Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
20. 8. 2013,
10.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 20. 8. 2013, 10.01

7 let, 12 mesecev

Senator slovenskih korenin, ki je želel postati predsednik ZDA

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tom Harkin je ob Amy Klobuchar eden izmed dveh ameriških (demokratskih) senatorjev s slovenskimi koreninami, česar ni nikoli pozabil in je podpiral Slovenijo ob in po njeni samostojnosti.

Harkin od leta 1985 v senatu zastopa Iowo. Rodil se je leta 1939 v vasi Cumming v Iowi očetu rudarju irskega rodu in slovenski priseljenki Frances Berčič iz vasi Suha pri Škofji Loki, ki je umrla, ko je bil star 10 let. Še danes živi v rojstni hiši, ki si jo je nekoč delil s petimi brati in sestrami in ki tedaj ni imela tekoče vode in peči. Svoje revne delavske in priseljenske korenine vedno poudarja na političnih zborovanjih.

Leta 1962 je na državni univerzi Iowe s štipendijo mornarice diplomiral iz vladnih zadev in ekonomije. Po šolanju je oblekel uniformo in med vietnamsko vojno prevažal poškodovana letala na območju vzhodne Azije. V Washington je prišel leta 1969 kot član osebja demokratskega kongresnika iz Iowe Neala Smitha. Leto pozneje je s kongresno delegacijo obiskal Južni Vietnam. Tam je fotografiral in dokumentiral okruten zapor na otoku Con Son, kjer so mučili politične zapornike. Kljub pritiskom, naj bo tiho, je fotografije prodal reviji Life za 10.000 dolarjev, s katerimi si je plačal šolanje. S soprogo Ruth, s katero imata dve hčeri, je leta 1972 diplomiral na pravni fakulteti katoliške univerze v Washingtonu.

Clintonu ni bil kos Istega leta se je vrnil v Iowo, kjer je delal kot odvetnik, soproga pa kot javna tožilka. Leta 1974 je na volitvah premagal republikanskega kongresnika in se preselil v predstavniški dom v Washingtonu, kjer je ostal 10 let. Leta 1984 je prvič zmagal na volitvah za senat, kar mu je pozneje uspelo še v letih 1990, 1996, 2002 in 2008.

Vmes se je leta 1992 poskusil na predsedniških volitvah. Zmagal je na strankarskih zborovanjih za izbiro kandidata demokratske stranke v Iowi. Pozneje je moral priznati premoč Billu Clintonu. Leta 2004 je najprej stavil na Howarda Deana, ki ga je premagal John Kerry. Harkin je hitro stopil na Kerryjevo stran in bil eden njegovih najbolj vnetih podpornikov. Znan je njegov oster napad na podpredsednika ZDA. Ko je Dick Cheney dejal, da Kerry ne razume vojne proti terorizmu, mu je Harkin zabrusil, da je strahopetec, ki se je izognil služenju vojne v Vietnamu in je pogumen le s krvjo tujih otrok.

Zvest zaveznik Obame V senatu velja za enega najodločnejših zagovornikov pravic žensk, kmetov, delavcev, invalidov, starcev in otrok. Leta 1990 je sestavil ključni zakon o zaščiti in pomoči ameriškim invalidom, ki velja za njegov največji dosežek, sodeloval pa je tudi pri številnih drugih zakonih. Harkin je bil več let predsednik senatnega odbora za kmetijstvo, trenutno pa predseduje odboru za zdravstvo, delo in pokojnine. Je trden zaveznik predsednika Baracka Obame in ga je podpiral pri vseh zakonodajnih prizadevanjih na čelu z zdravstveno reformo leta 2010. Podpiral je tudi raziskave izvornih celic in bil eden od le šestih demokratskih senatorjev, ki so leta 2006 podprli predlog za umik ameriške vojske iz Iraka. Istega leta je bil eden od le dveh senatorjev, ki sta podprla predlog senatorja Russela Feingolda za izrek ukora predsedniku Georgeu Bushu, ker je ukazal prisluškovanja na ameriških tleh brez sodnega naloga.

Za božič podaril potico Senator Harkin nikoli ni pozabil svojih slovenskih korenin in je od začetka podpiral samostojno državo Slovenijo ter redno sprejemal slovenske politike, ki so se ustavljali v Washingtonu in prosili za podporo pri vključevanju v zvezo Nato. Njegova kolegica Amy Klobuchar je povedala, da je tako kot sama Harkin navdušen nad potico, ki jo je nekoč za božič podaril vsem senatorjem. S Harkinom in nekdanjim kongresnikom Jimom Oberstarjem, ki ima prav tako slovenske korenine, so predstavljali skupino, ki je osredotočena na Slovenijo in jim je pomembno ohranjati močno zavezništvo med Slovenijo in ZDA. Domovino svoje matere je Harkin obiskal leta 2005 in od tedanjega predsednika Janeza Drnovška prejel najvišje civilno odlikovanje zlati red za zasluge.

Leta 2014 se ne bo potegoval za svoj šesti šestletni mandat. Sporočil je, da je po 30 letih v senatu čas, da priložnost dobijo drugi mlajši demokrati. Njegova upokojitev pomeni težave za ohranitev demokratske večine v senatu po volitvah leta 2016, saj za zdaj ni videti nobenega demokrata, ki bi lahko tako kot Harkin zlahka dobival volitve v Iowi.

Ne spreglejte