Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 1. 2011,
7.24

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 20. 1. 2011, 7.24

8 let, 3 mesece

Smrtonosni simbol izraelskega posmeha (foto & video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Dan pred novim letom je SiOL-ov fotograf posnel demonstracije proti izraelski okupaciji palestinskega ozemlja v vasi Bilin.

Ravno tisti dan so tam zaradi preveč vdihnjenega solzivca v bolnišnico odpeljali 36-letno Palestinko, ki je nato prvega januarja umrla za posledicami prevelike količine vdihnjenega solzivca.

V Bilinu, vasici za Zahodnem bregu z okoli 1800 prebivalci, Palestinci že od leta 2005 vsak teden protestirajo proti bližnjemu zidu in ograji, ki jih ločuje od Izraela. Vsak teden kričijo isto sporočilo: "Izrael je fašistična država" in vsak teden fantje, ki sicer stojijo stran od protestnikov, v izraelske vojake mečejo kamenje, Izraelci pa odgovarjajo s solzivcem. Mnogi protestniki zato nosijo plinske maske.

Smrtonosni solzivec

Enaintridesetega decembra lani 36-letna Jawaher Abu Ramah ni nosila plinske maske. Po pričanju očividcev je vdihnila solzivec in začela težko dihati. Naslednji dan je v ramalski bolnišnici umrla. Izrael trdi, da je bila v času napada doma. Temu ne verjamejo niti nekateri Izraelci in so zaradi tega, tudi za ceno pripora, protestirali v Tel Avivu.

Pred letom dni je med protesti umrl Jawaherin brat Bassem, ko ga je v prsni koš zadela pločevinka solzivca. V Bilinu so bili junija 2008 poškodovani tudi takratna podpredsednica Evropskega parlamenta Luisa Morgantini, irski nobelovka za literaturo Mairead Corrigan in italijanski sodnik Julio Toscano.

Še ostrejši pa so bilinski spopadi med protestniki in vojsko od pomladi leta 2009, ko je pločevinka hudo poškodovala glavo ameriškega protestnika Tristana Andresona, ki še vedno leži v telavivski bolnišnici.

Izraelska naselja na ukradeni zemlji

Palestinci so s protesti dosegli tudi uspeh: izraelsko sodišče je leta 2007 naložilo vojski, naj spremeni potek zidu in pusti vaščanom Bilina, ki jih ograja ločuje od večine njihovih obdelovalnih površin, več prostora.

Bilin ostaja simbol izraelskega posmeha mednarodni skupnosti. Vzhodno od zidu že dolgo rastejo izraelska naselja, na zemlji, ki je ukradena posameznim Palestincem in palestinskemu narodu. Na način, ki ga Izraelu ni težko zameriti: nezakonito zasedi zemljo in to kasneje ob upoštevanju "stanja na terenu" legaliziraj.

Protestnikov niti majhni uspehi niti veliki porazi ne bodo ustavili. Z novim letom so prišli novi protesti in zaradi smrti Jawaher so še bolj goreči.

Ne spreglejte