Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2011,
9.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 9.19

7 let, 12 mesecev

Severovzhodni avstralski obali po poplavah grozi še ciklon Yasi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Severovzhodni del avstralske obale v zvezni deželi Queensland, ki se ji približuje ciklon Yasi, je doslej že zapustilo več kot 30.000 ljudi.

Vremenoslovci so medtem stopnjo moči ciklona povišali na peto, najvišjo stopnjo. Prebivalstvo Queenslanda opozarjajo, da bo moč Yasija bolj življenjsko ogrožujoča od vseh ciklonov, ki so jih doživele zadnje generacije. Ciklon naj bi obalo dosegel v sredo še pred nočjo po lokalnem času, vremenoslovci pa ocenjujejo, da bo prizadel 90-kilometerski obalni pas med mestoma Cairns in Innisfail. Sunki vetra možni tudi do 320 km/h Po besedah vremenoslovca na uradu za meteorologijo Gordona Banksa je Yasi tako velik, da bo tudi po stiku s kopnim še več ur ohranil svojo moč, preden bo oslabel. Banks ne izključuje možnosti, da bi se ciklon še okrepil. Sunki vetra bi lahko dosegli hitrost tudi do 320 kilometrov na uro.

Ciklon bo prinesel obilne padavine Yasi naj bi s seboj prinesel obilne padavine na območja, ki so jih že prizadele večtedenske poplave, ter močan veter. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da bo ciklon dosegel obalo ravno v času plime.

Velika možnost obsežnih poplav Banks je opozoril na veliko možnost obsežnih poplav, ki bodo sledile ciklonu, in ni izključil možnosti, da bodo poplave odplaknile obalna naselja.

Yasi tako silovit kot orkan Katrina? Po ocenah vremenoslovcev naj bi bil Yasi tako silovit kot orkan Katrina v ZDA leta 2005.

Dodatni poleti Letalske družbe so že v torek uvedle dodatne polete iz mest, ki naj bi jih Yasi prizadel. Prav tako bodo vse šole na severu avstralske zvezne dežele Queensland ostale zaprte do konca tedna. Evakuirali so tudi več sto bolnikov v mestu Cairns in jih z vojaškimi transportnimi letali prepeljali v Brisbane.

Se obeta največji in najpomembnejši ciklon doslej? "Ta vihar je ogromen in ogroža življenja. Morda bo to največji in najpomembnejši ciklon, s katerim smo doslej imeli opravka," je dejala premierka Queenslanda Anna Bligh. Opozorila je, naj se okoli 300.000 prebivalcev obalnih mest pripravi, da bo opustošenje večje, kot je bilo v mestu Innisfail, ki ga je leta 2006 prizadel ciklon Larry. Takrat je bilo poškodovanih več kot 10.000 domov, uničen pa celoleten pridelek banan in drugih posevkov.

Ne spreglejte