Torek,
17. 9. 2024,
16.34

Osveženo pred

1 ura, 52 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Natisni članek

Libanon Izrael Hezbolah

Torek, 17. 9. 2024, 16.34

1 ura, 52 minut

Skrivnostni napad na Hezbolah: ranjenih 2.800 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,43
Libanon | Foto Reuters

Foto: Reuters

V več krajih v Libanonu so danes skoraj sočasno eksplodirali pozivniki, pri čemer je bilo ubitih osem ljudi, še okoli 2800 je ranjenih, je sporočil libanonski minister za zdravje Firas Abiad. Med ranjenimi je več sto pripadnikov libanonske oborožene skupine Hezbolah, pa tudi iranski veleposlanik v Bejrutu Mojtaba Amani. Vzrok eksplozij še ni znan, Hezbolah pa odgovornost zanje pripisuje Izraelu.

Eksplozije so terjale osem smrtnih žrtev, med katerimi sta bila tudi desetletna hči člana Hezbolaha in sin poslanca Hezbolaha. Še 2800 ljudi je bilo ranjenih, pri čemer jih je več kot 200 v kritičnem stanju, je na novinarski konferenci dejal minister Firas Abiad in dodal, da so večinoma utrpeli poškodbe na obrazu, rokah in trebuhu.

Med ranjenimi je tudi iranski veleposlanik v Bejrutu Mojtaba Amani, vendar so njegove poškodbe zgolj površinske, so poročali libanonski mediji.

Po navedbah vira blizu Hezbolaha je bilo v skoraj sočasnih eksplozijah ranjenih več sto pripadnikov tega šiitskega gibanja. Vzrok eksplozij za zdaj še ni znan, Hezbolah pa je sprožil preiskavo. Eksplozije so bile sicer po mnenju drugega vira Hezbolaha posledica izraelskega vdora v njihove komunikacijske naprave oziroma pozivnike. Te so v Libanonu precej razširjene, saj lahko sporočila posredovana prek radijskih omrežij dosežejo prejemnika tudi na odročnih krajih, kjer signal mobilnega omrežja ne deluje.

Kasneje je gibanje v izjavi odgovornost za eksplozije pripisalo Izraelu. "Izraelski sovražnik je v celoti odgovoren za to zločinsko agresijo," je zapisala skupina in Izraelu zagrozila, da bo za dejanje "prejel pravično kazen".

Poveljnik Hezbolaha
Novice V izraelskem napadu ubit poveljnik Hezbolaha

Libanonsko ministrstvo za zdravje je medtem bolnišnice v več regijah pozvalo, naj bodo v visoki pripravljenosti, vse državljane, ki imajo brezžične komunikacijske naprave, pa je prosilo, naj jih ne uporabljajo, dokler se ne raziščejo okoliščine eksplozij.

Več bolnišnic na jugu države je že sprejelo številne ranjence, med katerimi so bili nekateri v kritičnem stanju. Bolnišnice državljane pozivajo k darovanju krvi. Pri zdravljenju in prevozu ranjenih pa sodeluje tudi več kot 30 reševalnih vozil libanonskega Rdečega križa.

Izraelska vojska dogodka še ni komentirala.

Izrael Napad, Gaza, Hamas, Palestina
Novice Alarm v Izraelu: državo zadela raketa iz Jemna
Libanon
Novice V izraelskem napadu na jug Libanona ubit uradnik Fataha