Petek,
4. 10. 2024,
10.46

Osveženo pred

3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,21

Natisni članek

Natisni članek

poplave vremenska napoved vreme BiH Hrvaška

Petek, 4. 10. 2024, 10.46

3 minute

Balkan na udaru

Izredne razmere v BiH: "Takšnega scenarija nihče ni mogel predvideti niti v sanjah" #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,21

Vreme ogromne težave povzroča tudi na Balkanu. V poplavah, ki so v noči na danes zajele dele Bosne in Hercegovine, je v mestu Jablanica na severu Hercegovine življenje izgubilo najmanj 14 ljudi, je potrdil predstavnik Hercegovsko-neretvanskega kantona. Oblasti pričakujejo, da bo število žrtev še naraslo. Več ljudi je pogrešanih in poškodovanih, poročajo državni in regionalni mediji.Tudi na Hrvaškem še vedno naraščajo vodostaji rek, za polovico države so zaradi orkanske burje razglasili rdeče vremensko opozorilo. Zaradi napovedanega močnega vetra in dežja so rdeč alarm razglasili tudi v Črni gori, kjer je voda poplavila Budvo. 

Vlada Federacije BiH je zaradi katastrofalnih poplav razglasila stanje naravne nesreče na področju cele entitete, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Podpredsednik vlade Federacije BiH ter minister za razvoj in podjetništvo Vojin Mijatović je ob tem sporočil še, da so v sodelovanju z Zvezno upravo za civilno zaščito (FUCZ) angažirali specializirane ekipe za reševanje na vodi in oblikovali krizni štab za koordinacijo dejavnosti.

Močne padavine so ponoči zajele večji del BiH in povzročile poplave v številnih mestih. V Jablanici, Kiseljaku in Kreševu so poplavljeni ulice in stanovanjski objekti, sprožili so se zemeljski plazovi, ki ovirajo promet. Pristojne službe prebivalce pozivajo, naj se ne odpravijo na pot, razen če je nujno potrebno. Vse interventne službe so na terenu in pomagajo prebivalcem. 

Iz vlade Hercegovsko-neretvanskega kantona so pred tem za STA sporočili, da so vremenoslovci napovedovali obsežnejše padavine, a da "takšnega scenarija nihče ni mogel predvideti niti v sanjah". Razmere v Jablanici so opisali kot "apokaliptične" in poudarili, da so trenutno osredotočeni na reševanje ljudi. Iz FUCZ so ob tem sporočili, da so padavine napovedane tudi v naslednjih dneh, kar predstavlja dodatne težave.

V reševanje vključili vojsko

Obilne padavine, ki so v zadnjih dneh zajele regijo, so povzročile poplave, zemeljske plazove in skalne podore v delih BiH. Poleg Jablanice, ki je povsem odrezana od sveta, so razmere težke tudi v bližnjem Konjicu, cestne in telekomunikacijske povezave pa so med drugim prekinjene tudi v občinah Kiseljak, Kreševo in Fojnica.

Po besedah predsednika vlade Federacije BiH Nermina Nikšića so trenutno vsi napori oblasti in pristojnih služb usmerjeni v reševanje ogroženih prebivalcev. "Zdaj je najpomembneje evakuirati ogroženo prebivalstvo in preprečiti nadaljnjo škodo," je poudaril.

V poplavah umrlo najmanj 14 ljudi

V mestu Jablanica na severu države vlada alarmantno stanje. Zaradi poplav in zemeljskih plazov so številni prebivalci ogroženi, več oseb je poškodovanih in pogrešanih. Poplave so zahtevale najmanj 14 življenj, oblasti pa pričakujejo, da bo število žrtev še naraslo.

"Zaradi velikih poplav in zemeljskih plazov je ogroženo večje število ljudi, zabeleženo je več smrtnih žrtev ter večje število poškodovanih in pogrešanih," so po navedbah portala N1 BiH sporočili iz Zvezne uprave civilne zaščite (FUCZ).

BiH poplave | Foto: STA Foto: STA

Iz vlade Hercegovsko-neretvanskega kantona so za STA sporočili, da so vremenoslovci napovedovali obsežnejše padavine, a da "takšnega scenarija nihče ni mogel predvideti niti v sanjah". Razmere v Jablanici so opisali kot "apokaliptične" in poudarili, da so trenutno osredotočeni na reševanje ljudi.

"V Jablanico trenutno ne morete vstopiti ali iz nje izstopiti," je sporočila tamkajšnja gorska reševalna služba in dodala, da je mesto povsem odrezano od sveta, saj je promet proti Sarajevu in Mostarju zaradi poplav in plazov prekinjen. Ponekod so prekinjene tudi telekomunikacijske povezave.

Kot da to še ni dovolj, je občino Jablanica ponoči prizadel potres z magnitudo 3,1. 

Del vasi Buturović Polje na jugozahodu BiH je odrezan od sveta. Lokalne ceste so pod vodo, dostop do poškodovanih je otežen. 

Poplave v Kiseljaku, BiH | Foto: Armin Durgut/PIXSELL Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Na terenu vojska, aktivirali tudi helikopter 

Vlada Hercegovsko-neretvanskega kantona je razmere razglasila za kritične, njena predsednica Marija Buhač pa je napovedala angažiranje vse razpoložljivih sil za pomoč in reševanje. Obrambni minister BiH Zukan Helez je medtem potrdil, da je vojska vključena v reševalne operacije. Aktiviran je tudi helikopter misije EU v BiH Eufor.

Po besedah predsednika vlade Federacije BiH Nermina Nikšića so trenutno vsi napori oblasti in pristojnih služb usmerjeni v reševanje ogroženih prebivalcev. "Zdaj je najpomembneje evakuirati ogroženo prebivalstvo in preprečiti nadaljnjo škodo," je poudaril.

Rdeče opozorilo v Črni gori in na Hrvaškem

Zavod za hidrometeorologijo in seizmologijo (ZHMS) Črne gore je zaradi napovedanega močnega vetra in obilnega dežja za danes razglasil rdeči vremenski alarm. V celinskih in gorskih predelih ter v osrednjem delu države in na obali danes pričakujejo sunke vetra, obilne padavine in nevihte s točo. V treh urah naj bi padlo od deset do 20 mm padavin.

Močno deževje je prizadelo tudi Budvo. Mesto je poplavljeno, voda je zalila tudi garažo stanovanjskega kompleksa in številna vozila so ostala ujeta v vodi. 

Zaradi obilnih padavin so mogoče lokalne poplave predvsem v naseljih, ob hudourniških potokih in cestah, ki potekajo skozi gorska naselja. 

Še vedno naraščajo tudi vodostaji Save, Kolpe, Odre, Korane ter Otuče in Zrmanje na Hrvaškem. Čeprav so se nekatere od njih razlile, naj bi bile razmere pod nadzorom. Pristojni poplav ne pričakujejo. Za polovico države so sicer razglasili rdeče vremensko opozorilo zaradi orkanske burje. 

Nekoliko ugodnejše vremenske razmere imajo v Srbiji. 

Vetrolom obala
Novice Na Obali odstranjujejo posledice vetroloma #foto #video
poplavljen podvoz na Dunajski cesti
Novice Voda zalila podvoz v Ljubljani. Za peški bi se lahko končalo tragično. #video
Hrvaška
Novice Hrvaška v rdečem: Novigrad pod vodo, kaos na cestah #video