Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 1. 2009,
8.32

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 1. 2009, 8.32

8 let, 5 mesecev

Siloviti spopadi v Gazi terjali nove žrtve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Izraelski tanki so 17. dan ofenzive proti palestinskemu gibanju Hamas na območju Gaze dosegli obrobje samega mesta Gaza, kjer so izbruhnili eni najbolj silovitih spopadov na kopnem doslej.

Izraelska vojska je namreč vpoklicala okoli 5000 rezervistov, ki so že vkorakali v Gazo in sodelovali v spopadih med izraelsko pehoto ter Hamasovimi borci. V Gazi je sicer že nameščenih na tisoče izraelskih vojakov. Vpoklic rezervistov kaže na to, da je Izrael pripravljen na stopnjevanje svoje vojaške kampanje in da bi lahko v kratkem sprožil novo, še bolj agresivno fazo napadov proti Hamasu. V zadnjih spopadih ubitih 20 Palestincev Tankovske enote izraelske vojske so po navedbah tamkajšnjih prebivalcev prodrle več sto metrov v notranjost sosesk Eijline, Tufa in Zejtun na jugu mesta Gaza. V zadnjih spopadih je bilo po navedbah zdravstvenih oblasti ubitih 20 Palestincev. Izraelska vojaška operacija je med Palestinci tako terjala že 909 žrtev, med njimi 277 otrok in 95 žensk, ranjenih pa je bilo 3950 ljudi.

Izraelske zračne sile so po navedbah neimenovanega predstavnika izraelske vojske zadele več kot 25 tarč, med njimi štiri izstrelišča raket in dva avtomobila, v katerih so potovali Hamasovi bojevniki. Z raketnimi napadi na Izrael je nadaljeval tudi Hamas. Kot je sporočila izraelska vojska, je na judovsko državo padlo najmanj 14 raket.

Olmert: Izrael bo z "železno pestjo" udaril Hamas Izraelski premier Ehud Olmert je medtem zatrdil, da bo Izrael z "železno pestjo" udaril Hamas, če ta ne bo prenehal z raketnimi napadi na judovsko državo. "Operacijo želimo končati, ko bosta izpolnjena dva pogoja, ki smo ju zahtevali: izstreljevanje raket se mora končati in Hamas se mora prenehati oboroževati," je v govoru v mestu Aškelon dejal Olmert. "Nadaljevali bomo, kolikor dolgo bo potrebno, da bomo odstranili to grožnjo," je še dodal.

Svet ZN za človekove pravice v resoluciji obsodil ofenzivo Izraela Svet ZN za človekove pravice je medtem v resoluciji obsodil izraelsko vojaško ofenzivo na območju Gaze in sklenil, da bo oblikoval posebno misijo za ugotavljanje dejstev, ki bo raziskala morebitne izraelske zločine nad Palestinci. Resolucijo, v kateri piše, da je izraelska ofenziva "vodila v hude kršitve človekovih pravic palestinskega naroda in sistematično uničenje palestinske infrastrukture", je podprlo 33 od 47 članic Sveta ZN za človekove pravice. Kanada resolucije ni podprla, 13 večinoma evropskih držav, med njimi tudi Slovenija, pa se je glasovanja vzdržalo.

Kot so sporočili z MZZ, je bila razprava o razmerah v Gazi z vidika človekovih pravic v Svetu ZN za človekove pravice upravičena, zato je bila Slovenija pripravljena sklic tudi podpreti. Kljub nesorazmernemu odzivu Izraela, ki ga ni mogoče upravičiti, pa današnja resolucija ne omenja Hamasove prekinitve premirja in raketiranja Izraela. Slovenija je sicer lahko soglašala z večino elementov, ki jih vključuje sprejeta resolucija, predvsem s pozivom k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic, so sporočili z MZZ.

