Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 6. 2023,
17.33

Osveženo pred

11 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,96

Natisni članek

civilisti raketa napad Rusija vojna Ukrajina

Sreda, 28. 6. 2023, 17.33

11 mesecev, 4 tedne

490. DAN VOJNE V UKRAJINI

"Putin to vojno izgublja"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,96
Vladimir Putin in Jevgenij Prigožin | Ameriški analitiki večinoma ocenjujejo, da je bil upor Prigožina (levo), ki se je že zatekel v Belorusijo, uperjen proti vodstvu ruske vojske in obrambnega ministrstva zaradi neuspešne vojne v Ukrajini in ne proti Putinu. | Foto AP / Guliverimage

Ameriški analitiki večinoma ocenjujejo, da je bil upor Prigožina (levo), ki se je že zatekel v Belorusijo, uperjen proti vodstvu ruske vojske in obrambnega ministrstva zaradi neuspešne vojne v Ukrajini in ne proti Putinu.

Foto: AP / Guliverimage

Ameriški predsednik Joe Biden je danes ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za izobčenca, češ da jasno izgublja vojno v Ukrajini. Je pa še prezgodaj za ocene, ali je položaj ruskega predsednika oslabljen zaradi upora plačancev skupine Wagner, je dejal novinarjem pred Belo hišo.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

17.32 Zelenski pred vrhom Nata pozval k jasni perspektivi članstva v zavezništvu
17.11 Biden prepričan, da Putin izgublja vojno v Ukrajini
12.00 Ukrajina se lahko pohvali z uspehom v Bahmutu
6.39 Raketa zadela restavracijo v Kramatorsku 
6.38 Stoltenberg: Nato pripravljen na obrambo pred Rusijo ali Belorusijo
6.37 Zelenski je razrešil vodjo ukrajinskega državnega podjetja za proizvodnjo orožja

17.32 Zelenski pred vrhom Nata pozval k jasni perspektivi članstva v zavezništvu

Zavedamo se, da Ukrajina ne bo postala članica zveze Nato, dokler na njenem ozemlju poteka vojna, je danes ob obisku poljskega in litovskega kolega v Kijev izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je poudaril, da na prihajajočem vrhu Nata vseeno pričakuje jasen signal o perspektivi članstva in varnostna jamstva v vmesnem obdobju.

Ukrajinskega kolega sta danes v Kijevu obiskala poljski predsednik Andrzej Duda in litovski predsednik Gitanas Nauseda. Razpravljali so predvsem o perspektivi članstva Ukrajine v Nato, kar bo tudi ena od osrednjih tem prihajajočega vrha zavezništva v Vilniusu.

17.11 Biden prepričan, da Putin izgublja vojno v Ukrajini

"Težko je reči, vendar je jasno, da izgublja vojno v Ukrajini," je na vprašanje, ali je upor Putina oslabil, odgovoril Biden. "Putin je sedaj izobčenec po svetu," je dodal in ponovil, da je Putinov položaj sedaj šibkejši.

Bela hiša ostaja previdna pri ocenah posledic upora skupine Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina, ki se je začel nenadoma in nato hitro končal, še preden se je uresničila grožnja o pohodu na Moskvo.

Bidnova vlada vztraja, da ZDA ali zaveznice nikakor niso bile vpletene v dogajanje in da gre za notranji spor.

12.00 Ukrajina se lahko pohvali z uspehom v Bahmutu

"Ukrajinski branilci dosegajo otipljive uspehe v smeri Bahmuta," je v intervjuju za Radio Svoboda dejal predstavnik generalštaba Andrij Kovaljov.

Dodal je, da ukrajinski borci tam izvajajo močne ofenzivne akcije in da so se okrepili na osvojenih mejah. Nadaljujejo tudi ofenzivno operacijo v smeri Melitopola in Berdjanska. 

6.39 Raketa zadela restavracijo v Kramatorsku 

Dve ruski raketi sta zadeli Kramatorsk, mesto v vzhodni Ukrajini, ena je padla na restavracijo v središču mesta. V napadu je bilo ubitih deset ljudi, med njimi trije otroci. Dva umrla otroka sta bila stara 15 let, eden pa 12. Umrlo naj bi tudi 17-letno dekle. Po navedbah ukrajinskih reševalnih služb je bilo v napadu ranjenih najmanj 56 ljudi, čeprav je uradna številka trenutno najmanj 40. Reševalci sicer nadaljujejo iskanje morebitnih preživelih. Ruševine še vedno preiskujejo.

