SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ruski milijarder bo izzval Putina na volitvah

4

termometer

 | Foto:
Eden najbogatejših Rusov Mihail Prohorov je bil izvoljen na čelo stranke Pravična stvar.

Ta bo na decembrskih parlamentarnih volitvah v Rusiji poskušala spodkopati vladavino stranke Enotna Rusija premiera Vladimirja Putina.

"Delovati moramo kot odgovorna stranka"

Prohorova so za predsednika stranke izvolili na izrednem kongresu v Moskvi, kjer je milijarder v nagovoru obljubil, da bo stranko decembra spravil v parlament. "Delovati moramo kot odgovorna stranka z močjo. Priti moramo v parlament, najprej kot stranka številka dve in kasneje kot stranka številka ena," je dejal.

V spodnjem domu ruskega parlamenta ima Enotna Rusija trenutno večino glasov, tri manjše opozicijske stranke pa ji večinoma ne delajo težav. "Ali imamo v Rusiji večstrankarsko politiko? Seveda nimamo. Potrebni sta najmanj dve stranki z močjo," je povedal Prohorov.

Stranka Pravična stvar doslej brez večje vloge

Z izvolitvijo je Prohorov postal prvi bogati poslovnež, ki je vstopil v rusko politiko po aretaciji Mihaila Hodorkovskega leta 2003. Privrženci Hodorkovskega so prepričani, da se je podjetnik znašel v zaporu zato, ker si je upal izzvati Putina na političnem parketu.

Stranka Pravična stvar doslej ni igrala večje vloge. Imela je več neizstopajočih vodij, Prohorov pa je postal njen član šele z izvolitvijo za predsednika. Bila naj bi liberalna stranka, ki se zavzema za temeljito gospodarsko reformo.

Jih podpira Kremelj?

Po mnenju nekaterih političnih analitikov gre pri Pravični stvari za projekt, ki ga podpira Kremelj, da bi utišal skeptike vladne politike in liberalno usmerjenim volivcem ponudil alternativo.

46-letni Prohorov je bil letos v reviji Forbes ocenjen kot tretji najbogatejši človek v Rusiji. Njegovo premoženje ocenjujejo na 12,7 milijarde evrov.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin