Petek,
23. 8. 2024,
16.46

Osveženo pred

3 ure, 58 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,14
burka talibani Afganistan

Natisni članek

Petek, 23. 8. 2024, 16.46

3 ure, 58 minut

Talibani v Afganistanu uveljavili strogo zakonodajo s številnimi prepovedmi za ženske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,14
burka | "Če mora odrasla ženska zapustiti svoj dom, mora pokriti svoj obraz in telo ter zagotoviti, da njenega glasu ni slišati," navedbe v zakonu povzema francoska tiskovna agencija AFP. | Foto Guliverimage

"Če mora odrasla ženska zapustiti svoj dom, mora pokriti svoj obraz in telo ter zagotoviti, da njenega glasu ni slišati," navedbe v zakonu povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: Guliverimage

Talibanske oblasti v Afganistanu so ta teden uveljavile zakonodajo, ki določa pravila vedenja in ravnanja tako v zasebnem kot javnem življenju ter temelji na strogi interpretaciji islamskega prava. S seboj prinaša številne omejitve za ženske, vključno s prepovedjo glasnejšega govorjenja v javnosti in obveznostjo zakrivanja obraza. Danes pa so Združeni arabski emirati sprejeli poverilna pisma veleposlanika talibanskih oblasti v Afganistanu, ki jih sicer Združeni narodi ne priznavajo, zato to zanje pomeni diplomatski uspeh.

Zakon s 35 členi je bil uradno objavljen že konec julija, ta teden pa ga je potrdil tudi vrhovni voditelj talibanov Hibatula Ahundzada. Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, zajete prepovedi v državi niso nove, njihova uzakonitev pa bi lahko omogočila še ostrejši nadzor nad prebivalstvom.

Zanj so pristojni uslužbenci ministrstva za spodbujanje kreposti in preprečevanje grešnosti, ki so s svojimi belimi opravami stalnica na ulicah Afganistana, odkar so talibani leta 2021 ponovno prevzeli oblast. Njihove pristojnosti, ki zajemajo tako družbene stike, zasebno življenje kot stil oblačenja, so zdaj natančno določene v zakonu.

Talibani Kabul
Novice Spolni apartheid: onemogočajo izobraževanje več kot dvema milijonoma žensk

Neskončen strah pred grešnostjo

Ta med drugim določa, da morajo imeti ženske zakrite obraze in telesa v bližini moških, ki niso njihovi bližnji sorodniki. Prav tako se morajo vzdržati glasnega govorjenja. "Če mora odrasla ženska zapustiti svoj dom, mora pokriti svoj obraz in telo ter zagotoviti, da njenega glasu ni slišati," navedbe v zakonu povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Moški medtem med drugim ne smejo nositi kratkih hlač nad koleni ali si obriti brade, vozniki ne smejo predvajati glasbe. Prepovedani so tudi homoseksualnost, izpuščanje molitev, prešuštvovanje, igre na srečo in neposlušnost staršev. Mediji ne smejo objavljati vsebin, sovražnih do šeriatskega prava in vere ter ponižujočih do muslimanov.

Talibani so številne omejitve za ženske uvedli že takoj po prevzemu oblasti. Tri leta pozneje njihove oblasti ne priznava nobena država, je pa mednarodna skupnost zaradi humanitarne krize in grožnje terorizma ohranila dialog z njimi.

Združeni arabski emirati potrdili veleposlanika talibanskih oblasti

Združeni arabski emirati so danes sprejeli poverilna pisma veleposlanika talibanskih oblasti v Afganistanu in s tem po Kitajski postali šele druga država, ki je to storila. Za talibanske oblasti, ki so zaradi skrajnega izvajanja islamskega prava mednarodno izolirane in jih Združeni narodi ne priznavajo, to pomeni uspeh.

Združeni arabski emirati, z nafto bogata zalivska država, so odločitev utemeljili z željo po nadaljnji gradnji mostov, da bi pomagali afganistanskim prebivalcem. To je za francosko tiskovno agencijo AFP sporočil neimenovani uradni predstavnik emiratov, potem ko je afganistansko zunanje ministrstvo na družbenih medijih objavilo, da so na slovesnosti v Abu Dabiju sprejeli novega afganistanskega veleposlanika.

Predstavnik emiratov je v izjavi dodal, da nameravajo z razvojnimi in obnovitvenimi projekti zagotoviti Afganistanu humanitarno pomoč ter podpreti prizadevanja za zmanjšanje napetosti in povečanje stabilnost v regiji.

Združeni arabski emirati sicer po umiku ameriških sil iz Afganistana in vrnitvi na oblast talibanov avgusta 2021 krepijo odnose s Kabulom. Njihov holding GAAC med drugim od takrat upravlja afganistanska letališča.

Združeni arabski emirati so bili ob Pakistanu in Savdski Arabiji tudi edina država, ki je priznala bivšo talibansko vlado v Kabulu, ki so jo strmoglavili leta 2001 v mednarodnem vojaškem posredovanju pod vodstvom ZDA.

Poleg Irana, Pakistana, Uzbekistana, Turkmenistana in Kazahstana je to tudi ena redkih držav, v kateri so prisotni diplomati talibanskih oblasti.

Predsednik Združenih arabskih emiratov Mohamed bin Zajed al Nahjan je minuli teden v bolnišnici v emiratih obiskal afganistanskega premierja, ki je bil na zdravljenju. Junija pa je gostil afganistanskega notranjega ministra Siradžudina Hakanija, ki ga z nagrado deset milijonov dolarjev iščejo ZDA.
burka
Novice Oblekle so se v burkinije in se kopale z muslimankami
burka
Novice Talibani Afganistankam zapovedali nošenje burk v javnosti
Afganistan, skupne poroke
Novice Cena poroke je bila previsoka: tako so se znašli v Afganistanu
Talibani
Novice Talibani nadaljujejo z zažiganjem glasbil
Afganistanke, oblečene v burke
Novice V Varnostnem svetu ZN kritike na račun talibanov zaradi odnosa do žensk