SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sarah Palin napovedala vojno sovražnikom božiča

3

termometer

Sarah Palin v svoji najnovejši knjigi osrednje vloge ne namenja toliko politiki kot veri. Razpisala se je o vojni, ki so jo po njenih besedah nekateri Američani napovedali božiču.

Nekdanja republikanska podpredsedniška kandidatka v knjigi Good Tidings and Great Joy: Protecting the Heart of Christmas (v prostem prevodu: Dobre novice in veliko veselje: varovanje bistva božiča) med drugim piše o tem, da poskušajo nekateri Američani "uničiti" božič, kot enega od dokazov pa navaja zgodbo o nekem kolidžu iz Severne Karoline, ki je svojim študentom začasno prepovedal prodajo božičnih drevesc.

Palinova, ki je nekoč veljala za vzhajajočo zvezdo republikancev, medije pa je polnila s svojimi izjavami, s katerimi je dokazovala predvsem nepoznavanje zunanje politike, svoje sovražnike po večini označuje za "sekularne levičarje", ki jih ponekod opisuje kot mogočne nasprotnike, drugje pa kot "nekaj sovražno nastrojenih nergačev". Palinova ponuja tudi vpogled v svoje zasebno življenje leta 2008 in opisuje, kako prizadeta je bila zaradi "blatenja in zasmehovanja" med predsedniško kampanjo.

Romneyju v šesto le uspe Ena od osrednjih oseb tako imenovanega gibanja čajankarjev, ki združuje najbolj konservativne republikance, več poglavij knjige posveča izmišljenim zgodbicam, v katerih razkriva svoje strahove, za katere pravi, da imajo "temelj v realnosti". V enem od namišljenih božičnih scenarijev babica Palin obišče svojega vnuka Trippa (nezakonskega sina hčerke Bristol, ki je zanosila pri 18 letih) na kolidžu leta 2028 in tam ugotovi, da so s kampusa vrgli vse krščanske skupine, administratorji konec praznovanja božiča primerjajo s koncem suženjstva, nekdo pa jo zamenja za Tino Fey (ameriška komičarka jo je upodobila v znani humoristični oddaji Saturday Night Live).

Prav tako v namišljenem scenariju je v svojem šestem poskusu za predsednika ZDA končno izvoljen Mitt Romney, ki je moral lani priznati premoč Baracku Obami. Romney pa ni edini kolega iz vrst republikancev, ki si ga je Palinova privoščila. V pogovoru za CNN je fizično podobo guvernerja Chrisa Christieja, ki mu trenutno ankete med republikanci kažejo najbolje v boju za predsedniško kandidaturo in je znan po svoji bolj obilni postavi, označila za "ekstremno".

Boga ne smejo izriniti V besedilu Palinova nikjer neposredno ne namiguje, da se bo potegovala za Belo hišo ali kakšno drugo politično mesto, vendar knjiga poziva konservativno bazo k akciji. "Upreti se moramo njihovim prizadevanjem, da bi Boga izrinili iz kulture in nas okarakterizirali kot trapaste in vraževerne."

Največ gneva so v knjigi deležni ljudje, ki voščijo "vesele praznike" namesto "vesel božič". Trdi, da so kristjani v ameriški družbi marginalizirani in zasramovani ter da bi morala krščanska vera imeti osrednjo vlogo v kulturi, politiki, šolah in javnih forumih. "Bog je edino zdravilo za naše težave," zapiše.

Papež jo je osupnil Raziskava Pewa je lani pokazala, da so ateisti najhitreje rastoč spiritualni segment, saj se je vsak peti Američan pri vprašanju o veri opredelil, da ne pripada nobeni. Za ateiste Palinova nima lepih besed. Opisuje jih kot agresivne in lačne oblasti, logična posledica ateizma po njenih besedah pa je "hud moralni razpad".

Nekdanja guvernerka Aljaske pa se ne ustavi pri ateistih. V omenjenem intervjuju za CNN se je obregnila ob samega papeža. Frančišek je za njen okus preveč liberalen: "Nekatere njegove izjave, ki se mi zdijo nekako liberalne, so me osupnile, presenetile."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin