Ponedeljek,
6. 2. 2023,
7.06

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

34

Natisni članek

Turčija potres

Ponedeljek, 6. 2. 2023, 7.06

1 leto, 2 meseca

Katastrofalne razmere v Turčiji in Siriji: tri tisoč mrtvih, hiše zravnane z zemljo #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

34

Jugovzhod Turčije je zgodaj zjutraj prizadel močan potres z magnitudo 7,8, čutili pa so ga v večjem delu države, vključno s sosednjo Sirijo. Potres so čutili tudi na Cipru, v Libanonu in Egiptu. Glavnemu je sledilo kar 77 popotresnih sunkov z magnitudami med 3,3 in 6,7. Po najnovejših podatkih je umrlo vsaj tri tisoč ljudi, poroča BBC. Poškodovanih je več kot 13 tisoč ljudi. V Turčiji so razglasili sedemdnevno žalovanje.

Potres z magnitudo 7,8 se je zgodil ob 4.17 po lokalnem času na globini približno 17,9 kilometra, blizu turškega mesta Gaziantep, nedaleč od meje s Sirijo. 

Slovenski politični vrh pripravljen pomagati Turčiji in Siriji

Slovenija je pripravljena pomagati ob današnjem uničujočem potresu v jugovzhodni Turčiji, je na Twitterju zatrdil slovenski premier Robert Golob. To so tvitnili tudi na zunanjem ministrstvu, medtem ko je predsednica republike Nataša Pirc Musar izrazila sožalje vsem, ki jih je potres prizadel, ter zaželela uspešno delo reševalnim ekipam.

Prav tako je zunanja ministrica Tanja Fajon v tvitu izrazila žalost ob novicah o katastrofalnem potresu in v imenu Slovenije izrekla globoko sožalje vsem prizadetim.

Na zunanjem ministrstvu (MZZ) nimajo podatkov, da bi bil kdo izmed Slovenecev prizadet v potresu, so povedali za STA. Zaradi potresa pa MZZ slovenskim državljanom v prvi polovici tega meseca odsvetujejo vsa potovanja v turške province Adana, Gaziantep, Malatya, Shanliurfa, Hatay, Mardin, Dyarbakir in Maras.

Andrej Šter, vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve, je v Odmevih spregovoril o razmerah, ki po uničujočem potresu vladajo v Turčiji in Siriji. Kot je povedal, so vzpostavili kontakt s Slovenko, ki ostaja na tistem območju, saj da ni ogrožena in mlajšim moškim, ki je bil v Turčiji na izmenjavi. Ta se je po besedah Štera prizadeto območje odločil zapustiti in se vrača proti Istanbulu. 

Kot je pojasnil Šter, potovanja v določene dele Turčije odsvetujejo, saj so tam prekinjene vse komunikacijske poti in onemogočene kakršnekoli možnosti, da bi posredovali konzularno asistenco. "A Turčija je velika država in seveda obstajajo predeli, kamor je po našem mnenju popolnoma varno odpotovati, tam bivati in se vrniti po načrtih, ki jih Slovenci tam imajo. Istanbul je zagotovo destinacija, ki je med Slovenci zelo popularna in ne dvomim, da je tam zdaj večje število slovenskih državljanov," je še povedal Šter. 

potres, Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na pomoč reševalci iz Evropske unije 

EU je po katastrofalnem potresu na jugu Turčije aktivirala svoj mehanizem civilne zaščite in že usklajuje napotitev reševalnih ekip na prizadeto območje, je na Twitterju sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Iz tujine v Turčijo in Sirijo medtem prihajajo izrazi sožalja in napovedi pomoči.

Kot je pojasnil Lenarčič, so reševalci iz Nizozemske in Romunije že na poti na opustošeno območje, kjer je tresenje tal ponoči terjalo na stotine življenj. Da bodo njihovi reševalci še danes prispeli na cilj, je na Twitterju potrdil nizozemski premier Mark Rutte. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je zatrdil, da je EU "pripravljena pomagati".

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v tvitu sporočil, da zavezniki Nata "mobilizirajo pomoč" po potresu. "Polna solidarnost z našo zaveznico Turčijo po tem grozljivem potresu," je dodal.

Fotogalerija
1 / 4

Kljub sporom in napetim meddržavnim odnosom je Ankari pomoč oziroma napotitev svojih reševalnih ekip na prizadeto območje zagotovila tudi grška vlada. "Grčija bo nemudoma pomagala," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zatrdil grški premier Kiriakos Micotakis.

Vlada v Rimu je sporočila, da je svojo pomoč ponudila italijanska civilna zaščita ter da premierka Giorgia Meloni spremlja dogajanje in izraža sožalje vsem prizadetim.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prav tako zagotovil vso potrebno pomoč, rusko ministrstvo za izredne razmere pa je pripravljeno na pomoč poslati dve letali, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Izrael je obljubil predvsem humanitarno pomoč, med drugim pri nujni obnovi hiš, in na območje pošilja svojo delegacijo.

