Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
7. 6. 2016,
20.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

ZDA recesija

Torek, 7. 6. 2016, 20.53

6 let, 7 mesecev

So ZDA na poti v novo recesijo?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Prazni žepi | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

ZDA so se znašle pred novo preizkušnjo. Ob slabših ekonomskih kazalnikih in nižji rasti novih delovnih mest se država spopada še z enim izzivom: visokim dolgom velikih ameriških podjetij.

Finančni analitiki so o recesiji v ZDA govorili že v začetku leta 2016, vendar so govorice zaradi okrevanja trga potihnile.

Po besedah Joeja LaWorga iz Deustche Bank pa je ob upočasnjeni rasti novih delovnih mest in slabih ekonomskih kazalnikih nov razlog za skrb vse večji dolg velikih ameriških podjetij, poroča Business Insider.

Dva tisoč največjih ameriških družb je imelo ob koncu leta 2015 6,6 bilijona dolarjev dolga. Pet let pred tem, ob koncu leta 2010, je bila ta številka precej nižja – 3,8 bilijona dolarjev.

Višina dolga je na podobni ravni kot ob zadnjih dveh finančnih krizah.

Ameriška centralna banka ne bo zvišala obrestnih mer v ZDA

Predsednica ameriške centralne banke Federal Reserve Janet Yellen je optimistična glede gospodarskega položaja v ZDA, vendar ob tem dodaja, da je veliko nejasnosti in negotovosti, zato ni jasno, kdaj bodo spet lahko začeli proces višanja obrestnih mer.

Yellenova je s tem napovedala, da Odbor za odprti trg Federal Reserve (FOMC) na zasedanju prihodnji teden ne bo povišal obrestnih mer, najverjetneje tega ne bo storil niti na naslednjem zasedanju julija. Ugibanja, da se obeta dvig obresti, je v kali zatrlo petkovo majsko poročilo ministrstva za delo ZDA o zaposlovanju in stopnji brezposelnosti.

 | Foto:

Malo novih delovnih mest

Odprtih je bilo le 38 tisoč neto novih delovnih mest, medtem ko je povprečje v 12 mesecih do aprila znašalo 230 tisoč novih delovnih mest na mesec. Po besedah Yellenove je to posledica nejasnosti glede Kitajske in britanskega referenduma o izstopu iz EU.

Vseeno je Yellenova optimistična, saj se je po njeno trg delovne sile od zadnje recesije bistveno utrdil, raste tudi potrošniška poraba, po mlačnem uvodu v letošnje leto se je pospešila tudi gospodarska rast.

Slabša produktivnost ameriških delavcev

V prvem četrtletju leta se je zmanjšala tudi produktivnost ameriških delavcev, ki se meri s količino ustvarjenega dela na uro. Za razliko od zadnjega četrtletja je produktivnost nazadovala za 0,6 odstotka

Počasna rast produktivnosti oziroma nazadovanje v zadnjem četrtletju lani in prvem letos skrbi gospodarske analitike, saj višja produktivnost pomeni višji standard ljudi, kar se pretopi v večjo potrošniško porabo, ki poganja ameriško gospodarstvo.

Ne spreglejte