Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 12. 2008,
15.57

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 18. 12. 2008, 15.57

8 let, 5 mesecev

Sum korupcije na odborih za Nobelove nagrade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Več švedskih odborov za podelitev Nobelovih nagrad se je znašlo pod preiskavo zaradi suma prejemanja podkupnin.

Prvi primer vključuje potovanje članov odborov na Kitajsko, ki so ga plačale kitajske oblasti, drugi pa sponzorski dogovor z angleško-švedsko farmacevtsko družbo. Potovanje kot podkupnina? Več članov odborov za podelitev Nobelove nagrade za medicino, fiziko in kemijo je obiskalo Kitajsko, stroške potovanja pa so krile kitajske oblasti, je povedal švedski tožilec Nils Erik Schultz, ki je v tem primeru sprožil predhodno preiskavo. Pod drobnogled je vzel celotno izvedbo potovanja, preiskuje pa tudi razloge, zaradi katerih je Kitajska povabila člane odbora, ter preučuje obstoj možnosti, da je hotela na njih kakorkoli vplivati. V preteklih treh letih med Nobelovimi nagrajenci sicer ni bilo kitajskega državljana.

Sumljiv sponzorski dogovor V drugi primer suma korupcije je vpletena angleško-švedska farmacevtska družba AstraZeneca, ki je letos z dvema družbama, ki sta blizu Nobelovi fundaciji, Nobel Web in Nobel Media, podpisala sponzorski dogovor.

Polovica letošnje Nobelove nagrade za medicino je namreč letos šla v roke Nemcu Haraldu zur Hausenu za odkritje vloge humanega papiloma virusa (HPV) pri nastanku raka materničnega vratu, AstraZeneca pa prejema delež od prodaje obeh cepiv proti HPV, ki sta na voljo. Kot je povedal Schultz, o primeru še zbira podatke, na podlagi katerih se bo tudi odločil, ali je imela farmacevtska družba kakršenkoli vpliv na letošnji izbor nagrajencev. Zaenkrat pa v tem primeru še ni sprožil predhodne preiskave.

Ne spreglejte