Torek,
9. 7. 2024,
16.59

Osveženo pred

6 dni, 20 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Velika Britanija parlament Keir Starmer

Torek, 9. 7. 2024, 16.59

6 dni, 20 ur

Starmer v prvem govoru: "Novoizvoljeni parlament je najbolj raznolik v zgodovini"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12
Keir Starmer | Starmer je po petkovem imenovanju na položaj že izbral člane svojega kabineta. | Foto Guliverimage

Starmer je po petkovem imenovanju na položaj že izbral člane svojega kabineta.

Foto: Guliverimage

Novi britanski premier Keir Starmer je danes opravil prvi govor v britanskem parlamentu, pri čemer je izpostavil, da je ta najbolj raznolik v zgodovini, poroča britanski BBC. Poslance je pozval, naj poskrbijo za nacionalno prenovo. Za položaj predsednika parlamenta je bil medtem ponovno izbran Lindsay Hoyle.

Starmer je v govoru izpostavil, da je novoizvoljeni spodnji dom britanskega parlamenta najbolj raznolik v zgodovini. Pri tem je omenil število poslancev, ki pripadajo skupnosti LGBT, rekoč, da jih je v britanskem parlamentu več kot v kateremkoli drugi zakonodajnem organu na svetu.

Pomembne položaje zasedajo ženske 

Starmer je sicer po petkovem imenovanju na položaj že izbral člane svojega kabineta, v katerem nekatere pomembne položaje zasedajo ženske. V soboto je nato potrdil tudi, da njegova vlada ne bo nadaljevala načrtov selitve prosilcev za azil v Ruando, ki ga je želela uresničiti predhodna konservativna vlada pod vodstvom njegovega predhodnika Rishija Sunaka.

Hoyle je bil medtem danes brez protikandidata ponovno izvoljen za predsednika spodnjega doma britanskega parlamenta. Kot je dejal, bo funkcijo še naprej opravljal pošteno, nepristransko in neodvisno.

"Če rečem, da sem imel v zadnjem parlamentu najnenavadnejši mandat, je to premalo," je še pred glasovanjem dejal Hoyle, ki položaj predsednika poslanske zbornice zaseda od začetka novembra 2022, ko je na njem nasledil Johna Bercowa.

Kasneje bodo v parlamentu sledile prisege predsednika parlamenta, članov vlade, vlade v senci, t. i. očeta parlamenta – poslanca z najdaljšim neprekinjenim mandatom – ter drugih sekretarjev in poslancev.

Keir Starmer
Novice Kdo je novi britanski premier? V poslanske klopi je sedel šele leta 2015.
Rishi Sunak
Novice Zgodovinski poraz za britanske konservativce
Keir Starmer
Novice Vzporedne volitve: na britanskih volitvah prepričljivo zmagali laburisti
Keir Starmer
Novice Velika Britanija pred velikim preobratom na levo?