Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 8. 2011,
17.02

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sirija volitve protesti

Sobota, 6. 8. 2011, 17.02

8 let, 5 mesecev

Sirski minister napovedal parlamentarne volitve do konca leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Sirski zunanji minister Valid al Mualem je napovedal, da bodo parlamentarne volitve v državi izvedli do konca leta.

Obljubil je, da bodo volitve, ki bodo "svobodne in pravične", izpolnile pričakovanja ljudi. Al Mualem je na srečanju s tujimi veleposlaniki v Damasku dejal, da je sirska vlada odločena nadaljevati reforme. Sirski predsednik Bašir al Asad je pred dnevi izdal dekret o vzpostavitvi večstrankarskega sistema, ki dovoljuje delovanje političnih strank.

Zadnje parlamentarne volitve so bile leta 2007

V državi je doslej lahko delovala le stranka Baas, ki je na oblasti od leta 1963. Zakon, ki omogoča ustanovitev političnih strank, je bil sprejet v okviru reform, s katerimi želi al Asad utišati protestnike, ki že več mesecev zahtevajo njegov odstop. Zadnje parlamentarne volitve so bile leta 2007, štiriletni mandat sedanjega sklica parlamenta pa se je iztekel aprila.

Al Mualem je razpis volitev napovedal le nekaj ur po pozivu Sveta za zalivsko sodelovanje (GCC) k "takojšnji prekinitvi nasilja in prelivanja krvi". Sirske varnostne sile naj bi samo v petek ubile 24 protestnikov.

Zaskrbljenost zaradi naraščajočega nasilja

Šestčlanski svet je izrazil zaskrbljenost zaradi "naraščajočega nasilja in prekomerne uporabe sile, katere rezultat je veliko število mrtvih in ranjenih". GCC poziva k "izvedbi resnih in nujnih reform, ki bodo zaščitile pravice sirskega naroda in izpolnile njegova pričakovanja".

Ne spreglejte