Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 1. 2019,
7.07

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Natisni članek

Lynda Blanchard veleposlanica kongres Donald Trump

Torek, 8. 1. 2019, 7.07

5 let, 9 mesecev

Slovenija bo na novo veleposlanico ZDA čakala še nekaj časa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,31
Bela hiša | Nominacija Lynde Blanchard za položaj ameriške veleposlanice v Sloveniji v skladu s senatnimi pravili samodejno roma nazaj v Belo hišo. | Foto Reuters

Nominacija Lynde Blanchard za položaj ameriške veleposlanice v Sloveniji v skladu s senatnimi pravili samodejno roma nazaj v Belo hišo.

Foto: Reuters

Ameriški senat v prejšnjem zasedanju do konca leta 2018 ni potrdil imenovanja Lynde Blanchard na položaj veleposlanice ZDA v Sloveniji, zato je šla njena nominacija v skladu s senatnimi pravili samodejno nazaj v Belo hišo. Ta mora nominacijo zdaj spet poslati v senat.

Senatni odbor za mednarodne odnose je nominacijo Lynde Blanchard prejel junija lani. Zaslišanje kandidatke je bilo opravljeno avgusta, pristojni odbor pa je Blanchardovo septembra potrdil brez težav.

ameriško veleposlaništvo ZDA
Novice Senatni odbor potrdil Blanchardovo za položaj veleposlanice ZDA v Sloveniji

Trump mora še enkrat potrditi nominacijo Blanchardove

Ker imenovanje Blanchardove skupaj s številnimi drugimi kandidati ni prišlo na vrsto za glasovanje v celotnem senatu do konca leta 2018, ga je senat v novem sklicu 3. januarja v skladu s poslovnikom vrnil v Belo hišo. Poleg Blanchardove se je v podobnem položaju znašlo še več deset drugih kandidatov.

Ameriški predsednik Donald Trump mora zdaj nominacijo še enkrat poslati v senat, kjer mora kandidatka še enkrat skozi postopek, vendar ne nujno skozi novo zaslišanje, ki ga je že prestala in dobila pozitivno mnenje odbora.

V takšnih primerih gre običajno za rutinsko ponovitev birokratske vaje, in sicer sprejem nominacije v odboru in napotitev na glasovanje v celoten senat. Seveda ima predsednik tudi možnost, da za položaj, s katerega se je lani sredi leta po izteku mandata poslovil Brent Hartley, predlaga drugega kandidata.

ameriško veleposlaništvo ZDA
Novice Trump je izbral novo veleposlanico ZDA v Sloveniji #video

Tudi če bo imenovana za veleposlanico, v Slovenijo ne bo mogla takoj

Dodatna težava je v tem, da Blanchardova, tudi če bi senat zadevo opravil po hitrem postopku, v Slovenijo ne bo mogla takoj. State Department namreč spada med agencije ameriške zvezne vlade, ki za letošnje leto za zdaj še nimajo potrjenega proračuna in s tem nimajo denarja za normalno delovanje.

V centru ameriške diplomacije tako kot drugje v zveznih institucijah delajo pripravniki, šefi in nujno osebje, ki ne prejema plačila. Ministri plače dobijo, zanje je predvideno celo povišanje, medtem ko je Trump za vse druge civilne uslužbence vlade odredil zamrznitev povišanja zaradi varčevanja.

Dokler se Trump in kongresni demokrati ne bodo nehali prepirati glede financiranja Trumpovega zidu, bo State Department tako opravljal le najnujnejša opravila, med katera ne spada napotitev novih veleposlanikov v tujino.

Ne spreglejte