Guverner vzhodne regije Doneck Pavlo Krilenko je dejal, da je bilo v času napada v restavraciji veliko civilistov, ostali so le kovinski tramovi in ​​ruševine, pod katerimi še vedno iščejo žrtve. "Zdaj ugotavljamo število ranjenih in morda mrtvih. To je središče mesta. To so bile restavracije, polne civilistov," je dejal. 

"Po eksploziji sem pritekla sem. Vse je razneslo. Nič ni ostalo od stekla, oken in vrat. Vse, kar vidim, so uničenje, strah in groza. To je 21. stoletje," je za Reuters povedala Valentina, 64-letna lastnica restavracije.

Kramatorsk je veliko mesto zahodno od frontne črte v regiji Doneck in ključni cilj pri vsakem ruskem napredovanju proti zahodu v poskusu zavzetja celotne regije. Mesto je bilo pogosta tarča ruskih napadov, vključno z napadom na mestno železniško postajo aprila 2022, v katerem je bilo ubitih 63 ljudi.

Fotogalerija
1
 / 5

6.38 Stoltenberg: Nato pripravljen na obrambo pred Rusijo ali Belorusijo

Zveza Nato je pripravljena na obrambo pred vsako grožnjo iz Moskve ali Minska, je v torek zatrdil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Po njegovih besedah se bodo članice Nata na julijskem vrhu v Litvi dogovorile tudi o okrepitvi obrambe, zlasti z namenom zaščite članic, ki mejijo na Belorusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Prezgodaj je, da bi lahko dokončno ocenili posledice dejstva, da se je vodja ruske zasebne najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin preselil v Belorusijo, in najverjetneje se bo tudi del njegovih sil preselil v Belorusijo," je po večerji v Haagu, ki jo je gostil nizozemski premier Mark Rutte, dejal prvi mož Nata.

Ob tem je zagotovil, da je Nato Moskvi in Minsku poslal jasno sporočilo, da bo zavezništvo zaščitilo vsako zaveznico in vsak centimeter Natovega ozemlja ne glede na morebitno prisotnost Wagnerjevih sil v Belorusiji.

Po besedah Stoltenberga Zahod ne sme podcenjevati Rusije kljub kaosu konec tedna, ko so se Prigožinovi wagnerjevci uprli ruskemu vojaškemu vodstvu in krenili proti Moskvi, a upor kasneje prekinili. Kot je dejal, je ključnega pomena, da zaveznice še naprej podpirajo Ukrajino v boju proti ruski invaziji in da tlakujejo pot za članstvo Kijeva v Natu.

Rutte pa je med drugim zavrnil ponedeljkove trditve ruskega predsednika Vladimirja Putina, da si Zahod želi, da bi se Rusi pobijali med seboj. "Zavračam Putinove včerajšnje trditve, da si na Zahodu želimo, da bi Rusija zapadla v notranji kaos – nasprotno, nestabilnost v Rusiji povzroča nestabilnost v Evropi," je poudaril.

Litovski predsednik Gitanas Nauseda, ki se je prav tako udeležil večerje, je v ponedeljek v luči Wagnerjevega upora in odhoda Prigožina v Belorusijo pozval h krepitvi vzhodnega krila Nata. Isti dan je Nemčija sporočila, da namerava v Litvi, ki bo 11. in 12. julija gostila vrh zavezništva, namestiti dodatnih štiri tisoč vojakov.

6.37 Zelenski je razrešil vodjo ukrajinskega državnega podjetja za proizvodnjo orožja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v skladu z odlokom, izdanim v torek zvečer, razrešil vodjo Ukroboronproma, državnega orožarskega konglomerata, Jurija Husjeva. Husjev je bil na tem položaju od decembra 2020.

Ukrajinski mediji poročajo, da bo njegov naslednik 31-letni Herman Smetanin, ki vodi tovarno oklepnih vozil v Harkovu. Uradne potrditve urada Zelenskega o zamenjavi za zdaj še ni.

Ukrajinski spletni časopis Ukrajinska pravda je poročal, da je Zelenski pričakoval, da bo Husjev povečal proizvodnjo balističnega raketnega sistema kratkega dosega Sapsan, vendar se to ni uresničilo. Kijev se je doslej zanašal predvsem na rakete zahodnih zaveznikov.

Gulag Perm 36
Mnenja Branko Soban: Povabilo v gulag
Dobran Božič
Novice Generalmajor Božič: V Rusiji je potekal državni udar
Samostan Pečarska lavra v Kijevu
Novice Je to nevarna trdnjava ruskih vohunov?

 

Ne spreglejte