišljati že julija, ko je to potrdila tudi tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders.

Trumpu naj bi prekipelo po toči kritik, ki se je vsula nanj po vrnitvi iz Helsinkov, kjer je imel vrh z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Ameriške obveščevalne službe so Putina obtožile, da je naročil vpletanje v ameriške volitve leta 2016 na Trumpovi strani, z izjavami na novinarski konferenci v Helsinkih in po vrnitvi v domovino pa je Trump ugibanja, da je Putinova marioneta, le še utrdil. Brennan ga je takrat opredelil za idiota, njegovo izjavo, da verjame Putinovemu zanikanju vpletanja v volitve, pa za izdajalsko.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin