Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 9. 2008,
11.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 23. 9. 2008, 11.58

8 let

Severna Koreja z ostrejšim stališčem do šesterice držav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Severna Koreja je v zadnjem mesecu zavzela ostrejše stališče do šesterice držav, ki sodelujejo na pogovorih o severnokorejskem jedrskem programu.

Vendar pa Pjongjang nima "takojšnega potenciala" za ponovni zagon svojega jedrskega reaktorja, je v ponedeljek sporočil ameriški pogajalec Christopher Hill. Skrivnostne vesti o zdravstvenem stanju Kim Jong Ila Po Hillovih besedah ni mogoče reči, ali so vesti o slabem zdravstvenem stanju severnokorejskega voditelja Kim Jong Ila, kar so v Pjongjangu zanikali, povezane z zapleti v šeststranskih pogajanjih.

66-letnega Kima ni bilo mogoče videti v javnosti od 14. avgusta, udeležil pa se tudi ni nedavne tradicionalne vojaške parade. Po južnokorejskih obveščevalnih podatkih naj bi Kima zadela kap.

Priprave na ponoven zagon jedrskega reaktorja Glavni ameriški jedrski pogajalec Hill v ponedeljek ni hotel komentirati napovedi Pjongjanga, da se kljub pogajanjem o jedrski razorožitvi pripravlja na ponoven zagon jedrskega reaktorja. Prav tako se je izognil komentarju vesti, da je Severna Koreja zaprosila Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA), naj umakne pečate in nadzorno opremo z jedrskega obrata v Yongbyonu.

Po mnenju ameriškega diplomata Severna Koreja nima takojšnjega potenciala za ponovni zagon omenjenega reaktorja.

Spomnil je, da se je ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice ob robu Generalne skupščine Združenih narodov že sestala z južnokorejskim zunanjim ministrom Yu Myung Hwanom, s katerim sta govorila o vrsti vprašanj. Riceova se namerava srečati tudi z ostalimi državami, ki sodelujejo v šeststranskih pogovorih o severnokorejskem jedrskem programu. Hill je ob tem omenil možnost novih pogovorov šesterice ob robu zasedanja GS ZN v New Yorku.

Ne spreglejte