Livni: O koncu vojne ne bodo odločali Združeni narodi Izraelska zunanja ministrica Cipi Livni pa je v pogovoru za izraelski radio ocenila, da je bil v okviru mednarodnih prizadevanj za dosego prekinitve ognja v Gazi dosežen napredek, da pa ostajajo nekatere "težave". Obenem ni želela povedati, ali je ofenziva v zadnji fazi, poudarila pa je, da o koncu vojne ne bodo odločali Združeni narodi.

Blair: Pogoji za prekinitev ognja na območju Gaze izpolnjeni Pogoji za dosego sporazuma o takojšnji prekinitvi ognja na območju Gaze so izpolnjeni, je po pogovorih z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom v Kairu dejal posebni odposlanec bližnjevzhodne četverice Tony Blair in poudaril, da mora kakršenkoli sporazum temeljiti na prenehanju tihotapljenja orožja v Gazo in odpravi blokade območja. Kot je pojasnil, so pogovori v "občutljivi in delikatni" fazi, strani pa si sedaj prizadevajo za določitev podrobnosti sporazuma o prekinitvi ognja.

Palestinska sprava je predpogoj za ustanovitev palestinske države Posebni odposlanec bližnjevzhodne četverice je mednarodne donatorje ob tem pozval, naj se osredotočijo na obnovo območja Gaze in pomoč civilistom po končanju spopadov. "Rešitev medpalestinskega konflikta in pomiritev Gaze ter Zahodnega brega bi moral biti naslednji korak," je povedal Blair in dodal, da je palestinska sprava predpogoj za ustanovitev palestinske države.

V Egiptu se že drugi dan mudi tudi delegacija palestinskega gibanja Hamas, ki se je sestala z vodjo egiptovske tajne službe Omarjem Sulejmanom. Slednji je Palestincem v nedeljo predstavil glavne točke predloga egiptovskega predsednika Mubaraka, ki predvideva takojšnjo ustavitev spopadov, nov dogovor o prekinitvi ognja z Izraelom in spravo z gibanjem Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Neimenovani predstavnik Hamasa je danes dejal, da Hamas zavrača dele omenjenega predloga.

Pöttering za posredovanje mednarodnih sil v Gazi Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering se je ob začetku plenarnega zasedanja v Strasbourgu zavzel, da bi na območju Gaze posredovale mednarodne sile, ki bi skrbele za ohranitev prekinitve ognja. Menil je še, da bo francosko-egiptovski načrt o vzpostavitvi mednarodnega mehanizma za zaščito meje z Gazo uspešen.

Izrael: Iz volilne tekme izločeni arabski stranki Izraelska volilna komisija je medtem iz kampanje pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo potekale 10. februarja, izločila dve arabski stranki. Komisija je svojo odločitev utemeljila z navedbami, da izločeni stranki judovski državi ne želita priznati pravice do obstoja.

Izrael obsoja porast nasilja nad Judi v Evropi Potem ko so vandali na sinagogo v etnično raznolikem predmestju Pariza v nedeljo zalučali devet zažigalnih bomb, je Izrael že izrazil zaskrbljenost nad porastom antisemitskih napadov v Evropi od začetka izraelske vojaške ofenzive proti palestinskemu gibanju Hamas na območju Gaze. V napadu na sinagogo sicer ni bil ranjen nihče.

V Franciji, na Švedskem in v Veliki Britaniji so od začetka izraelske ofenzive na območju Gaze 27. decembra lani zabeležili več napadov na Jude in sinagoge. Izrael je svetovne voditelje zato pozval, naj "obsodijo, zatrejo in zajezijo" vse oblike hujskanja in sovraštva proti Judom.

"Z veliko zaskrbljenostjo in gnusom smo sprejeli mnoga poročila o fizičnih, moralnih, verbalnih in drugih oblikah antisemitskih napadov na Jude in izraelske državljane v več delih sveta," pa je sporočila izraelska zunanja ministrica Cipi Livni. Kakršnokoli mnenje že imajo ljudje o izraelski vojaški operaciji na območju Gaze, tega ne bi smeli uporabiti za upravičevanje sovraštva in antisemitskega hujskanja, je še sporočila.

Ne spreglejte