Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 8. 2011,
16.40

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sirija napad

Ponedeljek, 22. 8. 2011, 16.40

8 let, 5 mesecev

Sirija izpustila vodilnega aktivista za človekove pravice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Svet ZN za človekove pravice na izrednem zasedanju razpravlja o nasilnem zatrtju protivladnih protestov v Siriji, v katerem je po besedah komisarke Navy Pillay umrlo že več kot 2200 ljudi.

Svet ZN bo po pričakovanjih obsodil "nediskriminatorne napade" na protestnike in pozval k takojšnjemu končanju nasilja, ki se sicer nadaljuje.

V treh tednih 350 žrtev

"Resnost kršitev, ki se nadaljujejo, in brutalnih napadov na mirne protestnike v tej državi terja vašo stalno pozornost," je zbrane na zasedanju opozorila Pillayeva. Po njenih besedah je bilo v Siriji od začetka protestov v sredini marca ubitih že več kot 2200 ljudi, od tega več kot 350 samo od začetka ramadana, torej v dobrih treh tednih.

Svet ZN za človekove pravice je sicer o razmerah v Siriji minuli četrtek objavil 22 strani dolgo poročilo, v katerem je opozoril na hude kršitve človekovih pravic v tej državi. V njem med drugim ugotavlja, da bi nasilne zadušitve protestov s strani varnostnih sil lahko pomenile zločin proti človečnosti.

Poročilo je pripravila 13-članska skupina

Svet za človekove pravice je Varnostni svet ZN ob tem pozval, naj razmisli o predaji zadeve glede kršitev človekovih pravic v Siriji Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC).

Poročilo je pripravila 13-članska ekspertna skupina po naročilu Pillayeve. Komisija sicer ni imela vstopa v Sirijo, se je pa pri pripravi poročila oprla na pogovore ljudi tako v kot zunaj Sirije, na poročila zdravnikov o ranjenih v bolnišnicah in begunskih taboriščih, kot tudi na videoposnetke, fotografije in pisno korespondenco.

"Zaskrbljujoče je, da ni držal svoje besede"

O razmerah v Siriji je na novinarski konferenci spregovoril tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je med drugim dejal, da sirski predsednik Bašar al Asad ni izpolnil svojih obljub - vključno z obljubo, da je vojaškega zatrtja v Siriji konec, ki jo je dal Banu v telefonskemu pogovoru minuli teden.

"Zaskrbljujoče je, da ni držal svoje besede ... Z njim so govorili številni svetovni voditelji in mu dejali, naj nemudoma ustavi vojaške operacije, ubijanje lastnih ljudi. To bi moral storiti," je dejal Ban.

Al Asad je sicer prav v nedeljo zvečer odločno zavrnil zahteve po svojem odstopu, ki so jih v minulih dneh izrekli številni zahodni voditelji. Tem pozivom se je posmehoval in jih označil za "ničvredne", saj "o predsedniku, ki so ga izbrali sirski ljudje in ki ga na oblast ni postavil Zahod, ki ni bil ustvarjen v ZDA, takšnih pripomb ne bi smelo biti".

Sirske oblasti so aicer danes izpustile vodilnega aktivista za človekove pravice in enega glavnih virov informacij za medije v tujini Abdela Karima Rihavija.

V okviru zatiranja protirežimskih protestov so ga priprli pred 11 dnevi, danes pa so ga izpustili, ne da bi ga česarkoli obtožili, je sporočil njegov odvetnik.

Za izpustitev sta si prizadevali Italija in Francija Rihavija so aretirali 11. avgusta v kavarni v Damasku. Za njegovo takojšnjo izpustitev sta si prizadevali Francija in Italija.

Pomemben vir informacij za tuje medije Rihavi je od leta 2004 na čelu Sirske lige za zaščito človekovih pravic, prek svoje mreže aktivistov v Siriji pa predstavlja pomemben vir informacij za tuje medije, katerih prisotnost v Siriji je močno omejena. 43-letnik je zelo aktiven od začetka upora proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. Pred tem ni bil še nikoli aretiran.

Ne spreglejte