Reševanje ovirata sneg in led 

Na severnih območjih Sirije, ki so pod nadzorom upornikov, je po navedbah humanitarne organizacije Bele čelade umrlo že več kot 120 ljudi, še 230 pa je ranjenih. Prav tako je organizacija opozorila, da se bo število smrtnih žrtev še povečalo, saj je več sto družin še vedno ujetih pod ruševinami.

Reševanje v obeh državah sicer ovirata sneg in led. Že pred tragedijo pa so se stavbe v Alepu, predvojnem trgovskem središču Sirije, pogosto rušile zaradi uničene infrastrukture po več kot desetletju vojne.

potres, Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Bojijo se, da bo žrtev še več, saj je potres večino ljudi ujel med spanjem. 

Turčija, potres | Foto: Reuters Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na Twitterju zapisal, da se zbirajo reševalne ekipe iz vse države, ki pod ogromnimi kupi ruševin iščejo preživele.

Fotogalerija
1 / 6

Strah pred katastrofalnimi poplavami

Raed Ahmed, ki vodi sirski potresni center, je za provladni radio povedal, da je bil to najmočnejši potres, ki ga je center doslej zabeležil. Naci Gorur, strokovnjak za potrese s turške akademije znanosti, pa je uradnike pozval, naj nemudoma preverijo, ali so jezovi v prizadetih regijah razpokani, da bi preprečili morebitne katastrofalne poplave.

potres, Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

ZDA so zaradi potresa v Turčiji in Siriji že izrazile globoko zaskrbljenost in pozorno spremljajo dogajanje, je na Twitterju sporočil svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan. "Bil sem v stiku s turškimi uradniki in jim sporočil, da smo pripravljeni zagotoviti vso potrebno pomoč," je dodal.

Turčija leži na enem najbolj potresno aktivnih območij na svetu. Turško regijo Duzce je leta 1999 prizadel potres z magnitudo 7,4 – najhujši potres v Turčiji v zadnjih desetletjih. V potresu je umrlo več kot 17 tisoč ljudi, od tega približno tisoč v Istanbulu. Strokovnjaki že dolgo opozarjajo, da bi lahko močan potres opustošil Istanbul, v katerem so številni objekti zgrajeni brez ustreznih varnostnih ukrepov.

Januarja 2020 je potres z magnitudo 6,8 prizadel turško mesto Elazig, pri čemer je umrlo več kot 40 ljudi. Oktobra istega leta je turško egejsko obalo prizadel potres z magnitudo 7,0, v katerem je umrlo 114 ljudi, več kot tisoč pa jih je bilo ranjenih.

Opozorilo pred cunamijem za italijansko obalo preklicali

V nadzorni službi Evropsko-sredozemskega seizmološkega centra so za Reuters povedali, da ocenjujejo tveganje cunamija.

"Na podlagi podatkov, ki jih je obdelal Center za opozarjanje pred cunamiji (CAT), je oddelek za civilno zaščito izdal opozorilo o možnosti cunamija, ki bo dosegel italijansko obalo po potresu z magnitudo 7,8 z epicentrom med Turčijo in Sirijo. Priporočljivo je, da se umaknete z obalnih območij na višje ležeča mesta v bližini in upoštevate navodila lokalnih oblasti," je pisalo v opozorilu. 

Italijanske oblasti so kasneje sporočile, da so opozorilo pred cunamijem za južno obalo države preklicale.

Zelenski: Pripravljeni smo pomagati 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Twitterju dejal, da je njegova država pripravljena Turčiji zagotoviti potrebno pomoč.

"Šokiran sem nad novico o smrti in več sto ranjenih po potresu v Turčiji. Družinam žrtev izrekamo sožalje, poškodovanim pa želimo čimprejšnje okrevanje. V tem trenutku stojimo ob strani Turčiji," je Zelenski sporočil na Twitterju.

 

O Slovencih med žrtvami potresa na jugu Turčije za zdaj ni podatkov

Čeprav je Turčija med Slovenci priljubljena destinacija, slovenske turistične agencije v zimskem času ne organizirajo potovanj na območje, ki ga je danes ponoči opustošil potres. Na zunanjem ministrstvu medtem podatke o Slovencih še zbirajo, so povedali za STA. Zunanje ministrstvo je sicer sporočilo, da je Slovenija pripravljena pomagati Turčiji.

Poroka na prvi pogled: ZDA
Planet TV Vsi so obnemeli, ko si je mož na zaključni ceremoniji slekel hlače
Poroka na prvi pogled: ZDA
Planet TV Mož v šoku: Lastna žena mi grozi
Poroka na prvi pogled: ZDA
Planet TV "Žena me je obtožila, da sem gej!"
laboratorij, poskus, eksperiment, farmacevt
Novice Pristopite k enemu od najbolj cenjenih in iskanih kadrov na trgu dela
Poroka na prvi pogled: ZDA
Planet TV Za ta par se je ljubezenski eksperiment končal
Poroka na prvi pogled: ZDA
Planet TV Priznal ji je, da jo ljubi. Kaj mu je odvrnila žena?