Petek,
3. 11. 2017,
7.21

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,43

3

Natisni članek

Natisni članek

Carles Puigdemont neodvisnost Španija Katalonija

Petek, 3. 11. 2017, 7.21

6 let, 11 mesecev

Špansko sodišče izdalo evropski priporni nalog za Puigdemonta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,43

3

Carles Puigdemont | Foto Reuters

Foto: Reuters

Sodnica Carmen Lamela je danes izdala evropski nalog za prijetje in predajo odstavljenega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in štirih odstavljenih katalonskih ministrov, ki so v Belgiji, je potrdilo špansko višje sodišče. Pred tem je Puigdemont napovedal, da je pripravljen sodelovati z belgijskimi oblastmi, ne pa s španskim pravosodjem.

Sodnica Lamela je obenem zavrnila možnost, da bi se Puigdemont in ministri sodišču javili preko video povezave iz Belgije. Evropske naloge za prijetje in predajo je sicer izdala zaradi upora, nezakonitega prisvajanja javnih sredstev, zlorabe javnega položaja in neupoštevanja poziva sodišča. Puigdemont in četverica ministrov bi se morali v četrtek zglasiti pred sodiščem v Madridu, vendar so ostali v Belgiji.

Kot je dejala sodnica, se je Puigdemont zavedal, da Katalonija nima pooblastil za sklic referenduma o neodvisnosti. Separatisti, ki jih je vodil kot predsednik Katalonije, so po njenih besedah podpihovali in izrabljali zastrašujočo silo podpornikov neodvisnosti ter pozivali k uporu proti španskemu ustavnemu redu.

Belgijsko pravosodje bo evropski nalog "preučilo", je že sporočil tiskovni predstavnik belgijskega tožilstva Eric Van der Sijpt in s tem tudi potrdil prejetje naloga. "Preučili ga bomo in ga nato predali sodniku," je dejal.

Kaj je evropski nalog za prijetje?

Evropski nalog za prijetje in predajo je sodna odločba, ki jo ena od držav članic EU izda in pošlje drugi državi članici z namenom, da se oseba, ki je navedena v nalogu, aretira in preda državi, ki je nalog izdala. Organom pregona omogoča aretacijo osumljencev brez dolgotrajnih postopkov tradicionalnega izročanja.

Evropska komisija je danes dala vedeti, da se ne bo vmešala v izvajanje evropskega naloga za prijetje. "To je stvar pravosodnih oblasti, ki jih popolnoma spoštujemo," je dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Annika Breidthardt.

Puigdemont je medtem v intervjuju za belgijsko televizijo RTBF danes napovedal, da je po takrat še napovedani izdaji evropskega naloga za prijetje pripravljen sodelovati z oblastmi v Belgiji, "ne pa s španskim pravosodjem". "Nisem zbežal (iz Španije), a tam se ni mogoče dobro pripraviti (na obrambo)," je dodal. Pojasnil je še, da je odpotoval v Bruselj, da bi se izognil nasilju.

Odstavljeni katalonski predsednik je za RTBF še dejal, da je pripravljen biti kandidat na predčasnih regionalnih volitvah v Kataloniji 21. decembra. Ob tem je dodal, da lahko volilno kampanjo vodi kjerkoli. Puigdemont je sicer že v torek dejal, da bo spoštoval rezultate volitev 21. decembra, njegova stranka PDeCAT pa je v ponedeljek sporočila, da bo sodelovala na njih.

"Imamo se za legitimno vlado. Obstajati mora kontinuiteta, da se svetu pove, kaj se dogaja v Španiji. Z vlado v zaporu volitve ne bodo nevtralne, neodvisne, normalne," je še dejal Puigdemont v intervjuju.

Video: Planet TV


Sodnica Lamela je pred tem v četrtek za osem odstavljenih ministrov katalonske vlade, ki jim tožilstvo očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev, odredila preiskovalni pripor. Nekdanji minister za odnose s podjetji Santi Vila, ki je bil v četrtek tudi na zaslišanju v Madridu, pa je plačal 50.000 evrov varščine in danes odšel iz pripora.

Medtem je špansko sodišče danes zavrnilo prošnji za izpustitev iz pripora voditeljev dveh pomembnih civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije - Jordija Cuixarta iz združenja Omnium Cultural in vodje Katalonske narodne skupščine (ANC) Jordija Sancheza. Oba sta v priporu že od 16. oktobra.

V Kataloniji se sicer danes nadaljuje protesti. Med drugim so študenti začasno blokirali ceste in železniško progo v Kataloniji ter mejni prehod na meji s Francijo.

Na novico o priprtju odstavljenih ministrov so se v Kataloniji odzvali z ogorčenjem in protesti že v četrtek. Pred zgradbo katalonskega parlamenta v Barceloni se je sinoči po ocenah policije zbralo okoli 20.000 ljudi. O demonstracijah so poročali tudi iz drugih katalonskih mest, kjer so se ljudje zbrali pred mestnimi hišami. Med drugim so o po 8000 demonstrantih poročali iz Girone, od koder je Puigdemont, in Tarragone.

Tudi v EU so se zvrstili različni odzivi na priprtje katalonskih ministrov in izdajo evropskega naloga za prijetje odstavljenega katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta. Nemška vlada je tako sporočila, da podpira Madrid v njihovi odločitvi, škotska premierka Nicola Sturgeon pa je obsodila priprtje odstavljenih katalonskih ministrov.